среда, 23. октобар 2019.

Sastanak DNS-a i SNSD-a vrlo mučan i u teškoj atmosferi; Dodik donio dokument o saradnji koji nije potpisan niti se o njemu raspravljalo; Pavić Cvijanovićevoj: Oduvijek si mrzila DNS



piše: S.V.

Sastanak DNS-a i SNSD-a protekao je u vrlo mučnoj atmosferi, punoj obostranih optužbi. 

Milorad Dodik, lider SNSD-a, na sastanak je donio dokument sa principima o nastavku zajedničkog djelovanja, ali se o tom papiru nije ni raspravljalo.

Pavić je sasuo niz optužbi Dodiku u lice, optužujući ga za svjesno ponižavanje DNS-a, koje se ogledalo i ogleda kroz niz smjena visokih funkcionera te stranke i ignorisanje stavova te partije.

“Možda su čak u pravu oni koji tvrde da sam okrenuo drugi obraz nakon prvog šamara koji si mi udario”, rekao je Pavić Dodiku i dodao da je neprihvatljivo da direktorima iz DNS-a u Doboju naređuje Obren Petrović.

Prema mojim izvorima, Dodik se nije upuštao u raspravu sa Pavićem, ali su to činili Nebojša Radmanović i Željka Cvijanović.

Radmanović je rekao da Pavić treba da misli na “više interese, jer je RS pod udarom” i da su njegovi zahtjevi u ovom trenutku potpuno nepotrebni.

Cvijanovićeva je optužila DNS da su joj pravili velike probleme i u vrijeme dok je bila na poziciji premijera. Posebno je apostrofirala Daneta Maleševića, koji je bio Ministar obrazovanja.

“Željka ti si oduvijek mrzila DNS i vidim da se po tom pitanju nije ništa promijenilo”, odbrusio joj je Pavić.

Moji izvori dalje navode da je Dodik stalno pokušavao da razgovore svede na neslaganja u Prijedoru, što je Pavić odbio, nakon čega je lider SNSD-a rekao da mu je DNS potreban, jer namjerava da u Narodnu skupštinu uputi niz zakonskih prijedloga o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na nivo RS.

“Mi se ne mislimo u parlamentu baviti samo deklaracijom SDA, već ćemo predložiti niz zakona da vratimo otete nadležnosti”, rekao je Dodik.

Međutim, ni te njegove riječi nisu uspostavile nikakvu ravnotežu, već su optužbe nastavile da pljušte.

Moji izvori ističu da ni Pavić nije uspio iznijeti konkretne zahtjeve, jer se raspravljalo po sistemu “što na umu to na drumu”, a šef DNS-a je rekao još da je ministar privrede Vjekoslav Petričević “sramota koju treba što prije ukloniti iz Vlade RS”!

U razgovor se uključivao čak i Radovan Kilavi Višković tvrdeći da on nikada nije rekao da se autoput prema Prijedoru ne treba graditi.

Jedino što je zaista konkretno dogovoreno jeste novi sastanak, prvo Dodika i Pavića, a potom delegacija stranaka na najvišem nivou.