уторак, 30. јул 2019.

Ogledni primjer korumpiranosti pravosudnog sistema


piše: Slobodan Vasković

1.
Korumpiranost pravosudnog sistema, njihovo svjesno nečinjenje, dovelo je do situacije da ni nakon šest godina niko nije odgovarao za pljačku milijardu maraka iz FG “Birač”, u vrijeme dok je tom firmom gazdovao Vladimir Romanov.

2.
Procjenu da je pljačka “teška” milijardu KM iznio je još davne 2013. godine tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija.

Još je naveo da će “litvanski banditi” odgovarati. Neviđeni cinizam osobe koja je dobrim dijelom dozvolila nelegalno iznošenje 1,7 milijardi KM; jer je Tegeltija tada "zaboravio" Balkan Investment Banku, Balkal i brojne druge povezane kriminalne subjekte koji su učestvovali u pljački.

Zoran Tegeltija
3.
Naravno, niko nije odgovarao; “Litvanskim banditima” su širom otvorena vrata da napuste RS u prvoj polovini 2013. godine, što su oni i učinili.

Vladimir Romanov
Umjesto istraga, otpočeo je napad “hijena” na ključni dio firme FG "Birač" - “Aluminu”.

4.
Danas imamo situaciju da Kriminalni klan (Nasilnik i Potencijalni Ubica Zoran Stevanović Gladni& Gordan Pavlović Goci&Brojni drugi iz sistema vlasti i sistema Podzemlja) nanose višemilionsku štetu firmi, a ko im se suprotstavi biva izložen torturi, nerijetko i fizičkoj.

Gladni
5.
Iako je to sve opštepoznato niko ništa ne čini da se to spriječi.

6.
Treba biti realan - nisu navedeni ključni krivci za stanje bezvlašća, već pravosudni organi, koji su pod potpunom kontrolom politike i u kojem su dominantni teško korumpirani kadrovi. Kada se tome doda nerad policije pravo je čudo da je od zvorničkog giganta još uvijek ostao i “kamen na kamen”, a kamoli firma vrijedna cca 300 miliona KM. Koja se pokušava oteti.



7.
Kada su početkom 2013. godine litvanski banditi pušteni da odu na “zasluženi odmor” (tokom Vaskršnjih praznika), jako dobro znajući da su uzeli kartu u samo jednom smjeru, tadašnje “vlasti kontinuiteta” pokrenule su seriju krivičnih istraga protiv, kako su ih nazvali “litvanskih i domaćih bandita”!

Premijerka je tada bila Željka Cvijanović.

Željka Cvijanović
8.
Šest godina je prošlo, a nijedan sudski epilog nismo vidjeli do današnjeg dana. 

9.
“Serija istraga” je bila samo “serija spinova” za zamajavanje javnosti, bez iskrenih namjera da se najveća kriminalna afera u regionu ikad istraži.

10.
Na vebsajtu MUP RS, kao podsjećanje na te spindane i dalje stoji sramna informacija o podnijetim izvještajima o nezakonitostima počinjenim u Fabrici glinice "Birač" u Zvorniku: Navedno je da je nezakonitim zalogama “Alumina” oštećena za iznos od 62,448 miliona KM, a firma Mehanika za iznos od 1,897 miliona KM.

Što nije ni 10 posto one milijarde. 



11.
MUP je tog 13. septembra 2013. godine još naveo da su Izvještaji proslijeđeni tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS (sadašnjem Posebnom odjeljenju republičkog tužilaštva), na čijem čelu je i tada i sada bio Miodrag Bajić.

Miodrag Bajić
12.
Rezultat tih istraga glasi NULA. Što je i bilo za očekivati kako od Bajića, tako i od onih koji su mu proslijedili “krivične” prijave. 

13.
U tom Izvještaju MUP RS kao kriminal navodi zaloge, koje godinu nakon toga kupuje Gordan Pavlović za 10% njihove cijene. Elem, kriminalne zaloge su kupljene ispod svake cijene, upravo zato što su kriminalne…

Gordan Pavlović Goci i Zoran Stevanović Gladni
Sve djeluje alanfordovski, ali to je tek početak, jer Bajić, Broj 1 Specijalnog tužilaštva, za bavljenje zalogama delegira  tužiteljku Svjetlanku Bijelić, koja nosi nadimak Grunf. 

14.
Grunf se bavi ovim zalogama već skoro 6 godina, (što ona po danu “istraži”, to se po noći “razgradi”), tako da je njen rezultat istrage NIŠTA. 

15.
Bijelićeva, dok “vodi” navodnu istragu, istovremeno, na dnevnoj osnovi, može da prati kako Kriminalni klan Gladni-Goci, upravo na osnovu kriminalnih zaloga o kojima ona navodno vodi istragu, pokušava da otme “Aluminu”!!!


16.
Potpuno iracionalna, apsurdna, situacija, ali to i jeste način  da se otme firma.

17.
Ranije sam pisao da je gangstersko djelovanje Jelene Todorović, sudinice Osnovog suda u Zvorniku i Bijelićeve jedno te isto, jer i jedna i druga su na svoj način odgovorne za težak kriminal koji se dešava oko fabrike: Todorovićeva, koja na osnovu kriminalnih zaloga, u izvršnom postupku nastavlja da teško zloupotrebljava funkciju i presuđuje u korist šefova kriminalnog Klana; Bijelićeva koja kriminal sa zalogama ne sankcioniše, a bila je dužna, po slovu zakona, čime omogućava Todorovićevoj da čini niz krivičnih djela.



18.
Kada se prisjetimo onih Tegeltijinih (Zoran) “ukradenih milijardu maraka” sa početka ove priče, onda je jasna ogromna, ali i krivična, odgovornost i Todorovićeve i Bijelićeve.

19.
Razmjere enormnog institucionalnog kriminalna nisu važne za Bijelićevu, ali ni za bilo kojeg drugog tužioca u BiH/RS, kao što im  nije bitno što Kriminalni klan pokušava da otme “Aluminu”, čija je vrijednost minimalnih 300 miliona KM; Firmu koja je najvažniji entitetski resurs. 

20.
Nije im bitno, jer su pod kontrolom, lutke na koncu i rukovode se motom:
“Ako je otišla milijarda, neka ide i 300 miliona…”!

21.
Idemo dalje: Ne treba zaboraviti i nešto noviju reakciju MUP-a RS koji je tokom avgusta i septembra 2018. ponovo saslušavao osumnjičene u vezi sa brojnim nedjelima iz “litvanskog vremena”, sa akcentom na kriminalne zaloge. 

Sonja Rubež
Tada je saslušana i pravnica Sonja Rubež, najprepoznatljivi, najpovjerljiviji i najistureniji krak Vladimira Romanova. 



22.
Nakon ovih saslušanja, kako je navedeno na sajtu MUP-a, proslijeđen je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, ali sada Tužilaštvu BiH!

Čak je i MUP-u RS jasno da Grunf Bijelić neće da radi svoj posao. 

23.
Pretpostavka je da nije mogla da nađe ladicu u kojoj su skrivene ranije prijave protiv “litvanskih bandita”. 

24.
Od posljednjeg saslušanja prošlo je skoro godinu dana, a iz Tužilaštva BiH ni glasa, a ni “traga”; Zato Kriminalni klan nije odustao od zločinačke namjere i aktivniji je nego ikad - južnoameričke pare su stigle “ispod čekića”!


25.
Nerad Tužilaštva BiH nije za čuđenje, jer su javnosti dobro poznate privatne relacije što ih Gordana Tadić, Glavna tužiteljka tužilaštva BiH, ima sa Gladnim, plus povezanost zajedničkim privatnim biznisima. 

26.
Ipak, potpuno pasivno ponašanje ovih tužilaštava je, ipak, najveća zasluga predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, koji već nekoliko godina čuva Todorovićevu od suspenzije i krivičnog gonjenja i koji je lično dao zeleno svjetlo za blokadu računa “Alumine” na 155 miliona KM, 12.04.2017.!!! 

27.
Sada Tegeltija ima i novi zadatak: Da kod Okružnog suda u Bijeljini “riješi” pitanje žalbi “Alumine” na pomenutu blokadu računa od 155 miliona KM. 

Milan Tegeltija
Zna se i u čiju korist to mora riješiti, jer je Tegeltija dužan Klanu, i u njegovim je kandžama.

28.
Predmeti “Alumina” i FG “Birač” ogledni su primjeri zločinačkog djelovanja grupe okupljene oko Gladnog, čije važno krilo čini nekoliko sudija i tužilaca koji su bili dužni da opisane zločine, a i ranije upisane litvanske zaloge sankcionišu, a nisu to učinili. 

29.
Da su uradili svoj posao nikada ne bi došlo do eskalacije očiglednog kriminala, kojem svjeočimo. 

30.
Idemo dalje - Zlo je zarazno, o čemu svjedoče najnovija dešavanja: Usljed kriminalnog nedjelovanja tužilaštava, glavni politički predstavnik Klana je postao tekući predsjednik Vlade RS Radovan Višković koji na sve načine pokušava da “Aluminu” i FG “Birač” preda fimi “Pavgord” (vlasnik Pavlović) i novim isturenim igračima - firmama “Promist” i “Galens” iz Novog Sada, iza kojih stoji Nebojša Petrić. 

Radovan Višković
31.
Upravo izmijenjeni modus predaje “Alumine” Klanu - kupovinom potraživanja koja RS ima kod FG “Birač” u iznosu od 43 miliona KM, potvrđuje sve gore navedeno, a to je činjenica da su zaloge i potraživanja koje je kupio “Pavgord” višestruko kriminale; Da nije tako osnovni fokus otimačine bi bio i dalje preko korumpiranih tužilaca i kriminalnih sudija. 

32.

Sama činjenica da jedan premijer dopusti sebi javni kontakt sa predstavnicima Kriminalnog klana više govori o samoj Vladi RS, njenom nekredibilitetu, a o Viškoviću i nema mnogo šta da se kaže, sem da “Vreća soli” ostaje “Vreća soli”. (nastaviće se)