понедељак, 19. јануар 2015.

Tri tabora protiv Dodika

piše: Slobodan Vasković

Još je vrlo mutno unutar SNSD-a, uprkos snažnom udaru Rajka Vasića na integritet Milorada Dodika. I podršci koju je za udar dobio od Igora Radojičića.

Potezi Milorada Dodika mogli bi bar donekle izbistriti vodu, jer teško je za očekivati da nakon ovakvih političkih šamara on ostane na no comment.

Ukoliko Dodik ne reaguje i ne povuče proaktivne poteze, pokazaće strah, a to mu najmanje treba u ovom trenutku u kojem su njegove političke akcije na nuli. Dodik je hirovit, bori se za sopstvenu političku glavu i opstanak i ozbiljno je ugrožen na brojnim frontovima. Zato je nezahvalno predviđati koji potez će povući, kako bi riješio SNSD-ov vrlo komplikovani rebus.

Do tada nekoliko figura na tabli je jasno poredano.

Unutar SNSD-a do sada su se iskristalisala Tri tabora, koji se suprotstavljaju Miloradu Dodiku i njegovom autokratskom načinu vođenja stranke.

Tabor 1
Rajko Vasić najpreciznije je izrazio razloge zbog kojih Dodik treba da napusti poziciju šefa partije.
“Prijedlog i zahtjev iznosim samostalno, bez lobiranja, grupašenja ili vrbovanja bilo koga za ove stavove”, naveo je Vasić u svom pozivu Dodiku da odstupi sa čela SNSD-a.

Njegova tvrdnja da je sam u udaru na predsjednika stranke teško je održiva, iako joj je cilj da svu odgovornost za udar Vasić preuzme na sebe. Vasić je u izvrsnim odnosima sa Slavkom Mitrovićem, sa kojim dijeli političke ideje i stavove. Mitrović je crna eminencija i ideolog SNSD-a.

Tabor 2

Igor Radojičić podržao je Rajka Vasića i njegov zahtjev. Njih dvojica su na dva krila Saveza i ako nisu sinhronizovano djelovali u udaru na Dodika, Radojičić je iskoristio priliku da potvrdi Vasićev poziv na dekapitaciju i dodatno oteža stvari šefu SNSD-a.

Radojičić kontroliše veći dio Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, gdje je i najveća snaga te partije. Njemu lojalni članovi odbijaju ponuđene pozicije iz vrha stranke, tako da je i na toj liniji sukob sa Dodikom žestok.

Radojičić je do izbora bio predsjednik Narodne skupštine RS, a nakon izbora je tek narodni poslanik.

Zajedno sa Nebojšom Radmanovićem kontrolisao je osam poslanika u novom sazivu, ali su se razišli po pitanju Željka Kovačevića, pa je otvoreno  koliko koji od njih kontroliše članova parlamenta RS.

Tabor 3
Nebojša Radmanović predvodi treću frakciju koja je nezadovoljna Dodikovim radom.
Toj frakciji pripada i Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke. Njega Dodik želi da smijeni, kako bi ovladao Gradom i GO SNSD Banjaluka. Gavranović odbija da podnese ostavku.

Radmanovićev igrač je i Željko Kovačević. Njega je Radmanović želio da progura na poziciju direktora Elektroprivrede RS, ali je to Dodik spriječio. Protiv Kovačevića se vodi krivični postupak zbog poslova u vrijeme dok je bio direktor Elektrokrajine. On i Radmanović smatraju da je taj postupak inicirao Dodik, koji ne želi Kovačeviću dati nijednu funkciju.

Radmanović je bio do izbora član Predsjedništva BiH, a nakon izbora postao je delegat u Domu naroda BiH.

Radmanović nikada nije bio u dobrim odnosima sa Vasićem, a ni sa Mitrovićem.

Ipak postoji nekoliko stvari koje vežu ova Tri Barona.

-      Dodik je marginalizovao i Radmanovića i Radojičića i Vasića, a i njihove ljude u stranci,
-      Dodik je u dva navrata izgurao Željku Cvijanović za premijera, iako je niko od trojice ne podržava,  
-      Dodik već mjesecima izbjegava da na Izvršnom odboru stranke raspravlja i donosi odluke o kadrovskim pitanjima, čime sebi ostavlja prostor da sam odlučuje o svemu,
-      Nijedan od Tri Marginalizovana Barona nije osnivač Stranke nezavisnih socijaldemokrata, koja je dio Saveza. Radmanović i Radojičić su došli sa DSP-om, dok je Vasić prišao Dodiku 1998. godine
-      Nijedan od Tri Marginalizovana Barona ne pripada tzv. Lijevčanskoj struji SNSD-a kojoj Dodik najviše vjeruje.

Politička uzbuđenja u SNSD-u tek slijede, iako je najveći dio funkcionera stranke zavukao glavu u pijesak, čekajući rasplet.