недеља, 30. децембар 2018.

DRAGAN LUKAČ PISAO MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Šutite i podržite policiju protiv naroda!

Ministar unutrašnjih poslova RS uputio pismo na 37 adresa stranih ambasada i međunarodnih institucija u BiH u kojem ih poziva da se „suzdrže od ishitrenih saopštenja“. Lukač od međunarodne zajednice traži podršku za pripadnike MUP-a RS, jer oni štite njegov „lični integritet“ od brojnih prozivki u javnosti.



piše: Avdo Avdić (Zurnal.info)

„Suzdržite se od ishitrenih saopštenja“, upozorio je predstavnike međunarodne zajednice u BiH ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.
U pismu koje je u petak uputio svim ambasadama u BiH, a koje je u posjedu Žurnala, ministar Lukač traži podršku od stranaca za policijske aktivnosti koje se provode protiv grupe „Pravda za Davida“.
„Pozivam predstavnike međunarodne zajednice u BiH da ostanu u službi pružanja podrške osiguranju trajnog mira u BiH i izgradnji stabilne, sigurne i demokratske zemlje, odnosno u službi ostvarivanja bezbijednosti i vladavine prava u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, da se uzdrže od ishitrenih saopštenja, te da ne pozivaju na uzdržavanje od provođenja zakona, već na poštovanja i sprovođenje istih“, naveo je Lukač.



Podsjećamo, brojni međunarodni zvaničnici osudili su ove sedmice policijsku akciju usmjerenu protiv pokreta „Pravda za Davida“, tokom koje su pripadnici MUP-a RS, uz upotrebu sile, na Trgu Krajine u Banja Luci uhapsili Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, te brojne aktiviste koji su mjesecima protestovali zbog nerješavanja ovog slučaja.
„Izuzetno cijenim činjenicu što se dešavanja u Banjaluci prate, ali istovremeno naglašavam da je potrebno objektivno, profesionalno i nepristrasno se oglašavati ovim povodom, a posebno imajući u vidu činjenicu da svi, uključujući i medije, treba da budu u službi vladavine prava“, napisao je Lukač u pismu upućenom na 37 adresa, među kojima su ambasade Austrije, Bugarske, Kine, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Japana, SAD-a, Rusije, Makedonije, Norveške, Rumunije, Švicarske, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Srbije, Hrvatske ... 
Republika Srpska, odnosno BiH, naveo je Lukač, pravna je država u kojoj se provode zakoni i oji ih krše budu sankcionisani. No, onda otkriva prave razloge akcije usmjerene protiv aktivista iz grupe „Pravda za Davida“.
„Stalna i neargumentovana prozivanja Ministarstva i njegovih pripadnika, dovode do potrebe zaštite ličnog, ali i integriteta Ministarstva u cjelini, te su zbog toga nadležnom tužilaštvu podnesene odgovarajuće prijave“, pojasnio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Upravo na osnovu ovih prijava, podnesenih zbog „stalnog i neargumentovanog prozivanja MUP-a“ i zbog „zaštite ličnog integriteta“ Dragana Lukača, Okružno tužilaštvo u Banja Luci izdalo je naredbe za hapšenje Davora Dragičevića i ostalih aktivista okupljenih oko grupe „Pravda za Davida“.
U pismu koje je dostavljeno i na adrese EUFOR-a, OSCE-a i Delegacije EU u BIH, Lukač navodi da je „nekoliko medija prenijelo prilično tendenciozna saopštenja“. 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, niti institucije vlasti RS, ne podstiču nikakvu eskalaciju događaja, kako se to u pojedinim saopštenjima navodi“, napisao je Lukač.