четвртак, 17. октобар 2019.

Lukačev težak poraz: Inspektori batinaši, uprkos njegovom petomjesečnom protivljenju, idu na prepoznavanje 29.10.o.g.


piše: Slobodan Vasković

1.
Dragan Lukač doživio je težak poraz - inspektori-batinaši koji su, teškim premlaćivanjem, pokušali da iznude iskaze o priznanju zločina biće povrgnuti istražnoj radnji prepoznavanja, 29.10.o.g.

2.
Riječ je o iznuđivanju iskaza od Boška Diljevića, svojevremeno osumnjičenog za ubistvo Bojana Koprene (vidi dodatak). Diljević je, Naredbom tužilaštva, oslobođen svake odgovornosti.

3.
Lukač je gotovo pet punih mjeseci ignorisao Naredbe tužilaštva da se inspektori, koji su zvjerski pretukli Diljevića, dovedu na prepoznavanje i na taj način stavio MUP RS iznad zakona, a sve ostale izvan zakona.

4.
Međutim, pritisnut činjenicom da će morati krivično da odgovara, uzmakao je i dozvolio da se istražna radnja prepoznavanja izvrši 29.10.2019. godine, u prisustvu tužiteljke Gordane Mijatović.

5.
Bez obzira na rečeno, Lukač i dalje podliježe krivičnoj odgovornosti, jer je gotovo pet punih mjeseci odbijao da dozvoli MUP-u RS da postupi po Naredbama tužilaštva u ovom predmetu.

6.
Prva Naredba izdata je polovinom juna, a druga 04.10. ove godine.



7.
Prepoznavanje neće biti teško - Diljevića su zvjerski pretukli neki od najpoznatijih policijskih batinaša - Dragi Milošević i Milan Ostić. Bitno je to objaviti, jer postoji mogućnost da su Tužilaštvo i Lukač napravili "dil" - on, konačno, da postupi po zakonu, oni da oslobode odgovorne?!”

8.
Milošević je, svojevremeno, maltretirao i progonio Milana Vukelića, prije nego što je ubijen 06.11.2007. godine, detoniranjem eksplozivne naprave, postavljene pod njegovo vozilo.



9.
Vukelićeve ubice nisu otkrivene zbog opstrukcije iz MUP RS, a progonjen je, jer je kritikovao vlast koju predvodi SNSD, i tada i sada.

Milan Vukelić, likvidiran 06.11.2007.
10.
Milošević je Vukelića sistematski progonio mjesecima, prije nego je ubijen, a po njegovim naređenjima likvidirani Vukelić je, za života, lažno bio optužen za brojna krivična djela koja nije počinio. To je i dokazano, ali nakon ubistva Vukelića, a za falsifikovanje krivičnih djela niko nije odgovarao.

11.
Ništa bolji od Miloševića nije ni Milan Ostić, a svakako bi se moralo provjeriti gdje se narečeni nalazio u noći nestanka Davida Dragičevića, 18.03.2018. godine (David je te noći otet, između pola tri i tri ujutro, odvežen u nepoznatom pravcu, mučen i ubijen; Njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018. godine.).

12.
Miodrag Bajić odbio je da pokrene istragu/krivični prostupak protiv Lukača zbog odbijanja da postupi po Naredbama tužilaštva; Nije to učinio ni Želimir Lepir, ali je neophodno insistirati na tome, kako bi se konačno utvrdila puna odgovornost za neizvršavanje radnji prepoznavanja batinaša.


13.
Lukač je, štiteći Miloševića i Ostića, štitio počinioce krivičnog djela, a samim tim počinio i sam krivično djelo. Zato Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva, mora, po službenoj dužnosti, pokrenuti istragu protiv njega. Ukoliko to ne učini, nastaviće da štiti Lukačeve kriminalne radnje, tako i njegovih podređenih.  

14.
Činjenica da je Lukač opstruisao istragu protiv inspektora-batinaša je enti dokaz koliko spreman je daleko ići kako bi zaštitio lažni integritet takozvanog MUP RS, koji je pretvorio u ličnu Pretorijansku gardu.

15.
Lukač nastavlja i dalje da opstruiše istragu ubistva Davida Dragičevića, a jedan od glavnih alata opstrukcije Dalibor Vrećo, postupajući tužilac, uskoro će morati biti uklonjen iz pravosuđa, jer je lažirao optuženog (doveo nepoznato lice) u sudnici u Gradišci.

Lukačeva Hunta i dalje iznad zakona: Tužilaštvo izdalo novu Naredbu za prepoznavanje inspektora koji su “iznuđivali iskaze”; Lukač i dalje odbija da postupi po Naredbi Tužilaštva (10.10.2019.)



piše: Slobodan Vasković

1.
“Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka dana 04.10.2019.godine , stavio je naredbu Policijskoj upravi Banja Luka, da se izvrši istražna radnja prepoznavanja počinioca krivičnog djela Iznuđivanje iskaza iz člana 328. stav 1. KZ RS, počinjenog na štetu Diljević Boška. Istražnoj radnji -prepoznavanja prisustvovaće postupajući tužilac”, odgovoreno mi je iz OJT Banjaluka na upit da li je bilo kakve radnje i mjere OJT preduzelo, nakon što već mjesecima Dragan Lukač i njegovi podređeni odbijaju da postupe po Naredbi Okružnog tužioca Gordane Mijatović i dovedu na prepoznavanje inspektore koji se sumnjiče za iznuđivanje iskaza.



Priznanja su inspektori batinama pokušali iznuditi od braće Diljević, tokom njihovog saslušanja u slučaju ubistva Bojana Koprene.

OJT Banjaluka objavilo je, u prvoj polovini juna ove godine, Naredbu o obustavi istrage protiv Boška i Bogdana Diljevića u vezi sa ubistvom Bojana Koprene u kojoj su detaljno obrazložili zašto tužilaštvo, za razliku od policije, osumnjičene ne smatra odgovornim. 

2.
Iz odgovora Tužilaštva jasno je da Lukač još uvijek nije izvršio Naredbu donesenu još u junu ove godine. (vidi dodatak)

3.
Jasno je i da je Tužilaštvo izdalo novu Naredbu, ovaj put direktno Milošu Brkiću, načelniku PU Banjaluka, ali je ni on u proteklih šest dana nije izvršio. Tužilac i dalje čeka da "prisustvuje istražnoj radnji - prepoznavanja"!

4.
Brkić je osoba od najvećeg povjerenja Lukača, a otkako je on na čelu PU Banjaluka, pripadnici policije maltretiraju redom, čak i četrnaestogodišnjake, o čemu su mediji nedavno izvijestili.

Miloš Brkić
5.
Pitanje je do kada će Tužilaštvo tolerisati situaciju u kojoj vrh MUP-a RS odbija da postupa po njihovim Naredbama (u ovom slučaju već su dvije u pitanju) i kada će biti pokrenute istrage protiv onih koji to čine; To su, sada bez dileme, Lukač i Brkić?!

6.
Situacija u kojoj MUP RS ne izvršava Naredbe tužilaštva svjedoči o tome da je policija preuzela tužilačke nadležnosti, što je određena vrsta puča, koju, kako stvari stoje, niko ne smije da promijeni, niti smije da reaguje.

7.
Da je drugačije, poodavno bi reagovalo Posebno odjeljenje za borbu protiv korupcije, organizovanog i drugih oblika kriminala, na čijem čelu je MIodrag Bajić, i pokrenulo istragu protiv Lukača i njemu podređenih koji mjesecima odbijaju da izvrše naredbe Tužilaštva.

8.
Navedena situacija dalje ukazuje da se teško može vjerovati u bilo kakve istrage MUP RS, jer je iz ovog slučaja potpuno jasno da oni istražuju samo ono što njima odgovara, na način koji im odgovara (nema više čak ni forme prema kojoj navodno rade po nalogu tužilaštva). 

9.
Nasilnik Miloš Bandić, jedan od Lukačevih batinaša, svojevremeno je, prijeteći Ivanu Begiću (pištoljem, premlaćivanjem, bacanjem niz stepenice), novinaru, tražio od njega da da lažnu izjavu, jer mu se ona koju je Begić dao “ne uklapa”!
Batinaš Miloš Bandić
10.
Očito je da MUP RS, pod Lukačevim vođstvom, “uklapa” istrage na način koji im odgovara, a one su, svjedočimo tome gotovo pa svakodnevno, manipulativne, lažne, namještene..., sračunate kao udar na kritičare i sve građane koji im se ne dopadaju, dok se, istovremeno, pod Lukačevom zaštitom nalaze krupne kriminalne “ajkule” iz vlasti i zločinačkih organizacija, koje nemilosrdno pljačkaju RS!

11.
Nedavno sam uputio Miodragu Bajiću pitanja šta je preduzeo protiv Lukača zbog toga što odbija da postupi po Naredbi tužilaštva, a on me uputio na Okružno tužilaštvo, iako je njegovo Posebno odjeljenje nadležno i za Lukača i za Brkića i za sve ostale policijske funkcionere.

12.
Jasno je da Bajić neće da radi svoj posao ni po koju cijenu, iako za funkciju koju obavlja prima izuzetno visoku platu; Jasno je da štiti Lukača, preciznije, ne smije mu ništa, kao što mu ništa ne smije ni vrh Režima, jer se Lukač okružio nasilnicima i batinašima, kontroliše “specijalu” i Žandarmeriju i spreman je na svako zlo; Uostalom, imali smo to prilike vidjeti 25. i 29.12.2018. godine, kada je njegova Hunta, pojačana batinašima dovedenim sa strane, nemilosrdno premlaćivala goloruki narod.



13.
Vrh Režima svakodnevno izbacuje spinovane koještarije, priče o tome kako je RS sigurno područje, ali nikako da objasne kada je donešen zakon koji je policiju stavio iznad zakona, a sve one koji se ne dopadaju Lukaču izvan zakona?!

14.
Nažalost, nećemo čuti takvo objašnjeje, jer se niko iz Režima ne usuđuje dati ga; Čak ni Milorad Dodik - Svi oni, listom, boje se Lukača i njegove osvete. O njegovoj smjeni sad već teško da smiju i da sanjaju!!!

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka objavilo je naredbu o obustavi istrage protiv Boška i Bogdana Diljevića u vezi sa ubistvom Bojana Koprene u kojoj je detaljno obrazloženo zašto tužilaštvo, za razliku od policije, osumnjičene ne smatra odgovornim.

Braća Diljević (foto Blic)
Bojan Koprena
Naime, svjedok-očevidac na osnovu čijeg je iskaza policija teretila Diljeviće, tokom saslušanja u tužilaštvu 28. juna prošle godine je potvrdio svoju izjavu, ali su tom prilikom uočene i određene kontradiktornosti.
Međutim, kada je u aprilu ove godine svjedok ponovo saslušavan, on je rekao da ništa od onog što je izjavio policiji nije istina, te da kritičnog dana uopšte nije bio sa Bojanom Koprenom!

Izjave date pod pritiskom?
Objasnio je da je ranije neistinite izjave dao jer je osjećao strah od inspektora Draška Vujmilovića i Zorana Marića, koji su tokom saslušanja na njega galamili i prijetili mu da će ostati u policiji koliko god njima treba, te da se neće moći vratiti u Sloveniju, gdje privremeno radi, jer će mu oduzeti pasoš.

– Vujmilović je tražio da mu preda slovenačku vizu i sve vrijeme tokom saslušanja ju je držao kod sebe – navodi se u naredbi.Inspektori su i kasnije vršili pritisak na svjedoka i tražili da im saopšti kakvu je izjavu dao tužilaštavu, a čak su mu govorili da će ići s njim kada bude davao izjavu. 

Zbog svega tužilaštvo je protiv inspektora otvorilo istragu zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i iznuđivanje iskaza.

Nadalje tužilaštvo je i kroz materijalne dokaze uspjelo da dokaže da prva svjedokova izjava nije istinita i to na osnovu telefonskog listinga između njega i Koprene.

Nije bilo komunikacije
– Komparativnom analizom i kretanjem po baznim stanicama je utvrđeno da u vremenskom periodu od 5. do 8. jula 2014. godine Koprena i svjedok uopšte nisu bili u isto vrijeme na prostoru istih baznih stanica, te da među njima nema ni registrovane komunikacije 6. i 7. jula 2014, što je potvrđeno i izvještaj o izvršenoj operativno-kriminalističkoj analizi UKP MUP RS – navodi se u naredbi.

Takođe, analizom snimka sa nadzorne kamere sa benzinske pumpe “Nestro petrol” u ulici Manjačkih ustanika utvrđeno da je Koprena 7. jula 2014. sam bio na pumpi u periodu od 20.16 do 20.19 časova.

To, kako se navodi, nesporno potvrđuje da iskaz koji je svjedok dao u policiji nije istinit u djelu u kojem je opisao da je bio u društvu sa Koprenom od 20 časova.

Takođe, iskazi još troje ljudi potvrđuju da je Koprena u kritično vrijeme u “Krčmi kod Roze” sjedio u društvu sa vlasnikom objekta, a kasnije im su se pridružila još dva lica, među kojima uopšte nije bilo svjedoka.

To takođe potvrđuje da njegov iskaz, koji je dao policiji, nije istinit jer se u njemu navodilo da je zajedno s Koprenom sjedio u “Krčmi kod Roze”.

Šta je pisalo u policijskom izvještaju
Inače, izvještaj koji je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS podnijela tužilaštvu 20. juna prošle godine protiv Diljevića zasnovan je na iskazima tri svjedoka, među kojima je i sporni očevidac, koji je tužiocima priznao da je slagao.

U policijskom iskazu očevidac navodi da je kritični dan 7. jula 2014. sa Koprenom išao kod Diljevića “da ponovo kradu jagnjad, jer su prethodno uspješno ukrali deset komada”. Koprena je Opel vectom došao po njega i usput su svratili do prodavnice u kojoj je Koprena kupio dvije kutije crvenog “marlbora”. Kada su popili piće u “Krčmi kod Roze” krenuli su prema kući Diljevića. Po dolasku svjedok je ostao kod auta, a Koprena je otišao prema stadu kada ga, kako navodi svjedok, Diljevići hvataju. Boško je držao pištolj, a Bogdan je Koprenu verbalno napao jer su ga već upozoravali da ne dolazi.

Došlo je do svađe i naguravanja i Diljevići su Koprenu krenuli da vode prema stadu kada mu je, kako svjedok tvrdi, Bogdan rekao: ”Ne bijeli ni jedne”. U izveštaju se navodi da je Boško u Koprenu ispalio jedan hitac, te da je svjedok “jasno čuo pucanj”.

Drugi svjedok je ispričao da je u kritično vrijeme čuo svađu iz pravca kuće Diljevića, glas koji govori: ”Ne bijeli ni jedne”, a nakon toga pucanj. On pominje da je nakon tog događaja, kada je prvi put išao kod Diljevića primjetio da je Boško imao punu kutiju crvenog “marlbora”. To mu je, kako tvrdi, bilo čudno jer zna da Boško ne puši tu vrstu cigareta, a kada ga je upitao za to dobio je nelogično objašnjenje.

Treći svedok je rekao da je znao da su Koprena i očevidac kritične noći otišli na imanje Diljevića s namjerom da kradu jagnjad. Navodno je upozoravao Koprenu da ne ide tamo, jer su mu Diljevići zbog toga već prijetili…

Ognjen Matavulj / SrpskaCafe.com