субота, 5. октобар 2019.

Tužilaštvo Istočno Sarajevo: Protiv Nešića se vodi istraga za krivično djelo “Prinuda”; Nešića štite Dodik, Lukač i Milan Tegeltija



piše: Slobodan Vasković

1.
Tužilaštvo Istočno Sarajevo vodi istragu protiv Nenada Nešića, v.d. direktora JP “Putevi RS” zbog krivičnog djela “Prinuda”

2.
“Poštovani, 
Na osnovu Vašeg zahtjeva od  01.10.2019. godine upućenog Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, obavještavamo Vas da je protiv Nenada Nešića, v.d.direktora JP ,,Putevi RS” Banja Luka podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dana 12.10.2018. godine od strane Policijske Uprave Istočno Sarajevo. 

U gore navedenom Izvještaju, imenovani se sumnja da je počinio krivično djelo ,,Prinuda" iz člana 141. stav l. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Nakon što se provedu sve mjere i radnje koje su propisane Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, predmetni tužilac će donijeti odluku u ovom predmetu”, odgovorio je na moj upit Neven Kramer, sekretar Tužilaštva.



3.
Kramerov odgovor je korektan, ali nije naveo ime postupajućeg tužioca kojem je potrebno godinu dana da utvrdi notorne činjenice - da Nenad Nešić jeste prinudio Dobrivoja Bratića, direktora “Ilidžaputeva”, da asfaltira dvorišta i pristupne puteve građanima na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, kako bi Nešić dobio glasove.

Nema dileme da tužilac opstruiše istragu i da mu je namjera da sve završi u kanti za smeće.

4.
Objavio sam Nešićevu "Prinudu" još 26.07.2018. u tekstu “Čvor od Radmile; Vico na baterije zvani Vico; Nešićevi dileri-botovi i Tapkaroš”, kao i dio spiska lica (koji ponovo objavljujem) kojima su do tada asfaltirani putevi do kuća, štala, preko njiva, kroz dnevni boravak (gdje god su htjeli) samo da glasaju za Nešića. (Na spisku je bilo ukupno 87 lica).


5.
Sve to koštalo je 180.000 KM i sve na račun JP “Putevi RS”, ali istraga ni nakon godinu dana nije  završena, jer Nešić ima zaštitnike u VSTS - to je Milan Tegeltija i u vrhu MUP RS - to je Dragan Lukač; “Kramp” ga je štitio na poslednjoj sjednici Vlade RS, kada je Radovan Kilavi Višković zahtijevao njegovu smjenu.

Višković nije premijer - on je nIšta i tako ga treba i tretirati.

6.
Pripadnici SNSD-a ne treba da brinu zbog sukoba Dodika i Lukača bar oko Nešića - nema ga po toj liniji, ali po svim drugim ima.

7.
Nešić je u PU Istočno Sarajevo saslušan 11.10.2018., a policija ga tereti da je prinudio Bratića da asfaltira puteva “u vrijednosti 155.000 KM, nakon čega je on to i izvršio”, saopšteno je u oktobru prošle godine iz policije.

Tužilaštvo, kao što se vidi iz njihovog odgovora, još istražuje; I neće ništa ni istražiti, jer im je tako naređeno od Tegeltije.

8.
Arogantni primitivac Nešić nije htio, kada je prošle godine saslušan, da komentariše to što je saslušan, jer je znao da će slučaj protiv njega opstruisati Lukač i Tegeltija.

Ne tvrdi bez razloga Nešić da je platio dio vrha MUP RS. I vrh Tužilaštva; Preciznije VSTS-a i koga god je trebalo.


9.
Dodik ga štiti, jer ga ima u šakama, a vodi ga kao kadar DNS-a, iako Nešić bespogovorno sluša lidera SNSD-a i djeluje kao njihov član. Dvostruki dobitak. 

Kada je Dodik u pitanju, ne treba sumnjati ni u trostruki. Bar je on u tim stvarima "perfekcionista".

10.
Nešiću, po zakonu, za navedeno krivično djelo prijeti kazna od jedne do tri godine, ali je vrlo upitno da li će odgovarati s obziom na količinu od sedam miliona keša kojom raspolaže.

11.
U tom svjetlu treba posmatrati i nagli pomak Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP RS, koji su prije dan, pokenuli istrage o poslovanju i malverzacijama u JP “Putevi RS”, potom firmi “Legend”, kao i Nešićevim privatnim firmama. Naređeno je da se istraže i poslovi Aleksandra Glavaša, narodnog poslanika DNS-a i Mladena Lučića, odbornika DNS-a u Istočnoj Ilidži, koji stoje iza firme “Legend”.
Lučić, Glavaš, Nešić
12.
Uprava je čak iz ladice izvukla i davno urađenu krivičnu prijavu za iznuđivanje miliona KM od putarskih firmi i to preko firme “Legend”, koja im je prodavala so skupu kao zlato; Sve po Nešićevom nalogu. Pisao sam i o tome još prije tri godine.

13.
Kada je postupak Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala u pitanju postoje dvije mogućnosti - da su zaista, uprkos Dodikovim, Tegeltijinim i Lukačevim milionskim simpatijama za Nešića, krenuli da istražuju brojne zločine koje je počinio (što je manje vjerovatno) ili da fingiranjem istrage umiruju javnost i, istovremeno, iznuđuju mu novac, što je sasvim vjerovatno i o čemu svjedoče posredni dokazi koje ću uskoro iznijeti. 

14.
Uskoro ćemo precizno saznati šta je na djelu, jer ako Kilavi Radovan u najskorije vrijeme ne smijeni Nešića, onda je na djelu projekat njegovog “izuvanja”; Ne Kilavog Radovana, on je "izuven" iz bilo kakvog značaja, već Alave Mrcine Nešića! 

15.
Interesantno je navesti da je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, bio arbitar u tri spora koje je JP “Putevi RS” imalo sa putarskim firmama. Tegeltija je inkasirao 44.000 KM, o svemu je detaljno pisao portal “Žurnal”, a, istovremeno, istraga u OJT Istočno Sarajevo tapka u mjestu. Očekivano i tako Tipično.


16.
Da li je Tegeltija, zbog funkcije koju obavlja, smio biti arbitar u sporu u kojem je firma, protiv čijeg direktora se vodi, zvanično, istraga u jednom od tužilaštava kojima je nadređen VSTS, pitanje je na koje bi Ured disciplinskog tužioca trebalo da da odgovor. I ne samo Ured, već i istražni organi. 

17.
Još uvijek čekam odgovore iz Posebnog odjeljenja na čijem čelu je Miodrag Bajić.



Pitanja koja sam mu postavio glase: 

Republičko tužilaštvo
Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja

G. Bajiću, 
molim Vas da mi u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama odgovorite na sledeća pitanja:
1. Da li Posebno odjeljenje, odnosno Republičko tužilaštvo, vodi ijednu istragu protiv Nenada Nešića, v.d. direktora JP "Putevi RS", zbog sumnji da je oštetio to JP za desetine miliona konvertibilnih maraka?
2. Koliko su nadležni organi MUP RS podnijeli Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv Nenada Nešića i da li su po tim krivičnim prijavama pokrenute istrage ili su donesene naredbe o njihovom odbacivanju?

Molim Vas da mi najhitnije odgovorite na ova pitanja, zbog postojanja osnovane sumnje da Nešić nemilosrdno reketira putarska preduzeća, od kojih je neka doveo do uništenja, ali i zbog činjenice da nastavlja da to čini, nanoseći teške štete budžetu RS i tim firmama. 

Takođe Vas molim da mi odgovorite da li ste provjeravali da li je Nešić završio pravni fakultet, gdje, kada i kako, s obzirom na to da postoje indicije o tome da je njegova diploma sporna?

Bajić bi trebalo da odgovori, jer pitanja uopšte nisu teška; Dovoljno je da izvrši uvid u upisnik, gdje krivične prijave stoje godinama i ne miču odatle; Ako ne izvrši uvid u upisnik, jasno je gdje ga je izvršio!
(nastaviće se)


Milan Tegeltija, aktuelni predsjednik VSTV-a je prošle godine bio sudija-arbitar u najmanje tri predmeta, što je honorirano sa 44 hiljade maraka. Naravno, ni ovaj angažman po tumačenju Tegeltije i VSTV-a nije nezakonit


Piše: Amarildo Gutić
Tri firme tužile su “Puteve RS” po istom osnovu, za neisplaćeno održavanja puteva u 2017. godini. “Prijedorputevi” su potraživali 6,7 miliona, “Nevesinjeputevi” 850 hiljada te “Hercegovinaputevi” 620 hiljada. Sporovi su riješeni arbitražom. 

Sudije-arbitri bili su isti u svim sporovima, Branislav Rakić, Slobodan Stanišić i Milan Tegeltija. Na osnovu prethodnog dogovora tuženog i tužitelja, koji daju saglasnost za izbor sudija-arbitara, pripalo im je po 44 hiljade maraka ukupne naknade za arbitriranje.

Sudija može dobiti honorar
Pored dvojice advokata, Slobodana Stanišića i Branislava Rakića, aktuelnog predsjednika Advokatske komore RS, u sva tri spora sudija-arbitar bio je i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a. Tegeltija je za Žurnal potvrdio arbitriranje u ova tri spora. Očekivano, aktuelni saziv VSTV-a je već “pokrio” svog predsjednika”

“Visoki sudski tužilački savjet BIH je još, čini mi se 2017 god., nevezano za ove predmete o kojim me pitate, donio odluku da je dozvoljen angažman sudija kao arbitara u arbitražnim postupcima odnosno, da je angažman arbitra spojiv sa funkcijom sudije”, tvrdi Tegeltija.




Odgovor na pitanje da li je kao sudija-arbitar bio angažovan u još nekim predmetima tokom 2017. i 2018. godine Tegeltija nije dao, ali ima tumačenje zašto je bio baš u ova tri predmeta.
“Pretpostavljam da su se stranke rukovodile visokom profesionalnosću i pravnim autoritetom arbitara”, objašnjava bez imalo skromnosti.

Honorari javni, lobiranje tajno
Znakovito, ovaj Tegeltijin angažman podudara se sa prekidom istrage protiv direktora “Puteva RS” Nenada Nešića, novoizabranog poslanika državnog parlamenta, kadra SNSD-u odanog DNS-a. 

Žurnal je pisao o svim poslovnim vratolomijama Nešića kako bi firme poput “Prijedorputeva” ostale neprikosnoveni tenderski pobjednici za održavanje puteva, čak i kada su druge ponude za 12 miliona povoljnije. Spor koji su pokrenuli “Prijedorputevi” u suštini je fingiran, i trebao je poslužiti kao pokriće zašto je Nešić isplaćivao milione ovoj firmi tokom 2018. godine, a tobože se opirao godinu prije, pa je to morao rješavati sud.

Odluka da od stotine sudija treba biti angažovan upravo  predsjednik VSTV-a i to u dobro honorisanom sporu, otvara prostor sumnji da ništa nije slučajno, i da je arbitraža samo legalna nagrada za prethodno navedeni posao odrađen “iz sjene”.