уторак, 16. јул 2019.

Vasiljević, nakon što su pokušali da ga likvidiraju, stao na noge; Naručilac Vasiljevićevog ubistva i dalje na slobodi

piše: Slobodan Vasković

Sloabodan Vasiljević, kojeg su pokušali likvidirati 01/02.06. (u ponoć) ove godine, stao je na na svoje noge.

Vasiljević je, nakon brutalnog prebijanja metalnim šipkama, bio u komi danima, ali je uspio da preživi, što je, kako ljekari smatraju, ravno čudu.

Vaisljevića je organizavovana kriminalna grupa napala ispred Parohijskog doma u Šekovićima i zadala mu preko trideset udaraca metalnim šipkama. Prvo je snažno, sa leđa, udaren u glavu, nakon čega su nastavili da ga masakriraju bez milosti. 

Polomljena mu je, od udaraca, lobanja i lijeva noga na nekoliko mjesta. Upravo zbog toga operisan je dva puta, a pred njim je još nekoliko operativnih zahvata, kako bi se sanirale sve teške povrede.

Niko od prisutnih, prilikom pokušaja likvidacije Vasiljevića, nije ni pokušao da spriječi ovaj zločin.

Na čelu organizovane zločinačke grupe nalazi se Slaviša Jurošević, koji je uhapšen u Grčkoj i čeka ekstradiciju. 

Način na koji su htjeli da ubiju Vasiljevića, brutalnim batinanjem, ukazuje da su Jurošević i njegova zločinačka organizacija imali naredbu da svoju žrtvu ponize do ga budu ubijali. Nije im to pošlo za rukom, a nikako se ne smije dozvoliti da prošu sa blagim kaznama, jer bi to bila nagrada za pokušaj ubistva, a ne sankcija. 

Poznat je i Naručilac ovog ubistva, ali policija, a ni tužilaštvo još uvijek ga nije priveo. Režim nastavlja na taj način da štiti svoje članove koji sebe doživljavaju kao "bogove" i odlučuju o životu i smrti.

O tome svjedoči i sramna kazna za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića; Marko Čolić, bokser, osuđen je na samo četiri godine, a ni policija ni tužilaštvo nisu ni pokušali pronaći nalogodavca ubistva Kovačevića, koje, srećom, kao i u slučaju Vasiljevića, nije uspjelo. 

Čolić je, doslovno rečeno, od Suda nagrađen malom kaznom, nikako kažnjen!!! 

U sslučaju Kovačevića nije čak uhapšen ni drugi napadač - Nedeljko Dukić, koji je u bjekstvu.

I Čolić i Dukić bili su pod direktnom kontrolom pojedinaca iz MUP RS; Takođe je bitno naglasiti da su pojedini pripadnici Policijske stanice Milići pomogli Juroševiću pri bjekstvu, ali se protiv njih ne vodi nikakav postupak. To ne čudi, jer je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, proglasio sve prupadnike MUP RS "osobama iznad zakona"; Naravno na čelu sa sobom.

"Slučaj Vasiljević" još uvijek nije dobio sudski epilog, a on će pokazati u kolikoj mjeri je Režim spreman da štiti Naručioce Ubistava! (nastaviće se)

Ubica Jurošević, organizator neuspjele likvidacije Vasiljevića, uhapšen u Grčkoj; Pokrenuta procedura za ekstradiciju (09.07.2019.)


piše: Slobodan Vasković

1.
Ubica Slaviša Jurošević, organizator nesupjelog ubistva Slobodana Vasiljevića, jeste uhapšen u Grčkoj, na graničnom prelazu, potvrđeno mi je iz bezbjednosnih struktura BiH.

Isti izvori navode da je pokrenuta procedura za ekstradiciju Juroševića, odnosno njegovo izručenje BiH.

2.
Jurošević je uhapšen u četvrtak, 04. jula, a pred sudijom u Solunu pojavio se u petak. Sud u Solunu će, prema pisanju grčkog portala “ekathimerini.com" odlučiti o njegovom izručenju BiH.



3.
Jurošević je, sa još sedam lica, koja se nalaze u dvomjesečnom pritvoru, u noći 01/02 juli pokušao da ubije Vasiljevića.

4. Jurošević se, prema navodima grčkog portala, branio da je riječ o "političkom sukobu"; Međutim, prema mojim saznanjima, odnešen je u Grčku veliki novac kako bi se platili advokati da ga oslobode.

5. Kakav je to monstrum, svjedoči i činjenica da je pokušao likvidirati Vasiljevića, a potom otišao na odmor.

6. Da podsjetim, Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu nedavno je produžilo za još dva mjeseca pritvor, kako je saopšteno, Miljanu Miliću Miljanu, Stefanu Radovanoviću, Stevanu Gariću, Petković Nebojši, Kandić Milutinu, Jurošević Slaviši, Čalmić Goranu i Ozimković Nebojši.

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu je dana 01.07.2019. godine, nakon održanog ročišta, po prijedlogu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, donijelo odluku i prema osumnjičenom produžilo pritvor. Prema odluci vijeća pritvor osumnjičenom može trajati najduže dva (2) mjeseca ili do druge odluke suda”, navedeno je u saopštenju Suda, 02.07. o.g..



Slaviša Jurošević, kojem je, takođe, određen pritvor, tada se nalazio u bjekstvu.

7.
Ranije sam objavio - svi navedeni, uz još najmanje šest lica, organizovali su i pokušali likvidirati Slobodana Vasiljevića, tako što su ga metalnim šipkama pokušali bukvalno zatući u crkvenom dvorištu u Šekovićima, 02.06. o.g, u ponoć.

8,
Vasiljević, iako teško povrijeđen, uspio je preživjeti napad; Spasili su ga ljekari UKC Tuzla; Njegovo trenutno zdravtsveno stanje je dobro.

9.
Osmočlana kriminalna grupa organizovana je kako bi se Vasiljević likvidirao. Napadnut je sa leđa metalnim šipkama 02.06. o.g., u ponoć, ispred Parohijskog doma u Šekovićima.

10.Iako se pokušaj ubistva odigrao u crkvenom dvorištu, niko iz SPC-a nije se oglasio o tom zločinačkom aktu. 

11.
Udarac u glavu metalnom šipkom zamalo je bio koban po Vasiljevića, a takav napad jasno ukazuje na svjesnu namjeru napadača  da ga likvidiraju i da je riječ o zločinu u kojem je pokušano Teško Ubistvo.

12.
Neophodno je istražiti i ulogu pojedinih pripadnika PS Milići koji su, kako se tvrdi, pomogli Juroševiću da pobegne iz BiH. Pobjegao je preko graničnog prelaza Šepak.

13. Jurošević je u poslovnim vezama sa AD “Boksit” Milići, a u periodu od 2012. do 2015. godine bio je vozač Radovana Viškovića.

14.
Višković ga je otpustio nakon što je Jurošević pokušao da ubije Ljubišu Pantića, 04.11.2015. godine u Domu zdravlja Milići; Tada je teško ranio Pantića; Pogodio ga je iz pištolja je pogodio Pantića u nogu, dok je previjan.

15.
Pantić se nalazio na listi od 18 lica koju je tada napravio Rajko Dukić i kojima je bio zabranjen ulazak u sve objekte čiji je vlasnik firma “Boksit”.

Ranjavanju je prethodio fizički sukob Juroševića i Pantića i više pripadnika Industrijske policije AD “Boksit” iz Milića.

Pantić je, kako sam to objavio 04.11.2015., oko 17 časova pokušao da uđe u motel “Milići”, ali ga je Jurošević napao. Došlo je do tuče, nakon čega je Pantić otišao u Dom zdravlja kako bi mu previli ruku.

Sramna odluka Tužilaštva i Suda
Jurošević je došao za njim i pucao iz pištolja sa namjerom da ga ubije. Nasreću nije uspio, ali ga je ranio.

Za pokušaj ubistva, Jurošević je kažnjen sa 800 KM, jer je djelo prekvalifikovano u “izazivanje opšte opasnosti”.

16.
Nije to bio ni prvi, ali ni poslednji Juroševićev udar i pokušaj ubistva.

Još 2011. godine, kao uposlenik AD “Boksit”, Jurošević je fizički zlostavljao novinare i snimatelje BHT-a, za šta nije odgovarao, ali su zato po sudovima razvlačeni napadnuti članovi TV ekipe.


Šestog oktobra 2011. godine u Milićima je napadnuta ekipa koja je pripremala priloge  za  politički magazin Crta. Fizički napad dogodio se u blizini autobuske stanice. Povrijeđeni su snimatelj Semir Sefović, koji je zbog povreda prebačen u Klinički centar u Tuzli, te tonski tehničar Zvjezdan Kalanović. 




17.
Zbog napada i nanošenja tjelesnih povreda, tadašnji Centar javne bezbjednosti Bijeljina podnio je izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv dvije osobe, pripadnika osiguranja firme Boksit Dragomira i Slaviše Juroševića, koji su prema saopštenju iz Boksita navodno dobili otkaz.

18.
Ono što je posebno opasno jeste da se u Milićima, Šekovićima, Vlasenici i okolnim mjestima sve više tvrdi da će Jurošević i ovaj put biti pošteđen kazne i da je cilj zataškavanje cijelog slučaja pokušaja likvidacije Vasiljevića.

19.
Uopšte to nije nerealno, jer je Jurošević, izvan svake razumne sumnje, direktna veza do Naručioca Ubistva Slobodana Vasiljevića, a ranija brojna nedjela koja je počinio i prošao nekažnjeno ukazuju da ima izuzetno snažnu podršku vlasti.


Slobodan Vasiljević, kojeg su pokušali likvidirati
20.
Ubistvo Vasiljevića je naručeno, u to nema nikakve dileme.

Zna se sve, a, nakon izručenja Juroševića, vidjećemo da li će MUP RS i nadležno Tužilaštvo u ovom slučaju do kraja rasvijetlititi sve aspekte zločina, kao što to nisu učinili sijaset puta do sada u drugim nedjelima.

Jurošević i Kandić su glavni batinaši i ubice, vezani za AD “Boksit” Milići i imaju iza sebe niz premlaćivanja, pokušaja ubistava i drugih nedjela.

Kandić, ubica i predator
U noći kada je napadnut Vasiljević, formirane su “dvije ekipe”: Jednu su činili Garić, Petković, Milić,i Radovanović, a drugu Kandić, Čalmić i Jurošević.

21.
Jurošević je vodio akciju za likvidaciju Vasiljevića, a Ozinović je bio zadužen da iz Parohijskog doma, gdje je sjedio u blizini Vasiljevića, dojavi napadačima/ubicama kada će on krenuti vani sa “Lovačke večeri”, koja je održana u tom objektu.

22.
Napadači su Vasiljevića čekali sat i po, iza Parohijskog doma, a čim se pojavio na izlazu, što im je Ozinović javio, snažno je udaren metalnom šipkom u glavu.

Odmah nakon toga pritrčali su i drugi napadači i udarali su Vasiljevića po cijelom tijelu metalnim šipkama, sa namjerom da ga likvidiraju. 

Kada su pomislili da su uspjeli u svom naumu, pobjegli su sa lica mjesta.

Očito je da napadači nisu smjeli da se direktno suoče sa Vasiljevićem.

23.
Prije dvije godine, Kandić i Jurošević, sa još nekoliko pomagača, presreli su automobilima, u blizini Šekovića, Vasiljevića. I tada su imali namjeru da ga likvidiraju, ali je on uspio da ih natjera u bijeg.

Sve to prijavljeno je Policijskoj upravi Zvornik, ali nikakve kazne za Juroševića i njegove saradnike/ubice i batinaše, nije bilo.