петак, 08. јун 2018.

Nakon pljačke koncesija, Đokić se reprogramira za IT sektor

piše: Slobodan Vasković

Interesantan je način funkcionisanja Vlade RS koja isključivo djeluje na osnovu ličnih htijenja ministara koji je čine.

Svaki ministar resor koji vodi tretira kao privatno vlasništvo. Na taj način Vlada RS je od izvršne vlasti prešla na nivo izvršavanja ličnih htijenja svakog od posjednika ministarstava, samim tim i podređenih im ostalih institucija iz tog resora.

Za potvrdu rečenog ima bezbroj primjera, a poslednji u nizu desio se 08.05. ove godine, kada su mediji objavili da je Predrag Tomić, dotadašnji prvi čovjek Inspektorata RS “podnio neopozivu ostavku”. Što je bila notorna neistina, ali nije do medija koji su tu informaciju objavili, već do Petra Đokića, ministra industrije, rudarstva i energije.

Đokić, koji je i šef Socijalističke partije, gazduje i Inspektoratom.

Upravo je Đokić “pustio” tog 08.05. vijest da je Tomić podnio neopozivu ostavku, što je isti taj Tomić saznao iz medija, koji su izvijestili o njegovoj ostavci.

Tomić je sigurno bio šokiran, ali Vlada RS nije čekala ni časa, već je na sjednici, održanoj isti dan, za v.d. Direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove imenovala Danijelu Batar.

Gdje je kvaka: Đokić sve svoje kadrove drži ucijenjenim, jer, prije nego budu postavljeni na mjesta koja su u raspodjeli vlasti pripala socijalistima, moraju potpisati bjanko neopozivu ostavku.

Ukoliko bespogovorno ne slušaju Đokića i ne ispunjavaju njegove zahtjeve, mahom finansijske i mahom nezakonite, onda bivaju smijenjeni. Đokić aktivira njihovu bjanko ostavku, obavijesti Vladu RS da je “ostavka neopoziva”, a deaktivirani saznaju iz medija da su uklonjeni. Kao i već pomenuti Tomić.

Đokić je u slučaju Tomića, defakto, obmanuo Vladu RS, ali kome je uopšte do toga da li je ili nije obmanuo; Jedino je bitno za vlastodršce da je Inspektorat pripao socijalistima i oni mogu sa njim da rade šta hoće. 

Batarova, nova šefica svih Inspektora, može da se pohvali zaista “blistavom” karijerom u toj instituciji, u koju je, preko Đokića, dospjela prije tri godine. Radila je kao zdravstveni inspektor, odsjek farmacija.

Na ovom mjestu postaje baš zanimljivo: Šefica u porodičnom vlasništvu ima firmu “Grafokomerc” d.o.o. Banjaluka, koja, naravno, nije na njoj, već na bliskom članu porodice.

Ta firme još od 2006. kancelarijski materijal isporučuje Inspektoratu.

Sada su im isporučili i direktoricu. Da li je to sukob interesa? Naravno da nije, jer to u RS, kao kategorija, ne postoji; Ali itekako egzistiraju lični interesi vlastodržaca. Samim tim i Đokića, protiv kojeg leži u ladici MUP-a RS krivična prijava teška desetak miliona KM za teške zloupotrebe. I nastaviće da “leži gdje leži” sve dok Đokić sluša vrh Hunte.

Vratimo se Šefici Inspektorata, čije je inspektorsko iskustvo vrlo skromno.
Što je, principijelno, nebitno, jer ona nije ni postavljena zbog poboljšanja kvaliteta inspekcija, već nabavke IT tehnologija.

IT vole svi, pa I Đokić. Tako će “Grafokomerc” uskoro dobiti posao nabavke novog softvera vrijednog dva miliona KM.

Predrag Tomić
Sada je i Tomiću, valjda, jasno kako je i zašto “podnio” ostavku.

I nije on prvi - prije njega su od Đokićeve i ostalih ruku stradali i Živan Delić i Zoran Mikanović.

Biti direktor inspektorata znači biti vrlo promjenjiv; Za razliku od Igora Milunovića, zamjenika direktora, koji je konstanta. Zadužena za najveće marifetluke i samim tim nedodirljiv.