недеља, 17. јун 2018.

Policijska Hunta ucjenama kontroliše visoke entitetske funkcionere, neke od predsjednika vladajućih političkih partija, među njima i Petra Đokića

piše: Slobodan Vasković


Policijska Hunta, koju predvode Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić, Darko Ćulum, direktor Policije i Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, preuzela je brojne poluge vlasti u Republici Srpskoj, nad kojima nikako ne bi trebalo da imaju ingerencije. 

Sve to uspjeli su teško zloupotrebljavajući instituciju Ministarstva unutrašnjih poslova i alate koji joj stoje na raspolaganju.

Hunta u potpunosti kontroliše Okružno tužilaštvo Banjaluka, ali i brojna druga tužilaštva, određena ministarstva, kao i veliki broj funkcionera izvršne vlasti i njenih agencija.

Sastavni dio Policijske čini još stotinjak pripadnika MUP-a RS, koje je Vrh Hunte rasporedio na najznačajnije pozicije unutar te institucije. 

Značajan dio njih su pripadnici NarkoKartela koji je naložio i sproveo likvidaciju Davida Dragičevića.

Hunte se, brojni visoki funkcioneri RS, čak i vodeći, veoma plaše, a Hunta drži ucijenjenim značajan dio njih, jer su ih dokumentovali u kriminalnim radnjama i ta saznanja drže u ladicama, koristeći ih kao sredstvo pritiska ili, pak, otvorene ucjene, kada se za to ukaže potreba. Jedan od ucijenjenih visokih političara jeste i Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije i član vladajuće Koalicije.

Protiv Đokića, još od februara ove godine, u ladici Darka Ilića stoji napisan Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu (šteta osam miliona KM), ali se ne upućuje ka nadležnom Tužilaštvu.

Razlog je jednostavan - krivična u ladici je najbolje oruđe za kontrolu Đokića, samim tim i kontrolu poslanika SP-a u Narodnoj skupštini RS. 

Đokić je, polovinom februara, ove godine pomislio da je jako hrabar, pa je, na sjednici Vlade RS, zatražio smjenu Darka Ilića; Umjesto smjene, upozoren je da bi mogao biti uhašen. 

Čak je stvorena situacija u kojoj je hapšenje Đokića “spriječeno u zadnji čas”. 

Krivična prijava za malverzacije i dalje je u Ilićevoj ladici i djeluje po principu daljinskog - ako se Đokić usudi da pisne onako kako Hunti ne odgovara, ladica krene “da škripi” od otvaranja, a establlišmentom da kruže vijesti o “skorom hapšenju lidera socijalista”.

Đokićeva Ladica, ali i ostale Ladice maksimalno “rade” pred zasjedanje Narodne skupštine RS na kojem poslanici treba da se izjasne o Izvještaju Anketnog odbora “vezanog za slučaj stradanja Davida Dragičevića”.Najvažniji Zaključak Anketnog odbora glasi:
“Anketni odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom”. 

Osim Đokićeve ladice, Ilić, odnosno vrh Policijske Hunte, ima još nekoliko ladica u kojima su zadokumentovani visoki entitetski funkcioneri, ujedno i visoki funkcioneri vladajućih stranaka. 

Samo Ilić posjeduje “sedam ladica” i “drži i džepu” sedam visokih funckionera vladajuće nomenklature. 

Ostali dosjei “Važnih igrača” su kod Lukača, Lubure, a srednji nivo je u rukama njihovih nižerangiranih podanika.

Uz dosjee o korupciji, Hunta posjeduje i ilegalno napravljene dosjee o privatnim “nestašlucima” brojnih visokim funkcionerima, članovima njihovih porodica, koji se kreću od seksualnih, preko opijatskih do raznih drugih delikata.Objavljivanje takvih uradaka dovelo bi do kraha karijera “zadokumentovanih”.


Biće zaista interesantno vidjeti argumentaciju i djelovanje poslanika Socijalističke partije na sjednici Narodne skupštine RS, 19.06., naročito Petra Đokića, na kojoj će se raspravljati o Izvještaju Anketnog odbora. (nastaviće se)

Dodatak 1: Đokić, pogodujući EFT-u, oštetio budžet RS za osam miliona maraka; Samoinicijativno izmijenio brojne koncesije na štetu RS (23.02.2018.)

piše: Slobodan Vasković

Petar Đokić, ministar industrije i energetike u Vladi RS, oštetio je budžet entiteta za osam miliona Konvertibilnih maraka.

Šteta je nastala nakon što je Đokić, samoinicijativno, izmijenio Pravilnik o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.

Đokić je teško krivično djelo počinio 21. jula 2016. godine  kada je promijenio Pravilnik čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja; Istovremeno je drastično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

Sve to učinio je kako bi pogodovao firmi EFT, koja je vlasnik TE "Stanari".

Đokić smatra da je uspio teški kriminalni akt zataškati, tako što je 08.02. ove godine Narodna skupština RS usvojila po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, kojim su njegove ranije samoinicijativne promjene Pravilnika legalizovane.

Međutim, zakon se ne primjenjuje retroaktivno, tako da ostaje krivično djelo koje je Đokić počinio i šteta od osam miliona maraka, zbog koje će se lider socijalista, kad tad, morati procesuirati.

Takođe, bitno bi bilo pregledati brojne druge koncesije iz resora Ministarstva energetike, jer je Đokić na njima, samoinicijativno, "uradio intervencije" koje su odreda protiv zakona i štetne su po budžet RS. 

Prema mojim izvorima iz Vlade RS, Đokić je, bez ičijeg znanja, prepravio brojne koncesije, tako da je šteta koju je načinio višestruko veća od utvrđenih osam miliona, koji su direktna posledica pogodovanja EFT-u. 

Dodatak 2: Đokić nervozan zbog istrage, optužuje svog pomoćnika; Vlada RS jeste dala garanciju EFT za kredit od 320 miliona evra (20.06.2017)

piše: Slobodan Vasković

Petar Đokić, ministar inudstrije i energetike u Vladi RS, vidno je nervozan zbog istrage koju protiv njega vodi MUP RS  zbog izmjena Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije. 

Istraga protiv Đokića se vodi, jer je smanjio koncesione naknade EFT-u Vuka Hamovića za TE “Stanari”.

Iz policije su ranije potvrdili da je istraga u toku i da je vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom.

Đokić, nezvanično, tvrdi da mu je "sve namješteno" i da je štetni Pravilnik donesen bez njegovog znanja, a po nalogu Milana Baštinca, pomoćnika ministra industrije i energetike.

Baštinac je ključna osoba za komunikaciju između Vrha Režima i EFT-a i učesnik je svih dogovora, posebno tajnih, koji su dominantni u cijelom projektu TE "Stanari". 

Potpuno je nerealno da je Baštinac, uprkos realnoj moći koju posjeduje, učinio bilo šta bez Đokićevog znanja.

Đokiću posebno smeta što cijela ova priča ide "u prilog Marku Paviću", s akojim se teško sukobio oko prodaje rudnika "Ljubija". Pavić je čak zatražio da Đokić podnese ostavku, ali u poslednje vrijeme ćuti o tom uslovu.

Niko, sem malobrojnih iz vlasti, nije vidio Ugovor sa EFT-om, tako da je potpuno nepoznato šta je sve njime obuhvaćeno.

Ranije sam već objavio da je Vlada RS dala garanciju da će vratiti kredit Razvojnoj banci Kine od 320 miliona evra, ukoliko to ne bude učinila Hamovićeva firma. 

Hamovićeva firma je pokušala demantovati tu informaciju, (koju sam objavio 12.06.o.g.), ali moji izvori iz Režima i dalje tvrde da Vlada RS jeste dala garanciju i da je zbog toga u velikom problemu. 

Garancija Vlade RS nigdje nije javno objavljena. I, što je najgore, data je na ogromnu sumu, od 320 miliona evra, bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Komapnija EFT negirala je da postoji garancija Vlade RS, ali je navela i da postoji mogućnost da na Vladu RS padne otplata kredita.

“Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS-a nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je prouzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za prirodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu”, navedeno je u saopštenju EFT-a, datiranom 19.06.o.g..

EFT je u velikim problemima zbog niske cijene struje i vrlo lako im se može desiti da se nađu pred finansijskim slomom. Upravo zbog toga Hamović sve čini da što prije proda TE "Stanari". 

Da podsjetim, Đokić je 21. jula 2016. godine  promijenio Pravilnik o visini koncesione naknade, čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja. Istovremeno je dramatično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

I jedna i druga promjena donijele su ogromnu korist kompaniji EFT, koja gazduje sa TE “Stanari”.

Đokić je napravio niz grešaka nametanjem ovog pravilnika, a ključna je da uopšte nije obratio pažnju na činjenicu da je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje o tom dokumentu. Potpuno je ignorisao taj stav.

Budžet RS je, primjenom Đokićevog pravilnika, dosad oštećen za oko osam miliona KM, a ta šteta će se povećavati u vremenu koje dolazi.

Mediji su prošle godine objavili da će Đokićeva štetna odluka o izmjeni Pravilnika dovesti do gubitka od 100 miliona KM u budžetu RS, i to u periodu na koji je kompaniji EFT, u čijem je vlasništvu TE “Stanari”, data koncesija.

Ključni razlog donošenja i primjene spornog Pravilnika jeste da se na uštrb Budžeta RS pomogne TE “Stanari” da sanira gubitke, koje bilježe nakon pada cijene struje na svjetskim berzama.

EFT je, da bi dobio kredit Razvojne banke Kine, potpisao, svojevremeno, odličan ugovor sa jednom zapadnom firmom. Spekuliše se da i iza te firme stoji Vuk Hamović, vlasnik EFT.

Sada ta firma trpi značajne gubitke zbog pada cijena električne energije i nisu u mogućnosti ispoštovati one ugovorene sa EFT.

Upravo zbog toga EFT radi smanjenim kapacitetom ili, pak, TE, svako malo, prestane sa radom, a sve se pravda “redovnim remontom”.

Ukoliko ta firma sa Zapada bankrotira i EFT je na koljenima, pa se Hamović zbog toga odlučio da proda TE “Stanari”.

Nezvanično entitetski zvaničnici  optužuju Hamovića da je “teško prevario i opljačkao RS”.