петак, 8. јануар 2016.

Prevara: Otvoreno nezavršeno Južno krilo UBKC/Hiljadu kvadrata zvrji prazno/Uludo bačeno 12,4 miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Dragan Bogdanić i Mirko Stanetić protagonisti su velike prevare uoči Dana Republike. Dodik je 08.01.2016. godine otvorio Južno krilo Univerzitetske bolnice KC Banjaluka, iako ono nije završeno.


Dodik je rekao da “RS i narodu dariva Južno krilo”, zaboravljajući da im “dariva” u okviru Južnog krila hiljadu metara kvadratnih ničega.

Bacanje para
Preko hiljadu metara kvadratnih u okviru izgrađenog objekta, koji se zove Južno krilo UBKC, je prazno i u njemu se ne nalazi ništa. Niti će se nalaziti (Na slikama desni dio objekta, obilježen strelicom, je prazan; Kada se uđe, desna strana zatvorena je rigipsom i iza se ne nalazi ništa.).


Na tih (najmanje) hiljadu m2 bačeno je uludo deset miliona maraka, ali to nije sva šteta. 

O čemu je riječ?
Izvorni projekat, koji je sačinio “Mediko inženjering” Sarajevo predvidio je hirurgiju u Južnom krilu. Taj projekat plaćen je 3,7 miliona maraka.

Međutim, revidiran je taj projekat, a učinili su to njemački “Obermajer”, zajedno sa ovdašnjom firmom “Pro control”.

“Pro control” vodi Slavko Bojić, koji je “uspio” Univerzitetskoj bolnici prodati info pult za nevjerovatnih 80 hiljada KM. Bojić je vrsni prijatelj Rade Markovića, kuma Ranka Škrbića. Markovićeva firma bila je podizvođač radova na projektu izgradanje Centralnog hola Južnog krila (Afera “Lindner”, o kojoj sam detaljno pisao).

Revidiranim projektom je preseljena je hirurgija u Sjeverno krilo (gradnja je tek počela - projekat “Vamed”), a kvadratura tog bloka je povećana.

To je dovelo do situacije da u Južnom krilu ostane neiskorištenih 1000 m2, koji će zvrjati prazni. Bačene pare.

Zašto je hirurgija preseljena u Sjeverno krilo, ostalo je svima nejasno. Jedino obrazloženje je da su oni koji su radili reviziju projekta, morali nešto da izmijene, kako bi opravdali 2,4 miliona KM uzeta za taj posao.

To praktično znači da je šteta najmanje 12,4 miliona KM

Za ove zaista uludo bačene pare bilo je moguće rekonstruisati postojeće zgrade Ginekologije i Pedijatrije. Ali u njih nije uloženi niti centa. Zato i ne čudi da su novorođenčad u stalnoj životnoj opasnosti.

U Južno krilo uloženo je ukupno oko 80 miliona KM (Sva tri Koreja programa), od čega 11 miliona dolara za opremu.Nezakonitosti kod nabavke opreme
Bogdanić i Sanetić su u teškom sukobu oko ulaganja ovih 11 miliona dolara.

Postoji, prema mojim izvorima, značajno neslaganje između plaćene i isporučene opreme za opremanje Južnog krila. Postoje, jednostavnije rečeno, velike nezakonitosti u ovom poslu. 

Potvđuje to i činjenica da se Mirko Stanetić uplašio: formirao je Komisiju da prebroji sve nabavljeno i uporedi to sa plaćenom opremom. To je uplašilo ministra Bogdanića, koji je krenuo da snažno pritišće Stanetića. Bogdanić ultimativno zahtijeva od Stanetića da potpiše kao da je isporučena sva roba po ugovoru, što ovaj odbija da učini.

Spiskovi pristigle opreme i one koja je plaćena su pod posebnim mjerama obezbjeđenja i to bi jedino mogla da utvrdi objektivna krim istraga.

Ne bi bilo loše da te spiskove Glavni okružni tužilac Želimir Lepir i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izuzmu od Stanetića i uporede. Trebao bi im čitav sat vremena da utvrde ima li ili ne kriminala prilikom utroška 11 miliona dolara za opremu. 


 
Uloga Tima
Postoji i Tim za praćenje implementacije Projekta izgradnje i opremanja centralnog dija Južnog krila UBKC-a.

Tim je formiralo Ministarstvo zdravlja, a negov predstavnik je dr Zoran Aleksić, koji je bio zamjenik Mirku Stanetiću tokom njegovog prvog direktorskog mandata, kao i Brani Topiću.

Tim se navodno bavi uštedama na Projektu, što je notorna laž. Tim, zapravo, kreira odstupanja od Ugovora, omogućavajući time pljačku.

Na sastanku Tima održanom 15. aprila 2015. godine, Aleksić je tražio da se „prezentuju uštede na ugovorene radove, kao i neophodne naknadne radove i količine koji se moraju izvršiti“. Uštede su, u njihovom žargonu, u stvari pljačka.

Taj Tim je, između ostalog, ukinuo nadstrešnicu, koja košta 250.000 maraka. Nadstrešnice nema.

Gdje je tih 250 hiljada KM otišlo, takođe bi trebalo da saopšte Lepir i Lukač.

Važno je naglastiti da se u Južno krilo ne sele Klinike, kao što je to rečeno, već ambulante i dijagnostička oprema.

Samo neke ambuklante že početi sa radom u ponedeljak, 11.01.2016., dok že se druge otvarati u narednim mjesecima etapno.

SRNA (08.01.2016.): OD PONEDJELJKA PRVI PACIJENTI U JUŽNOM KRILU BANJALUKA
Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić izjavio je da je novoizgrađeni objekat Južnog krila napravljen vrlo funkcionalno i opremljen kvalitetnom medicinskom opremom, te da će od ponedjeljka primati prve pacijente.


"Sa radom će prvo početi neurološka i prijemna internistička ambulanta, nakon čega će svakog dana počinjati sa radom nove ambulante, da bi od 1. februara čitavo Južno krilo biti u potpunosti u funkciji", rekao je Stanetić novinarima nakon otvaranja objekta. 

On je rekao da će Južno krilo na mjesečnom nivou primati oko deset hiljada pacijenata. 

"U ime svih zaposlenih i pacijenata izuzetno sam zahvalan na neizmjernoj podršci koju smo imali. Južno krilo je završeno, čeka nas centralni blok, Sjeverno krilo, ali i ginekologija, pedijatrija, infektivna klinika, tehnički blok i drugi objekti", istakao je Stanetić. On je dodao da je izgradnja i opremanje ovog objekta proizvod dva projekta, od kojih je prvi Projekat modernizacije bolnica u Republici Srpskoj "Koreja tri" vrijedan 30 miliona dolara. 

"U izgradnju i opremu Južnog krila uloženo je 25 miliona dolara, dok je preostalih pet miliona dolara iskorišteno za nabavku neophodne medicinske opreme u drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj", napomenuo je Stanetić. Drugi projekat, koji se naslanja na ovaj, je projekat izgradnje centralnog hola, hidro, elektro, informatičkog i energetskog čvorišta, u koje je uloženo 10,3 miliona KM. 

"Ono što je važno je činjenica da nije probijena nikakva dinamika u izgradnji i opremanju objekta", poručio je Stanetić. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da su završetkom Južnog krila stvoreni uslovi za potpunu rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka i izgradnju Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra, što bi trebalo biti završeno polovinom 2018. godine. 

Ambasador Republike Koreje u BiH Hjung von Suh rekao je da je veoma zadovoljan što vidi završetak Južnog krila, te da je ponosan što je Vlada Koreje doprinijela modernizaciji ove zdravstvene ustanove. 


"Nadam se da će ovaj objekat doprinijeti poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga za stanovništvo Republike Srpske", poručio je Suh. 


U Južno krilo Univerzitetskog kliničkog centra biće smješteni ambulantni pogoni Oftalmologije i Otorinolaringologije, centralni dio Laboratorije, Gastroenterologija, Neurologija, Onkologija, prijemna neurološka ambulanta, prijemna internistička ambulanta, prijemna onkološka ambulanta, te Kardiologija i sva kardiološka dijagnostika. (Kraj)