понедељак, 19. јануар 2015.

Crveno usijanje

piše: Slobodan Vasković

Analiza Rajka Vasića o stanju unutar SNSD-a, čiji je krešendo da „Dodik više ne treba da bude predsjednik SNSD-a”, snažno je zatalasala javno mnenje u regionu i postala nova startna pozicija sa koje se kreće u razmatranje političke situacije u BiH i Republici Srpskoj posebno.

Ovdje nije riječ o buri u čaši vode jednog nezadovoljnika, već o dokumentu koji svjedoči o tektonskim (samorušilačkim) poremećajima unutar stranke, koja je poslednjih devet godina najsnažnije uticala na sve procese u BiH, a ostavila je i nemalog traga na dešavanja u regionu. Sasvim drugo pitanje je kakvi su mirisi tih tragova i dometi procesa koje je SNSD apsolutno dirigivao.

Nisu bili pozitivni, jer su izrodili ambijent u kojem je nastao dokument unutar SNSD-a što otvoreno poziva na kraj/zatvaranje/gašenje SNSD-a i pravljenje nove političke opcije. I to ne bez razloga.

Vasić je iznio brojne argumente za taj čin, a analiza je strateški dokument koji ukazuje zbog čega je potrebno ukidanje SNSD-a/pravljenje nove stranke, kao i zbog čega Dodik treba da odstupi, a da lidersku poziciju u stranci prepusti nekom drugom.

SNSD jeste uništio sve čega se dotakao i najveći je krivac za dramatično teško stanje u Republici Srpskoj, ali je i dalje jedna od najznačajnijih i najsnažnijih stranaka i procesi u njoj direktno se odražavaju na cijelu BiH/RS.

Potcijeniti te procese i osobe koje ih generišu znači potcijeniti još uvijek realnu snagu SNSD-a i nemali uticaj koji ostvaruje. Bila bi to kobna greška, jer od raspleta situacije u toj stranci/brzine njene potpune propasti uveliko zavise budući politički odnosi u BiH/RS, koji će imati direktan uticaj na kretanje zemlje/entiteta u veoma burnim i složenim unutrašnjim i međunarodnim odnosima.

U SNSD-u je na djelu koncepcijski sukob, koji se odvija na liniji pitanja da li je važnija stranka/ideologija ili Lider?!

Vasić je eksplicitan - važnija je stranka.


Da bi se do kraja razumjele njegove poruke, nužno je analizu razmatrati iz ravni stranke, a nikako na osnovi šta je, kada je i kako je Rajko Vasić reagovao u ovom ili onom trenutku i šta je i kada o kome napisao.

Posebnu težinu njegovoj analizi daje činjenica da je deceniju i po Vasić bio Dodikov alter ego, i da je sada odlučio da se potpuno odmakne od Dodika, jer je njemu (Vasiću, op. aut.) važnija stranka i njen život od svakog pojedinca. Makar taj pojedinac bio njen osnivač i istorijski vođa. (Vasićevo otvoreno odmicanje od Dodika jedan je od najvećih poraza lidera SNSD-a – napustila ga je i sopstvena sjenka).

U tekstu “Bitka za opstanak SNSD-a: Rajko Vasić javno pozvao Dodika da odstupi sa čela SNSD-a, Radojičić ga javno podržao”, pisao sam o samom dokumentu i njegovim porukama, ali je vrlo bitno sagledati širu sliku i ambijent u SNSD-u u kojem je ta analiza nastala.

Tekst Rajka Vasića je izvanredan, precizan strateški dokument, ali je njegovo objavljivanje ujedno i svjedočanstvo nemoći; Potvrda da sve ono što piše u analizi nije dobilo podršku u stranci. I nije dalo rezultat koji se očekivao.

Bilo bi naivno vjerovati da je Vasić ishitreno reagovao i da nije, zajedno sa Slavkom Mitrovićem, koji je, izvan svake razumne sumnje, koautor analize, pokušao mnogo puta ubijediti Dodika da povuče bar neke od poteza na koje se ukazuje.

“Dodika smo kandidovali za Predsjednika Republike, u prvom mandatu, nastojeći da ga odvojimo od praktičnih poslova Vlade i Stranke. Nismo u tome uspjeli. Sad je to moguće učiniti jedino na ovaj način a Dodika već sada projektovati kao Člana Predsjedništva BiH od 2018-e jer pretpostavljam da će Ivanić dotle značajno devastirati tu poziciju i oslabiti poziciju Republike Srpske u tom zajedničkom organu na nivou BiH”, naveo je Vasić u svojoj analizi.

Riječ je, naravno, o triku kojim se Dodika pokušalo privoljeti da stranku prepusti nekom drugom, ali je on taj pokušaj prozreo i odbacio.

Tek kada su uočili da ništa od njihovih pokušaja ne prolazi, odlučili su se za javnost.

To je bio najjednostavniji način da Vasić dopre do svakog člana SNSD-a i otvori neku vrstu javne rasprave o problemima unutar stranke, koje on vidi kao srebrni metak u njenom srcu.

Istovremeno, izvršen je i ogroman pritisak na Dodika, koji ne može ostati bez reakcije na cijeli ovaj slučaj i moraće preduzeti složene postupke saniranja stanja u SNSD-u, ma koliko trenutno ćutao o tome.

Nije za vjerovati da će uvažiti analizu. Dapače.

Pitanje je, naravno, na šta će sve ovo izaći?
U detalju, Vasić je pokazao obraz pred ogromnim brojem članstva, koje je, nerijetko, ostajalo na cjedilu u podjeli kolača vlasti, iako su dali enorman doprinos uspjesima SNSD-a.

U načelu, on je zatražio podršku za osnivanje nove stranke i gašenje SNSD-a, svjestan da se stanje ne može popraviti. Ovakav SNSD juri ka raspadu i nestanku.

Vasić jedini spas vidi u novoj političkoj opciji i konačnom razlazu sa socijaldemokratijom kao idejom, jer ona nikada nije zaživjela u RS. Čak ni u SNSD-u, čiji najveći broj članova nema pojma o tome šta je socijaldemokratija.

Vasić je svjestan (iako o tome ne govori) da je SNSD ostvario najbolje rezultate tek nakon što je preuzeo politiku i retoriku SDS-a iz devedesetih godina prošlog vijeka. Poseban problem je što je preuzeo i rigidnost, radikalizam i jednoumlje iz tog vremena.

Zbog svega rečenog, on i traži osnivanje nove stranke.
“Esenesde se mora transformisati u Stranku Socijalnog Saveza. Tako će više i obuhvatnije zastupati Najšire Slojeve Stanovništva jer se Socijaldemokratija pokazala kao nesposobna i upotrebljiva od Neoliberalista a u našim uslovima nema mogućnost da ostvari sve svoje pretpostavke”, naveo je Vasić.

Njegova ideja je jasna: promjenom košulje, mijenjaju se odnosi i ambijent. Afere, šovinizam, rigidnost, jednoumlje… ostaju u napuštenom SNSD-u, kao i autokratski način vladanja. Istovremeno, novi politički subjekt dobija mogućnost da očisti po dubini i širini sve one funkcionere, koje Vasić markira kao problem. A dosta ih je.  

Na ovom mjestu dolazimo do pitanja ko će se htjeti pridružiti Vasiću i suprotstaviti Dodiku?
Kvalitetniji kadrovi u SNSD-u, koji mogu prepoznati snagu u analizi Rajka Vasića, teško da će se htjeti otvoreno suprostaviti Dodiku. Ne treba računati na one koji imaju moć, jer se već nalaze na funkcijama.

Za razliku od Vasića, koji je stranački apologeta, spreman i na ličnu žrtvu zbog ideje stranke, najveći broj funkcionera stranke to nije. Oni su se u SNSD učlanili iz lične koristi i imaju funkciju gluvonijemih beskrupuloznih sljedbenika (isti je slučaj i sa drugim partijama).

Zato će Vasić ostati prilično usamljen u svojim zahtjevima.

Dodik, koji je od istorijskog vođe SNSD-a došao do pozicije istorijske smetnje, izvjesno neće pozitivno odgovoriti na njegove pozive. Posebno ne na onaj da se povuče. (nastaviće se)