петак, 1. јануар 2016.

"Spartanac" Stanetić: 300 odabranih dobilo platu

piše: Slobodan Vasković

U UBKC je od 2600 radnika platu za novembar dobilo samo njih 300. Trista odabranih platu je dobilo 30. decembra 2015. godine, dok za ostalih 2300 radnika nije bilo ni centa.

Očito je da direktor UBKC Mirko Srtanetić smatra da će 300 odabranih i plaćenih spriječiti ostale radnike da protestvuju zbog neisplaćenih zarada, jer nemaju čime dočekati praznike.

Već osam mjeseci, ne računajući novembar, Stanetić isplaćuje samo neto platu, ali ne i doprinose, što je po zakonu krivično djelo. 

Ministara Dragan Bogdanić naredio je Darku Tomašu da Fond zdravstva "na crno" ovjerava zdravstvene knjižice zaposlenima u UBKC. 

U kakvoj finansijskoj krizi je UBKC, svjedoči i činjenica da najmanje 100 bivših radnika ove zdravstvene ustanove ne može da ide u penziju, jer im nisu uplaćeni doprinosi.

Potpuno je neizvjesno kada će zaposleni u UBKC dobiti platu, jer para nema, pa bi se lako moglo desiti da ta bolnica postane srpski Termopilski klanac, u kojem će 300 odabranih plaćenih radnika braniti Mirka Stanetića, poznatog po nadimku Dr Smrt.

Kakvo je raspoloženje, male su šanse da Stanetić bude odbranjen od zaposlenih u UBKC. 

Stanetić je tokom čitave 2015. godine ugrožavao živote novorođenčadi, na kraju je njih četvoro moralo hitno da bude transportovano u Beograd, jer su respiratori bili zatrovani. 

Ministar Bodanić otvoreno štiti Stanetića, iako je po zakonu trebalo da ga smijeni i formira komisiju koja bi istražila sve okolnosti oko ugrožavanja života novorođenčadi, koliko je to tačno trajalo i kakve su posledice po djecu koja su bila na onečišćenim respiratorima. 

Bogdanić u odgovoru na dva poslanička pitanja nije ni pomenuo Komisiju niti šta je Ministarstvo preduzelo sa ovim slučajem, već je prepričao Stanetićeve izjave medijima. 

Ništa nisu preduzeli ni Okružno tužilaštvo Banjaluka ni MUP RS, kojima sam još 17. decembra prošle godine postavio pitanja o ovom slučaju. 

Tražio sam da odgovore da li su i šta preduzeli povodom potvrđenih informacija o trovanju novorođenčadi i povećanju smrtnosti u UBKC Banjaluka, kao i o informacijama o teškim pljačkama u toj ustanovi.

Ni Lepir ni Lukač nisu ništa odgovorili, jer je Glavni okružni tužilac ujak Gorana Kljajčina, koji je desna ruka Ranka Škrbića, što je i dalje gospodar zdravstevnog sistema RS.

Što se, pak Dragana Lukača tiče, on je očito ubjeđenja da se institucije RS grade tako što se bezočno pljačkaju, tako što MUP RS ne istražuje kriminalne aktivnosti i tako što se životi novorođenčadi dovode u realnu životnu opasnost.

Stoga, ministar Lukač ostaje najratoborniji i najopasniji zaštitnik onih koji su uništili RS, a MUP RS i svoju poziciju ministra koristi za obračun sa blogerom Slobodanom Vaskovićem, čiji je život doveo u realnu opasnost svojim poslednjim istupom u kojem ga je vrlo svjesno, drsko, bezobrazno i nadasve nasilno targetirao kao Neprijatelja No1 Republike Srpske i uskratio mu slobodu kretanja.

Lukač je 1. septembra prošle godine u saopštenju za javnost istakao da će "uvijek spriječiti bilo kog nasilnika da napadne, povrijedi bilo čije dijete ili ženu", ali nije naglasio da se to ne odnosi na Stanetića, I slične zlotvore kojima ni dječiji život nije svetinja!

Lukač je na konferenciji za novinare 30. decembra, na kojoj je proglasio sezonu lova na Vaskovića, najavio da će MUP RS ubuduće odgovoriti na svako Vaskovićevo pisanje. Nije precizirao da li će odgovoriti olovom ili u pismenoj formi. Ako se, ipak, odlučio za pismenu formu, pa počeo da koristi glavu umjesto kundaka, podsjećam ga na pitanja koja sam mu uputio 17.12. prošle godine. Ista takva uputio sam i Lepiru.