уторак, 13. јануар 2015.

Vučić u ulozi Dodikove marionete: Premijer Srbije teško uvrijedio građane RS koji su glasali za Ivanića i Savez za promjene

piše: Slobodan Vasković

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, nema dobre namjere prema Republici Srpskoj i pokušava ovaj entitet uvući u svoje besmislene sukobe sa Evropskom Unijom. Vučić smatra da je RS moneta za potkusurivanje s kojom on može licitirati u svojim borbama sa EU i trošiti je po potrebi, uopšte se ne obazirući na štetu koju čini ovom entitetu.

Samoljubivi i narcisoidni Vučić pri tom ne preza ni od direktnog nipodaštavanja pojedinih izabranih srpskih funkcionera, ali i kompletnih političkih blokova, koji, kako stvari stoje, nisu po njegovoj mjeri, jer mu ne poltronišu i svakodnevno ga ne uvjeravaju da je on jedini istinski srpski Vožd, kao što to čini Milorad Dodik i njegova lobistička beogradska kamarila.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić teško je uvrijedio sve građane Republike Srpske koji su glasali za Savez za promjene i njihovog kandidata za srpskog člana predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Učinio je to tokom konferencije za novinare sa Miloradom Dodikom, koja je održana u Beogradu, 13.01.2015. godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srpsku trebalo konsultovati u vezi sa zajedničkom izjavom Predsjedništva BiH o evointegracijama BiH.

Komentarišući ovu izjavu, Vučić je rekao da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari BiH, ali da smatra da bi bilo dobro da je konsultovan predsjednik Dodik i Republika Srpska, jer bi tada to imalo mnogo više smisla i šansi za uspjeh. 
"Smatram da BiH treba da bude na evropskom putu i Srbija će podržati taj evropski put", rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srpske. 
Vučić je rekao da je na sastanku razgovarano o ovoj temi i da su razmijenjena mišljenja, te da su neke stvari iz tog dokumenta prihvatljive za Dodika, a da neke nisu.
"Ja sam rekao svoje mišljenje Dodiku o svakom delu tog akta, o tri tačke i pet delova druge tačke, za koju mislim da je najvažnija. Ima mnogo nespornih stvari, ali ima i nekih spornih, ali mislim da mogu da se reše u bliskoj budućnosti", kaže Vučić. (SRNA) 

Ovom izjavom Vučić je jasno stavio do znanja da Republika Srpska nije, po njegovom uvjerenju i ubjeđenju, zastupljena u Predsjedništvu BiH i da Mladen Ivanić nije predstavnik RS u toj instituciji. Vučić nije precizirao čiji je Ivanić predstavnik, ali je njegov istup skandal bez presedana, nezapamćen u srpsko-srpskim odnosima.


Vučić je sebi dao za pravo da iz Beograda ocjenjuje i procjenjuje ko jeste a ko nije predstavnik Srba i ko jeste i ko nije dobar Srbin po njegovom mišljenju.

To je drskost bez granica, koja ukazuje da je premijer Srbije potpuno izgubio spoljnopolitički kompas i stavio se u funkciju propale politike Milorada Dodika, koji je Republiku Srpsku doveo u hronično stanje totalne kriminalizacije i opšte bijede društva.   

Drskost je i što se on usudio da dijeli lekcije institucijama BiH i da procjenjuje šta ima, a šta nema šansi za uspjeh. I da, zajedno sa Dodikom, dezavuiše i ruši institucije BiH.

Očito je da će Vučić pomoći Dodiku da se inicijativa Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja EU, predstavi kao antisrpski dokument, što je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH, direktno stavljanje u funkciju razarajuće, samoizolacionističke Dodikove politike i direktno i snažno insistiranje na daljoj podijeljenosti političke scene u Republici Srpskoj.  

Vučić se srozao do te mjere da je komentarisao “da su neke stvari iz tog dokumenta prihvatljive za Dodika, a da neke nisu”, kao da je njegov portparol, a ne premijer Srbije.

Bilo bi interesantno vidjeti šta bi Vučić učinio/izjavio da su Predsjedništvo BiH/Mladen Ivanić komentarisali njegov sukob sa Majklom Devenportom i EU ili da mu dijele lekcije o tome kako bi on trebalo da vodi politiku prema Kosovu ili prema Rusiji i EU?!

Izvan svake razumne sumnje, Vučić bi takvo djelovanje okarakterisao kao miješanje u unutrašnje stvari Srbije, kao napad na Srbiju i kao napad na teritorijalni integritet Srbije.

Vučićev istup nije nikakav doprinos stabilnosti u BiH i regionu. Dapače, to je puni doprinos nestabilnosti, što i jeste Dodikov primarni politički cilj.

Da je zaista imao namjeru da da neki svoj doprinos Inicijativi Predsjedništva BiH, Vučić bi o dokumentu saslušao i stavove Ivanića, Mladena Bosića i drugih političkih prvaka Saveza, koji su učestvovali u njegovom donošenju, a ne bi, nakon jeftinih Dodikovih optužbi, otvoreno stao na njegovu stranu i pomogao mu u rušenju trenutno jedine ozbiljne šanse BiH/RS.

Da Vučić zaista ima namjeru da pomogne Republici Srpskoj, vratio bi sjedište bar jedne od dvadesetdvije srbijanske firme u Banjaluku iz Federacije BiH.

Da zaista ima namjeru da pomogne RS, Vučić bi naložio da se završi istraga o otimačini devet miliona evra, za koliko su oštećeni Fond zdravstva RS i RZZZO Srbije, transakcijama Ranka Škrbića.

Da zaista ima namjeru da pomogne Republici Srpskoj, Vučić bi pomogao da Srbija otvori bar jednu firmu u ovom entitetu i u njoj zaposli bar pet radnika… Ali ništa od toga.

Do prije samo godinu dana Vučić je izbjegavao da primi Dodika, nezvanično poručujući da će se obračunati i sa njim i sa njegovim korumpiranim jatom, a sada je sve to zaboravio i otvoreno podržava osobu koja je njega i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića okarakterisala kao “politički pobačaj”.

Najmanje zlo je što Vučić podržava Dodika, jer je stvarno zlo i ogromna šteta što je sebi dozvolio da zajedno sa njim nipodaštava institucije BiH, visoke srpske funkcionere, koji nisu pod Dodikovom kontrolom i da otvoreno radi na rušenju Inicijativa, koje za cilj imaju izvlačenje i BiH i RS iz bijede, siromaštva i kandži kriminala i korupcije.

Vučić je u poslednjih nekoliko sedmica pokazao svoje opravo lice: riječ je o narcisoidnom, samoljubivom političaru, čiji je jedini cilj što duži opstanak na vlasti. I to opravdava sva sredstva. Sva njegova priča o borbi za Srbiju nije ništa drugo do licemjerstvo, jer se on jedino iskreno bori da u Srbiji stvori što snažnije društvo Jednog Lica. Ili ako više volite Režim!