среда, 18. децембар 2019.

Dijamantska procjena: Bivši premijer Džombić sudskom tužbom potražuje od vlasti RS 150.000 KM; Bivši partner vlasti Perić prisvojio 200.000 evra



piše: Slobodan Vasković

Aleksandar Džombić, bivši premijer RS, tužio je firmu “Hidorelektrane na Bistrici”, čiji je suvlasnik firma Hidroelektrane na Drini, koja je dio MH “Elektroprivrede RS”.

Džombić je u svojstvu vlasnika revizorske kuće “Grant Thorton” uputio tužbu zbog neizmirenja obaveza u visini od 150.000 KM. Posao koji je Džombić uradio ne vrijedi, prema riječima stručnjaka, više od 50.000 KM, ali šta je za “Elektroprivredu” RS taj novac - sitnica, ako se ima u vidu da se iz Holdinga odlivaju desetine miliona preko namještenih tendera.

“Hidroelektrane na Bistrici”, kada je Džombić za njih radio “dijamantsku procjenu” vrijednosti kapitala tog Društva, bile su u vlasništvu firmi “Kaldera company” (30 %), ZP “Elektrodistribucija” Pale (10 %) i “Energo Bosna” (60%).



Vlasnik “Kaldere” je Milenko Čičić, jedan od propalih tajkuna Milorada Dodika, “Elektrodistribucija” je dio državnog Holdinga MHEPRS, dok je “Energo Bosna” u vlasništvu Milutina Perića, biznismena vrlo sumnjivih sklonosti iz Praga, Češka.

Milenko Čičić, vlasnik kompanije “Kaldera”, nagodio se, 2016. godine, sa Tužilaštvom BiH i prihvatio kaznu od godinu dana zatvora, kao i izmirenje obaveza prema državi. Čičić je tada priznao utaju poreza od 200.000 KM.



Perić je u “Bistricu” unio kapital u vrijednosti od 3 miliona i 850 hiljada evra, za pomenutih 60 posto vlasništva, koje je, nakon brojnih zavrzlama, prodao zavisnom preduzeću “Hidroelektrane na Drini”.

Umjesto 3,85 miliona evra, Periću je, polovinom oktobra ove godine, isplaćeno 4 miliona i 50 hiljada evra, odnosno 200.000 evra više, nego što je on uložio u Društvo “Hidroelektrane na Bistrici”.

Tih 200.000 evra trebalo je da posluži Periću da isplati sve obaveze Društva, samim tim i Džombića, ali je Perić uzeo sav novac i ne pada mu na pamet da bilo kome isplati bilo šta, iako je bio dužan to da učini.



Džombić je tako ostao “kratak” 150.000 KM, a sve će morati da plati “Elektroprivreda RS”, preciznije “Hidroelektrane na Drini”, čije je sjedište u Višegradu.

Bivši premijer Džombić koji je uspio da izbjegne bilo kakvu kaznu za brojne malverzacije koje je počinio dok je bio predsjednik Vlade RS, očito je da ne preza da nastavi da odlično zarađuje na račun te iste Vlade RS, koja je vlasnik “Elektroprivrede” RS!