уторак, 14. мај 2013.

Radnici „Komgrapa“ tužili Stankovića zbog uništavanja te firme

Piše: Slobodan Vasković

Sindikalna organizacija beogradskog preduzeće „Komgrap“ tužila je Privrednom sudu u Beogradu Slobodana Stankovića, većinskog vlasnika ove kompanije, radi zaštite kolektivnih interesa zaposlenih u vrijednosti od 433.961.198 dinara (cca 4,3 miliona evra). Radnici traže od Suda da zabrani Stankoviću raspolaganje imovinom „Komgrapa“. Takođe traže da Sud donese odluku da se firmi „Integral inženjering“ Laktaši blokiraju računi u iznosu od 4,3 miliona evra.

Stanković je vlasnik banjalučke firme „Integral inženjering“ koja je privatizovala „Komgrap“ 2009. podine, plativši ga cca 4,3 miliona evra.

Sindikat „Komgrapa“ u tužbi tvrdi da Stanković, nakon što je kupio tu firmu, ne želi „ni evra da uloži u ovu kompaniju, njen opstanak i razvoj, već ga zanimaju samo atraktivne nepokretnosti firme u Beogradu, u Kosovskoj 17 i Terazijama 4“.

Sindikat dalje navodi da je Stanković, odmah po privatizaciji „Komgrapa“ na račun te firme uplatio 3 miliona evra „po ugovorima o zajmu“, i da je, nakon što je dobio potvrdu da je privatizovao tu firmu 27.01.2009., zatražio da mu se pozajmljena 3 miliona vrate.

„Pozajmica biva vraćena prodajom Integral inženjeringu d.o.o. Beograd (firma kćerka Integrala iz Laktaša, op.aut.) pripadajućih delova poslovne zgrade u Kosovskoj 17 u Beogradu, upisanih u list nepokretnosti 215 KO Stari Grad. Pripadajući delovi zgrade ukupne površine od 1207,49 m2, prodati su po tržišnoj vrednosti od 3.200.990 evra“, navodi se u tužbi.   

Svoju beogradsku firmu „Integral“ Stanković je prepisao svojim kćerima, navode radnici.

U tužbi se još navodi da Stanković ne daje nijedan posao „Komgrapu“, iako ih je, prema saznanjima Sindikadata „bilo jako mnogo i jako vrednih“.

Sindikat konstatuje da Stanković želi da što više obezvrijedi „Komgrap“, zbog čega je posle privatizacije odustao od daljeg konsolidovanja firme.

Radnici su zatražili od Nikole Selakovića, ministra pravde Srbije, da posreduje kako bi se sudski postupci protiv Stankovića ubrzali. O cijelom ovom slučaju radnici su obavijestili i Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije i premijera Ivicu Dačića.