среда, 12. децембар 2012.

Privođenje Dodikovih prijatelja: Uhapšen Mišković, sledeći na redu Đurić


piše: Slobodan Vasković

Radna grupa Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije privela je Miroslava i Marka Miškovića i još osam osoba, među kojima je i Milo Đurašković, vlasnik “Nibens“ grupe.Oni se sumnjiče za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća.
Miroslаv Mišković, vlаsnik "Deltа holdingа", Mаrko Mišković, vlаsnikа firme "Mera investment fund" i Milo Đurаšković, vlаsnik "Nibens grupe", "Šer korporаcije" i PTP Niš sumnjiče se da su nezakonito pribavili imovinsku korist od preko 30 miliona evra.

Tako je pritvora (zasad) dopao najbogatiji Srbin, koji već dvije decenije harači kako u Srbiji, tako i u regionu. Mišković se sumnjiči i za bliske poslovne veze sa narko bosom Darkom Šarićem.

Mišković nije pljačkao samo po Srbiji, već i po BiH i Republici Srpskoj. Zajedno sa Draganom Đurićem, suvlasnikom kompanije “Zekstra”, te uz logističku pomoć Vlade RS i tadašnjeg premijera Milorada Dodika, izvršili su veliku privatizacionu prevaru navodnom kupovinom RK “Boska”.

Boska je trenutno dužna IRB-u 2,3 miliona KM i nema šanse da vrati taj novac, premda aktuelni premijer Aleksandar Džombić tvrdi da će ta obaveza biti izmirena.

Nikakve šanse su za to, jer su svi računi “Zekstre” u Srbiji blokirani, a ta kompanija počinila je brojne finansijske prevare. Njen suvlasnik Dragan Đurić nije vratio milionski kredit “Agrobanci”, a napravio je brojne mahinacije i kao predsjednik “Partizana”. Đurić je, takođe, učestvovao u kriminalnim privatizacijama u Srbiji, a jedna od najvećih prevara je kupovina i uništenje Veterinarskog zavoda Zemun.

Đurić je jedan od najbližih poslovnih prijatelja Milorada Dodika, koji je suvlasnik “Zekstre”, premda se njegovo ime ne nalazi u papirima.

MUP Srbije uskoro će, kako tvrde naši beogradski izvori uhapsiti Dragana Đurića, a njegovo privođenje očekuje se svakog dana.

Najveći vlasnik RK “Boska” je “Zekstra grupa” Beograd sa 38,9 odsto učešća, a nešto više od 4,1 odsto učešća ima i sama IRB RS posredstvom Fonda za restituciju RS. “Boska” je prošlu godinu završila sa gubitkom od dva miliona KM, ukupne obaveze su veće od 25 miliona KM, a imaju devetoro zaposlenih.

Vlada RS je 2008. godine prihvatila ponudu konzorcijuma beogradskih firmi “Delta” i “Zekstra” za kupovinu većinskog državnog kapitala banjalučke “Boske”. Taj konzorcijum ponudio je tri miliona evra, preuzimanje svih stalno zaposlenih radnika (njih 254), investiranje tri milona evra i izmirenje ostalih obaveza firme. Na kraju su radnicima isplaćene otpremnine.

IRB je prošle godine kupila cijelu emisiju vrlo rizičnih obveznica “Boske” i platila ih 15 miliona KM. IRB sada tužbom prijeti “Boski”, jer ona neće da izmiri ni prvu ratu koja iznosi 2,3 miliona KM.

Pogledajte video emitovan u emisiji “60 minuta”, aprila 2009. godine