понедељак, 26. јануар 2015.

Vlada RS donijela Rješenje o rasprodaji Andrićgrada

piše: Slobodan Vasković

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o rasprodaji objekata iz Andićgrada.

Ta odluka donesena je na 64. sjednici održanoj 28.05.2014. godine u okviru Rješenja o izmjeni Rješenja o dodjeli koncesije za korišćenje zemljišta za izgradnju naselja „Andrićgrad“ u opštini Višegrad.

Tim Rješenjem Vlada je iz koncesije, koju je dala „Andrićgradu“, izuzela dio zemljišta na kojem se nalazi objekat „Robna kuća“ da bi, kako je navela, bilo uspostavljeno „pravno jedinstvo između navedenog objekta i gradskog građevinskog zemljišta na kojem se isti gradi“, te se u tu svrhu iz koncesije izuzima zemljište na kojem se gradi.

Pojednostavljeno rečeno, Vlada RS je omogućila društvu „Andrićgrad“ da proda objekat „Robna kuća“, čime se otvara mogućnost rasprodaje i ostalih objekata po istom principu.

Pravo iznenađenje je kome je Vlada odlučila da proda taj objekat.

„Prodaja bi se izvršila kupcu Lotika. d.o.o. Višegrad, koje bi navedeni objekat koristilo za potrebe osnivanja i obavljanja djelatnosti visokoškolske ustanove iz oblasti scenskih umjetnosti“, navodi se u vladinom Rješenju.

Iza firme „Lotika“ stoji Emir Kusturica i on bi kupio tu zgradu.

Potpuno je nejasno zbog čega se Vlada RS odlučila za ovu, zakonski vrlo upitnu transakciju/gimnastiku i zbog čega se to prodaje Kusturici, koji je suvlasnik društva „Andićgrad“ d.o.o., preko svoje firme „Lotika“.

Kusturica je javno u nekoliko navrata potvrdio da je on većinski vlasnik „Andrićgrada“ i tog projekta, pa je realno pitanje zbog čega on, ako je to tačno, kupuje sam od sebe?!

Međutim, Kusturica jeste većinski vlasnik firme „Andrićgrad“, ali ne i projekta Andrićgrad.

„Konačni vlasnički udjeli definisaće se nakon završetka projekta“, odgovorio je svojevremeno tadašnji ministar Bakir Ajanović na poslaničko pitanje Miroslava Kojića o vlasničkim udjelima u projektu „Andrićgrad“.


Pošto Projekat nije završen, to znači da nije došlo ni do podjele vlasničkih udjela, pa se ne zna koliko „Robne kuće“ pripada opštini Višegrad, koliko Vladi RS, a koliko firmi „Lotika“ i kako uopšte Vlada RS može da dozvoli prodaju nekretnine koja pripada i opštini Višegrad? I zbog čega je Vlada RS, i na osnovu kojih zakona donijela odluku da se „Robna kuća“ proda upravo firmi „Lotika“, a da pritom nije navedeno ni kolika je cijena kvadrata i kolika je vrijednost ukupnog objekta.

Suvlasnici društva „Andrićgrad“ d.o.o. su „Lotika“ (51%), Vlada RS i Opština Višegrad (po 24,5%).

Kada se objekat „Robna kuća“ proda firmi „Lotika“, niko više tu firmu ne može spriječiti da ga preproda.

Da projekat „Andrićgrad“ nije završen i da nije došlo do utvrđivanja vlasničke strukture nad njim potvrđuje i Vlada RS u čijem se Rješenju navodi „da je realizacija projekta u završnoj fazi“.

„Za završetak realizacije Projekta, kao i plaćanje do sada neplaćenih obaveza izvođačima radova i drugim dobavljačima za radove i usluge izvedene u dosadašnjoj fazi realizacije Projekta, društvo planira finansijska sredstva obezbijediti putem donacija, vlastitim sredstvima koja ostvari obavljanjem svojih djelatnosti, kreditnim sredstvima i sredstvima koja ostvari komercijalizacijom pojedinih objekata, njihovom prodajom ili davanjem u dugogodišnji zakup“, navodi se u Rješenju, koje je potpisala premijerka Željka Cvijanović.

Iz ovih navoda je notorno da nema dovoljno novca za završetak projekta „Andrićgrad“, ali se ne navodi koja je to količina novca potrebna za završetak projekta.

Takođe je otvorena mogućnost rasprodaje ostalih zgrada iz Andrićgrada, jer se o prodaji objekata u Rješenju govori u množini.

Opština Višegrad se usprotivila vladinoj odluci, otvorila zakonske procese, ali je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose (RUGIP) 15.10.2014. godine donijela Rješenje kojim se 570 kvadratnih metara (na kojima se nalazi Robna kuća) upisuje u korist „Andrićgrada“ d.o.o. Višegrad u vlasništvu 1/1.  

Ovakva odluka Miloša Komljenovića, direktora RUGIP-a, uopšte ne čudi, jer je on puki izvršilac naređenja Milorada Dodika i njegovog kuma Budimira Stankovića.

Odluka RUGIP-a je potpuno nezakonita, jer opština Višegrad nikada nije dala saglasnost na izuzimanje ovog dijela zemljišta iz koncesije. 

Uz to, kompletno zemljište na kojem se nalazi „Andrićgrad“ vlasništvo je opštine Višegrad i Vlada RS njime ne može raspolagati. (nastaviće se)