четвртак, 16. мај 2013.

Slučaj „Komgrap“: Dopuna krivične protiv Stankovića u Specijalnom tužilaštvu Srbije za organizovani kriminal

Piše: Slobodan Vasković

Radnici „Komgrapa“ nastavili su štrajk, zahtijevajući od državnih organa Srbije da zaštite imovinu ove kompanije i prava radnika, tvrdeći da ih je na najgori mogući način uzurpirao većinski vlasnik Slobodan Stanković.

Sindikalna organizacija zaposlenih u „Komgrapu“ najavila je da će Specijalnom tužilaštvu Srbije za organizovani kriminal uputiti dopunu krivične prijave protiv Slobodana Stankovića. Takođe je najavljena i dopuna tužbe pred Privrednim sudom u Beogradu, kako kompanija „Komgrap“ ne bi prestala da postoji, a njeni radnici se našli na ulici, kao što se to dogodilo pojedinim preduzećima u sastavu NIBENS grupe. I NIBENS grupa je, prema navodima Sindikata, poslovala sa Stankovićevim „Integral inženjeringom“.


Sindikat „Komgrapa“ utvrdio je da Agencija za privatizaciju Srbije vodi sudski postupak protiv „Integral inženjeringa“ d.o.o. Laktaši i pojedinih preduzeća u sastavu NIBENS grupe, vlasnika Mila Đuraškovića.

„Isti spor se vodi pred Privrednim sudom u Beogradu broj P.165/2012 u vrednosti duga od 8.082.780 evra“, navodi se u zapisniku štrajkačkog odbora.

Milo Đurašković je zajedno sa Miroslavom Miškovićem i njegovim sinom Markom nedavno optužen za teške malverzacije, kojima je Srbiji nanesena šteta od nekoliko miliona evra, tokom privatizacije tamošnjih putarskih preduzeća.

Štrajkački odbor obavijestio je radnike “Komgrapa” da se Stanković do sada nije odazvao njihovom pozivu za pregovore.
Oni još navode da je štrajkački odbor stupio u kontakt sa kabinetom ministra građevinarstva i urbanizma Velje Ilića “u cilju zakazivanja hitnog sastanka” na kojem bi bili predočeni svi problem firme.

Sindikat je ukazao da postoji medijska blokada, odnosno da mediji u Srbiji ne izvještavaju o štrajku radnika “Komgrapa”, iako im Štrajkački odbor svakodnevno dostavlja pisane izvode o toku protesta radnika. 

Sindikalna organizacija beogradskog preduzeće „Komgrap“ tužila je Privrednom sudu u Beogradu Slobodana Stankovića, većinskog vlasnika ove kompanije, radi zaštite kolektivnih interesa zaposlenih u vrijednosti od 433.961.198 dinara (cca 4,3 miliona evra). Radnici traže od Suda da zabrani Stankoviću raspolaganje imovinom „Komgrapa“. Takođe traže da Sud donese odluku da se firmi „Integral inženjering“ Laktaši blokiraju računi u iznosu od 4,3 miliona evra.

Stanković je vlasnik banjalučke firme „Integral inženjering“ koja je privatizovala „Komgrap“ 2009. podine, plativši ga cca 4,3 miliona evra.

Sindikat „Komgrapa“ u tužbi tvrdi da Stanković, nakon što je kupio tu firmu, ne želi „ni evra da uloži u ovu kompaniju, njen opstanak i razvoj, već ga zanimaju samo atraktivne nepokretnosti firme u Beogradu, u Kosovskoj 17 i Terazijama 4“.