петак, 19. јул 2019.

“El Čapo” preuzima “Pavlović banku”; Rastoka kao izvršni alat ovdašnje replike “Sinaloa Klana"



1.
Kriminalni klan “Pavgord” ima obavezu, ali i kratak rok, da u legalne tokove u Republici Srpskoj unese ogromne količine novca nastale iz trgovine robama koja se, mahom, proizvode u Južnoj Americi. 

2.
Do sada je unošenje prljavog novca vršeno u “manjim projektima”, od po nekoliko miliona KM, što se pokazalo kao nedovoljno za značajnu količinu keša koja dolazi iz vrlo lukrativnog biznisa. 

3.
Upravo zbog toga nije ni čudno što Klan na sve načine pokušava da preotme “Aluminu” koja pravi godišnje između 350 i 400 miliona KM prometa i nije teško da, ukoliko bude uvučena u najprljavije poslove, konzumira od 60 do 80 miliona KM nelegalnog novca. Odlično to znaju Gordan Pavlović Goci, vlasnik firme “Pavgord” i Zoran Stevanović Gladni, vlasnik gotovo cijelog Zvornika. 

4.
U nizu pokušaja da otmu “Aluminu”, pojavila se i odlična prilika preotimanja “Pavlović banke” od Slobodana Pavlovića, “cvjećke” poput onih koji mu Banku otimaju, koja bi poslužila kao dodatan i značajan alat za pranja novca. Uz to, bilo bi to dalje opkoljavanje “Alumine”.

5.
Prilika je stvorena kada se pojavila potreba ente prinudne dokapitalizacije “Pavlović banke” (koja je poodavno propala), a koju je prije nekoliko mjeseci naložila Agencija za bankarstvo RS. 


Agencija je to učinila sa namjerom da u prvom koraku banku otme od Pavlovića, a u drugom  da je pokloni Kriminalnom klanu, ovdašnjoj replici meksičkog "Sinaloa". 

6.
Zašto kažem da je pokloni?

Zbog činjenice što dokapitalizacija iznosi sedam miliona KM, a da je Klan koji je vrlo vješt da firmu ojadi i otjera u stečaj, ima već osmišljenu akciju da, u prvih mjesec dana gazdovanja bankom, pomenutih sedam miliona KM, kojima bi dokapitalizovali banku, izvuče preko povezanih lica i to na "usluge" trećih lica. Toliko puta već viđeno.

7.
Naravno, to je samo jedan element sveukupnog plana otimanja ove banke od trenutnog vlasnika. 

8.
S obzirom da Agencija za bankarstvo, po nalogu ćuti/ne čuje/ne vidi, (kao i u slučaju Bobar banke, Balkan Investment Banke, Banke Srpske), neće biti teško da Klan ubaci desetine miliona KM na račune banke vršeći time veliko pranje novca za gazde iz sjene, kojima je El Čapo Guzman inspiracija. 

9.
Naravno, to neće uticati na bonitet banke, budući da će to biti novac firmi povezanih sa klanom, koji će odatle biti prebačen na račune kod drugih solventnih banaka. Ukratko, to bi bila prva “voda pranja”.  

10.
Sljedeći ključan element je da se na račune pridruženog člana kriminalne ekipe - Nebojše Petrića iz Novog Sada, (su)vlasnika “Galensa”, “Promista”… prebace 43 miliona KM koji bi bili korišćeni za kupovinu potraživanja Vlade RS od FG “Birač”.

11.
Klanu banka treba, jer su spoznali da je nužan faktor koji im omogućava logističku mrežu za pranje novca, i olakšano plasiranje opranih sredstava na račun “Promista/Galensa”, čija je uloga fiktivna - Oni bi, formalno, preuzeli FG “Birač”, dok bi, suštinski, njime vladali Goci i Gladni. 


12.
Petrić/Promist/Galens su “novi” planirani strateški partner Vlade RS, angažovan, nakon propasti prethodnih, na projektu otimanja FG “Birač”/“”Alumina”.

13.
“Pavlović banka” je potrebna Semberiji, to bi mogla biti odlična mala banka fokusirana na agrar, ali je nedjelovanjem Agencije za bankarstvo i dugogodišnjim tolerisanjem počinjenih prevara u režiji ranijeg vlasnika, dovedena u situaciju da je ovdašnja “Sinaloa” može preuzeti. 

14.
Upravo njih, Agencija i njen nesposobni, ali vrlo poslušni i kriminalcima ponizni, direktor Rade Rastoka tretira kao strateške partnere i, na velika vrata, uvodi u banku iako odlično zna šta su namjere Klana. 


15.
Agencija i Rastoka usmjeravaju Klan kako da prevari prevaranta Slobodana Pavlovića na sledeći način: Preko nekoliko, prividno, nepovezanih lica kupi se manje od 10 posto akcija, što ne zahtjeva saglasnost regulatora, a, istovremeno, ne bi bili dužni da od Pavlovića kupe preostale akcije, koje su u njegovom vlasništvu. 

16.
Nakon toga, plan Agencije je da kriminalnom klanu/njihovim predstavnicima prinudno proda Palovićeve akcije, čija bi cijena bila spuštena na svega  30% vrijednosti akcija. 

Ukratko rečeno - Rastoka i Agencija su poklekli pred snagom Klana, postali njihov izvršni alat. 

17.
Svako približavanje Klana “Pavlović banci”, (koja bi morala biti sačuvana zbog svoje važnosti za Semberiju, ali na pošten, a ne “El Čapo” način), zahtijeva hitnu intervenciju pravosudnih institucija, jer bi efekti sticanja vlasništva Klana nad Bankom bili pogubni; Proizveli bi, u vrlo kratkom roku, enormne neregularnosti - od pranja novca, njegovog nezakonitog izvlačenja i usmjeravanja u kupovinu FG “Birač”, nakon čega bi banka bila gurnuta “pod led”.


18.
Bankarstvo je posao koji zahtjeva povjerenje i povjerljivost: Zna li iko ijednog normalnog čovjeka kome Gordan Pavlović ili Zoran Stevanović Gladni ulivaju povjerenje i povjeriljivost?
Teško da takvi postoje, sem Radovana Viškovića i Radeta Rastoke!