понедељак, 3. децембар 2012.

Srpska, sigurna kuća do sigurne kuće: Nasilje u SNSD-u

Piše: Slobodan Vasković

Dolični Milorad Dodik smijenio je Mladena Zirojevića sa mjesta predsjednika OO SNSD Istočno Novo Sarajevo zbog, kako je u odluci lidera ove stranke navedeno, „nedoličnog ponašanja“.
Interesantno je da nijedan režimski medij nije našao sa shodno da obrazloži u čemu je Zirojević bio nedoličan, posebno zbog činjenice da je on visoki stranački funkcioner koji je obavljao vrlo bitne funkcije, te čak bio i ministar u Savjetu ministara BiH. Vrijednim istraživačkim radom prethodnih dana, pa i u dane vikenda, došli smo do potpune istine, koja je vrlo nevesela. Ona glasi: u SNSD-ovom redovima vlada nasilje, premlaćivanja, prijetnje pištoljem, prijetnje kojima se ugrožavaju životi... Posla imaju svi, od doličnog predsjednika SNSD-a, preko MUP-a RS, do SIPE, koji su se bavili nasiljem unutar SNSD, do kojeg je došlo u srijedu i četvrtak, 28. i 29. novembra.

Prvo je 28. novembra u mjestu Mladice, Istočno Novo Sarajevo, došlo do fizičkog obračuna između SNSD-ovaca na otvaranju maloprodajnog objekta „Dar company“, čiji su vlasnici Nenad i Predrag Nešić. Nešići su takođe članovi SNSD-a i potpuno su lojalni Dodiku, za razliku od Zirojevića, koji već duže vrijeme otvoreno kritikuje predsjednika stranke i njegove poltrone. Na svečanosti je Saša Taušan, Zirojevićev sljedbenik, uzviknuo: „Živio Mladen Zirojević“!!!

Nešići, koji Zirojevića očima ne mogu, shvatili su to kao otvorenu provokaciju, nakon čega su zadali nekoliko snažnih udaraca u tijelo nedoličnog Taušana. Bilo im je to malo, pa su na Taušana potegli i pištolj (ostalo nam je nepoznato da li je kupljen u maloprodaji ili veleprodaji), prijeteći da će ga fizički eliminisati. Zirojevićeva ekipa se povukla sa slavlja, ponižena i pretučena, a Dodikovi su nastavili sa svečanim otvaranjem. Tu, međutim, nije kraj ovog SNSD trilera.

U četvrtak su se u kafeu „Maestro“ okupili Mladen Zirojević, Aleksandar Saša Taušan, Miki Gajić i Savo Divčić. Oni su prijetili Branku Popoviću i Dejanu Šešelju, odbornicima SNSD-a u opštini Istočno Novo Sarajevo, da će ih pobiti. Pri tome, Zirojevićeva ekipa je psovala Milorada Dodika, koristeći vokabular sličan onome kojim je Milorad Dodik „častio“ Vladu Trišića, vlasnika BN televizije.

Zirojević Popovića i Šešelja optužuje da su izbornim manipulacijama došli do mandata, za koje su ostali uskraćeni njemu bliski ljudi. Portparolka CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić nam je izjavila da su 29. novembra oko 23 časa lica čiji su inicijali D.Š. i B.P. prijavili „verbalne prijetnje po život“, koje su se desile u ugostiteljskom objektu „Maestro“.

„Nakon toga policija je lišila slobode lica A.T. i M.G., saslušala ih i cijeli slučaj proslijedila nadležnom tužilaštvu. Nadležni tužilac je donio odluku da nema krivičnog djela, te da je riječ o prekršaju. Policija je protiv navedenih lica podnijela prekršajnu prijavu“, rekla je Danka Tešić. Ona je dodala da su saslušane još četiri osobe, ali kao svjedoci ovog događaja. „Nije u praksi da navodimo imena svjedoka“, kazala je Tešić. Nema sumnje da je među saslušanim svjedocima bio Zirojević.

O svemu je obaviješten i Dodik, koji je hitro smijenio Zirojevića, a ovlastio Ljubišu Ćosića, novoizabranog načelnika Istočnog Novog Sarajeva, i Stašu Košarca da privremeno upravljaju OO SNSD. Košarac je dugi niz godina u sukobu sa Mladenom Zirojevićem i Sinišom Dodikom i čini sve da ih udalji iz stranke. Na kraju je i uspio, a Siniša Dodik je kolateral ove violentne SNSD priče, jer je Milorad Dodik i od njega digao ruke i naredio da ga se pusti niz vodu. Određeni izvori tvrde da je naredio da se protiv Siniša Dodika pokrenu finansijske istrage o poslovanju njegove porodične firme.  

Nakon svega, sledeći izborni slogan SNSD-a mogao bi biti: „Srpska, sigurna kuća do sigurne kuće“.