понедељак, 10. децембар 2012.

Mirsad Kebo “preplivava” u redove SDP BiH i SBB BiH ?!

piše: Slobodan Vasković

Mirad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije, podržava smjenu ministara iz SDA.

Ovo je na sjednici predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH saopštio Svetozar Pudarić, takođe potpredsjednik Federacije BiH i član predsjedništva SDP BiH, tvrde naši izvori iz vrha te stranke.

Kebino preplivavanje iz SDA ka redovima nove većinske koalicije u Federaciji, (koju čine SDP BiH, SBB BiH, HDZ i HDZ 1990), novi je težak udarac Sulejmanu Tihiću, lideru SDA, koji se nalazi u trci za novi mandat na čelu najjače bošnjačke stranke.

Kebino “vjerolomstvo” dolazi u najgorem mogućem trenutku po SDA, jer je premijer FBiH Nermin Nikšić upravo danas (10.12. o.g.) zatražio ostavke osam ministara iz reda SDA, HSP i Narodne stranke radom za boljitak. Taj zahtjev Nikšić je uputio poštom predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, o čemu će se on očitovati narednih dana.

Kebina promjena stranačkog dresa neće uticati na odluku o (ne)smjenjivanju ministara, jer je to isključivo u rukama Budimira, ali je njegov glas bio mnogo bitan u nekim od mogućih raspleta krize u Federaciji, kao što je, na primjer, raspuštanje parlamenta tog entiteta i raspisivanje vanrednih izbora.

Tu opciju Budimir najozbiljnije razmatra zbog sveobuhvatne političke krize koja trese taj entitet, ali je ne može sam donijeti. Kako sada stvari stoje, (ako je vjerovati Pudariću), Budimir je u manjini u predsjedništvu FBiH i od vanrednih izbora neće biti ništa.

Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a BiH, članove Predsjedništva je obavijestio da su predstavnici SAD-a izrazili negodovanje i vrlo ozbiljne rezerve prema namjerama te stranke da na mjesto zamjenika načelnika opštine Srebrenica kandiduje Hakiju Meholjića. Meholjić je predsjednik OO SDP BiH Srebrenica.