среда, 28. јануар 2015.

Evropska unija više ne računa na SNSD; Početkom iduće sedmice izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda


piše: Slobodan Vasković

Lansiranje zakonskih akata koji Republiku Srpsku treba da pretvore u Gulag, i lažnih vijesti o tome kako EU zahtijeva da SNSD uđe u vlast na nivou BiH, glavna su preokupacija vlasti RS poslednjih dana.


U situaciji potpunog raspada politike vladajuće kaste (SNSD, DNS, SP) i nedostatka ikakvog suvislog odgovora na narastajuću krizu, Oligarhija je posegla za represivnim mjerama i nesitinama.  

Mediji pod direktnom kontrolom Milorada Dodika lansirali su vijest da Evropska unija odnedavno zagovara uspostavu široke koalicije stranaka na državnom nivou, što je notorna neistina.

EU odnedavno zagovara stav da Inicijativu Predsjedništva BiH o evrointegracijama uopšte ne trebaju potpisati sve stranke (kao što je to bilo ranije zahtijevano), već je dovoljno da to učine one koje formiraju vlast na bh. nivou. A to su SDA, HDZ, DF, SDS, PDP i NDP.

Prema tim stavovima EU, Inicijativu ne treba da potpiše ni SNSD “jer su oni opozicija na državnom nivou”.

U EU su potpuno svjesni da SNSD na sve načine opstruiše evrointegracije i namjerni su da više ne tolerišu njihovo takvo djelovanje. Kao ni onih koji im pomažu u tome, a to se, primarno, odnosi na Dragana Čovića, lidera HDZ-a.

Lansiranje lažnih vijesti o “neophodnosti ulaska SNSD u vlast na bh. nivou” otužni je pokušaj vrha te stranke da do zadnjeg trenutka ubjeđuju sopstveno članstvo da će se stvari promijeniti.

Neće, jer je razriješena i kriza oko izbora potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

Prema izvorima iz Demokratske Fronte, došlo je do značajnog približavanja stavova te stranke i SDP BiH po ovom pitanju i ono će biti razriješeno najdalje početkom iduće sedmice.

Nakon toga krenuće ubrzano formiranje Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH. Bez SNSD-a.