среда, 27. јун 2018.

Karanov obducentski nalaz je bezvrijedan: Svjesno nije “zarezao leđa”, iako je to jedini način da se sazna ima li posledica od udaraca (Foto: Uznemirujući sadržaj)

piše: Slobodan Vasković

Željko Karan, patolog, nema nikakav kredbilitet, jer je ranije presuđivan zbog zloupotrebe položaja. Međutim, u nakaznom antidruštvu u kojem živimo upravo je presuđeni Karan idealan za patologa; Posebno u situaciji kada treba svojim “nalazom” prikriti Ubistvo, kao što je to slučaj sa Likvidacijom Davida Dragičevića.

Bitno je naglasiti da je narušen cijeli postupak istrage u ovom slučaju, onog trenutka kada su Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal i Željko Karan govorili o detaljima istrage i detaljima obdukcije, na pres konferenciji 26.03. 

Jasno je da je to svjesno učinjeno, a šire ću narednih dana pojasniti kakav je odgovor, na narušavanje postupka istrage “s umišljajem”, trebalo dati Tužilaštvo. Što oni nisu učinili. 

Do tada samo da naglasim da eksperti sudske medicine, sa kojima sam razgovarao u vezi Ubistva Davida Dragičevića, listom naglašavaju da “dok se ne završi istraga, obducent ne smije ništa reći oko detalja obdukcije”!“Izlaskom na pres i iznošenjem podataka, oni koji su u tome učestvovali nisu više kredibilni ni za šta”, naglasili su moji sagovornici.

Nastavljam da iznosim dokaze, koje su mi saopštili vrhunski stručnjaci iz oblasti sudske medicine, o svjesnim propustima Karana tokom obdukcije: Ti propusti su, prema riječima mojih sagovornika, kombinacija površnosti, neznanja i svjesne namjere da se neke stvari uopšte obdukcijom ne urade, kako se ne bi saznali stvarni uzroci smrti Davida Dragičevića.  

Ukazali su na krvne podlive, koje Karan jeste naveo u svom nalazu. 

Međutim, on je potpuno izbjegao da ih detaljno opiše, što je po protokolu morao učiniti.

“Morao je detaljno opisati koliki su i kakvi podlivi, čime su nanijeti, na kojim dijelovima tijela se tačno nalaze, kao i njihovu veličinu. Ništa od svega toga on nije učinio, u šta se može uvjeriti i laik čitajući njegov neprofesionalni sramotni nalaz obdukcije”, rekli su eksperti sudske medicine. 

Dio Karanov obdukcionog nalaza u kojem nema ni riječi
 o veličini podliva, preciznom mjestu gdje se nalaze, kao ni čime su naneseni 
Prema njihovim riječima, pravila obdukcije nalažu da se tačno navedu predmeti kojima je to načinjeno, koji su uzrokovali te podlive, ali i golim okom vidljive rane.

Ništa od toga Karan nije naveo; Svjesno, naravno, jer sam u posjedu nekih njegovih drugih nalaza (koje ne objavljujem iz razumljivih razloga) u kojima JESTE naveo vrlo precizno i povrede, ali i predmete kojima su nanesene!!!

“Zašto tijelo nije zarezano sa leđa, kako bi se vidjelo da li ima posledica od udaraca ili nema? To je jedini način da se to sazna i utvrdi”, kažu moji sagovornici.

Ističu da se samo zarezivanjem leđa, “njihovim otvaranjem”, mogu utvrditi te povrede i ni na koji drugi način.

Fotografija sa rebdukcije, koju objavljujem uz dozvolu Davora Dragičevića, oca Ubijenog Davida, svjedoči da Karan nije “zarezao leđa”! 

Upozoravam da je fotografija Uznemirujući sadržaj.

Uznemirujući sadržaj: Fotografija sa reobdukcije tijela Davida Dragičevića
koja svjedoči da Karan nije "zarezao leđa"
Kada se ovome doda podatak da je nestako komad odjeće iz istrage (donji veš), koji je dokazni materijal, postaje mnogo jasnije zbog čega Karan nije "zarezao leđa”.

Taj komad odjeće nalazio se na tijelu Davida Dragičevića prije obdukcije.

Upozoravam da je fotografija Uznemirujući sadržaj.

Uznemirujući sadržaj: Tijelo Ubijenog Davida prije obdukcije (foto, 25.03.)
Njegov postupak i obducentski nalaz su, sa aspekta struke, potpuna katastrofa, bezvrijedni, a činjenica da se o nekim povredama izjašnjavao sa “najvjerovatnije”, ponižavajuća je po struku.

Već sam objavio da je Karan, u nalazu obdukcije, naveo da se mulj nalazi u nosu i ustima, da se “mjestimično muljevit sadržaj cijedi iz presječenih dušnica i dušničica”, ali, prema njegovom nalazu, ni mulja ni muljevitog sadržaja nema ni u plućima ni u dušniku ubijenog Davida Dragičevića.

Karan  ni riječi o mulju u dušniku
“Kako nema mulja u svim disajnim organima pokojnog Davida”, ključno je pitanje koje se nametnulo nakon svih razgovora sa stručnjacima iz sudske medicine koje sam vodio.

“Nemoguće je da se mulj nalazi u u nosu, ustima i završnim dijelovima dijasnih puteva - dušnicama i dušničicama, a da ga nema u dušniku i glavnoj dušnici. Nema ga u traheji, ali ga ima u alveolama. Ako je mulj ušao na nos i usta mora doći u pluća, a tamo nije nađen. To je najveća nelogičnost obducenstkog nalaza Karana”, reklo mi je nekoliko vodećih stručnjaka iz oblasti sudske medicine. 

Karan ni riječi o mulju u plućima
Potpuno je neobjašnjivo kako mulja nema u svim disajnim organima?! 

Ovo pitanje otvara i pitanje tačnosti Karanovog nalaza po pitanju načina smrti Davida Dragičevića?! 

Takođe sam objavio da Dr Ivica Milosavljević, patolog sa VMA, nije ni na koji način reobdukcijom mogao utvrditi da je smrt Davida Dragičevića nastupila usled utopljenja u vodi.

Navedeno mi je potvrdilo nekoliko eksperata iz oblasti sudske medicine sa kojima sam prethodnih dana razgovarao. 

“Smrt je nasilna i nastupila je neposredno usled utopljenja u vodi”, naveo je Milosavljević u svom reobdukcionom nalazu. 

Milosavljević: Smrt nastupila usled utopljenja u vodi
Na osnovu čega je Ivica Milosavljević ustvrdio da je smrt nastupila usljed utopljenja?

“Tokom reobdukcije on to jednostavno nije mogao utvrditi, jer je Karan tokom obdukcije sve najvažnije dijelove tijela isjekao, obdukovao i isprao. To je način rada, tako da Milosavljević nije mogao vidjeti i konstatovati utopljenje”, naglasili su eksperti iz oblasti sudske medicine.

Sam Milosavljević u svom nalazu navodi da “u ustima, nosu, ušima… nema stranog sadržaja”, čime, defakto, potvrđuje navode mojih sagovornika.

Milosavljević: U ustima, nosu... nema stranog sadržaja
Takođe, Milosavljević uopšte ne navodi bilo kakav “strani sadržaj”, mulj ili muljeviti sadržaj u ostalim disajnim organima - plućima i dušniku.

Dio “Iz presečenih dušnica i dušničica cedi se tečan, sitnopenušav, zamućen, mestimično muljevit sadržaj” Milosavljević je doslovno, od riječi do riječi, prepisao iz Karanovog nalaza.

Milosavljević prepisao dio Karanovog nalaza o dušnicama i dušničicama
U Karanovom nalazu se navodi: “Iz presječenih dušnica i dušničica cijedi se tečan, sitnopjenušav, mjestimično zamućen, mestimično muljevit sadržaj”! 

Karanov nalaz o dušnicama i dušničicama
Jasno je da Milosavljević, tokom reobdukcije, nije mogo vidjeti taj sadržaj, jer su svi dijelovi obdukovanog tijela isprani.  

“Reobdukcijom se pravi uzrok smrti ne može utvrditi! Milosavljević je mogao jedino konstatovati početne truležne promjene i kraj priče”, zaključili su eskeprti sudske medicine sa kojima sam razgovarao. 

Oni su još dodali da bi sasvim druga stvar bila da je Milosavljević radio kao vještak na slučaju, “ali on je radio kao obducent, a tako se u svom nalazu i izjasnio”!

Oba obducenta, i dr Ivica Milosavljević i Željko Karan, su se potpuno protivpravno ponašali i načinili su brojne propuste koji su, sa aspekta struke, neoprostivi. Neoprostivi su i sa aspekta ljekarske etike, morala, ali i sa brojnih zakonskih aspekata!

Jednostavnije rečeno, Milosavljevićev nalaz po pitanju uzroka smrti je potpuno proizvoljan i nikako se ne bi mogao nazvati tačnim!

Milosavljević je reobdukciju uradio 28.03., dok je Karan obdukciju uradio 25.03. ove godine.

Nakon ovih činjenica, koje su mi saopštili stručnjaci sudske medicine, potpuno je otvoreno pitanje kako je nastupila “smrt Davida Dragičevića”, odnosno načina na koji je on Ubijen!David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.


Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su Dragan Lukač, Darko Ilić, Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)