петак, 28. децембар 2012.

Ličnosti godine


piše: Slobodan Vasković

Uređivački kolegijum bloga „Sa druge strane“, kojim je suvereno predsjedavao Slobodan Vasković, održao je Drugu Izvanrednu sjednicu na kojoj je, nakon duže konstruktivne, na momente vrlo polemične, veoma intelektualne, senzualne i potentne diskusije, odlučeno da se formira Žiri, čiji je zadatak da probere Ličnosti koje su obilježile godinu na izmaku.
Usklađen sa Majanskim kalendarom i vremenom u Bakincima, Kolegijum je u Žiri imenovao Slobodana Vaskovića, koji je jedini član tog tijela. Nakon toga Slobodan Vasković održao je sjednicu Žirija na kojoj je, uz sasluženje samom sebi, praćeno bogobojažljivim pojanjem Ranke Mišić, sporadično prekidano intermezzo tihovanjem, i bezbrojnim razlozima za i nijednim protiv, izabrao jednoglasno Slobodana Vaskovića za predsjednika tog izuzetno značajnog tijela za (mo)mentalnu dekontaminaciju.

Žiri je donio standarde koje su članovi Žirija morali ispoštovati kako bi izbor Ličnosti godine u raznoraznim kategorijama bio utemeljen, objašnjiv, razumljiv, prihvatljiv, objektivan, nenapadan, u skladu sa hipotekama Vladike Grigorija na crkve u Hercegovini i iznenadnom striper bolešću Vladike Vasilija i, naravno, u harmoniji sa praistorijskim Hramovima u Bakincima i neuspjelim pokušajima vehabija da se dokopaju građevinskih parcela u tom svetilištu Posrnulih.

Nakon što je Žiri konstatovao da su iskupljeni i na kamaru stavljeni svi uslovi i standardi, članovi Žirija na čelu sa Predsjednikom Žirija pristupili su dugotrajnom vijećanju o broju kategorija u kojima će se, tradicionalno prvi put, birati Ličnosti godine. Dogovoreno ja da taj broj ne bude neki konkretan broj, već onako. Nakon tog zaključka, došlo je do velike polemike oko najvažnije kategorije, nazvane „Bijednik godine“. Nije problem bio u kandidatima, (tih je napretek), već u činjenici da je jedan od nominovanih Tooooliki Bijednik da bi za njega, a i za publikum, bila uvreda nazvati ga tek Bijednikom godine. Stoga je Predsjednik Žirija, u skladu sa svojim božanskim ovlastima, odlučio da se ove godine uvede kategorija Bijednik svih Bijednika godine. Rečeno učinjeno, vijećanje, sendviči, prejeftina salama, ptičje mlijeko, par namještenih tendera, ponovo vijećanje; argumeti Za i Protiv, Marilyn Manson, Marilyn Monroe, Neki to vole vruće..., Zvuci sa Zmijanja, Jandrino jato iznad kukavičijeg gnijezda..., još vijećanja i Konačno - Ličnosti godine su pred vama!

Bijednik svih Bijednika godine
Žiri je jednoglasno i izvan svake razumne sumnje ovu laskavu titulu dodijelio Desnici Radivojeviću, ministru u Vladi Federacije BiH. Desnica je Takav Bijednik da Žiri, ma koliko se trudio, nije mogao naći dovoljno snažnih, jakih, vizionarskih, uvredljivih riječi da opiše svu Bijedu tog Šljama. Radivojević je bio član SDA, kojeg je neškolovani Ministar policije u Vladi FBiH Predrag Koka Kurteš (predratni kafe kuvar u sarajevskoj miliciji) odveo na Bled, u jeku tuče između SDA i SDP, te ga šuškama ubijedio da priđe privatnom kružoku leziljebovića i gulikoža Zlatka Lagumdžije. Čim se Desnica osjetio dovoljno ušuškanim obznanio je svoj prelazak u SDP, nakon čega ga je nezakoniti predsjednik Federacije Živko Ante Budimir (tri imena nigdje prezimena) privremeno smijenio. Desnica je sedam mjeseci bio na ledu, gdje se prehladio, i gdje ga je pronašao Stari Dobri Lijan, koji ga je ušuškao  još bolje i od Koke i od Kurteša, a Bogami i od Šanke, nakon čega je naš laureat shvatio da mu bez Narodne stranke i Rada nema ni Boljitka. Bilo je to dovoljno nelegalnom Budimiru da, zajedno sa Antom i Živkom, ponovo rukopoloži Desnicu u Ministra i Zlatka u ponor sopstvenog mu ludila.

Iskreno zgađeni, monstruozno ubrljani, brutalno umazani bezbrojnim prljavštinama koji su Desnici priskrbili oreol Bijednika svih Bijednika, članovi Žirija pristupili su kolektivnom višečasovnom riganju, nakon čega su, dehidrirani, donijeli odluku da ne biraju Bijednika godine, jer je postojala realna opasnost da fizički (zbog prevelike iscrpljenosti) ne budu u mogućnosti izabrati Laureate u ostalim kategorijama. Nakon primljenih infuzija, nabavljenih ispod ruke u lancu apoteka “Kljajčin, Škrbić&Kum”, Žiri je nastavio zasjedanje. Na redu su bile kategorije Paranoik godine i Patološki tip godine. Aklamacijom je odlučeno da se ova nagrada objedini i dodijeli pod integrisanim integralnim imenom Patološki Paranoik&Tip godine

Tananana!!! Tananana!!! ( Za neupućene-Tananana označavaju fanfare, omiljeni duvački instrument Ranke Mišić). Ranka Mišić: “Tananana”! 

Patološki Paranoik&Tip godine je Milorad Dodik. Razloga je mnogo. I previše. Prvo je početkom godine izgubio kontrolu nad Aleksandrom Džombićem, potom je izgubio kontrolu nad sobom i podržao levata Borisa Tadića koji je izgubio predsjedničke izbore u Srbiji. Potom je Tadić izgubio i u Demokratskoj stranci, što je Dodika dodatno motivisalo na patološke postupke, koji su doveli do toga da je zajedno sa SNSD-om izgubio lokalne izbore u oktobru. Tu psihopatologija ne prestaje, jer kreću fizički obračuni unutar SNSD-a, nakon čega je Domagoj nasrnuo na Hypo&Son, sve to uslikao je BN TV, što je Psiho Dodika dovelo do patološkog obračuna sa Vladom Trišićem, a njegove paranoje pojačalo je odvođenje potentnog Miškovića u impotentni pritvor, plus srbijanska istraga dodikovaca a la Dragan Đurić&Zekstra. I manje snažni od Dodika bi proparanoisali, osjetili se progonjenim, izdanim, opkoljenim… 

Uz sve to, još je i Igor Radojičić počeo da se prostituiše na Tviteru, što je Dodika iziritiralo toliko da je nasrnuo na Milovana Topolovića, koji je mislio da može da piše Pukovniku.  
 
Dupeglavac godine 
Ponesen genijalnim otkrićem novinara-istraživača Javnog servisa da se u Domu penzionera toči “vino bez deklaracije”, Žiri se razuzdao i razigrao i u vezi sa ovom kategorijom bio na visini zadatka - bez dileme smo za Dupeglavca godine probrali Sulejmana Tihića. On je ovu titulu zaista zaslužio, jer je iskusio “redaljku” šestorke (Dodik, Lagumdžija, Dragan Čović, Božo Ljubić, Fahrudin Radončić, Mladen Bosić), a da to nije shvatio ni tri dana nakon što je “silovan” pred očima cjelokupne javnosti.Vjerujući u potpisani dogovor sa Dodikom i usmeni sa Čovićem oko izbacivanja Lagumdžije iz Savjeta ministara, Tihić se šestorci namjestio kao “švedski sto”, što oni nisu propustili iskoristiti, nakon čega su ga “iskorištenog” šutnuli u opoziciju. Tihiću nije pomoglo ni višestruko salijevanje strave, konzumiranje vode preko mašica, hodanje natraške, poklapanje ušima po glavi, mahanje ušima, Trojanove kozje uši, zapisi pored puta i iznad vrata…, Izetbegović mu kuca na vrata kancelarije.

Licemjer godine
Žiri je čvrsto odlučio da ovu laskavu titulu (u rangu Miss fotogeničnosti u izborima za Miss) ponese mlađani tviter revolucionar Igor Radojičić - osoba koja je šest godina Dodiku bio što i Tom Hejgn Majklu Korleoneu. A sada bi da se sve to zaboravi i da se izvuče od odgovornosti za zlo koje je aktuelna vlast počinila ovom narodu. Trenutni odnos Dodika i Radojičića najbolje oslikava jedna rečenica Majkla Korleonea u filmu “Kum”.Majkl kaže: „Mnogim stvarima me je otac naučio. Drži prijatelje blizu, ali neprijatelje još bliže”. I Dodik i Radojičić još uvijek se maksimalno pridržavaju ove krilatice i preblizu su jedan drugom. Još malo.

Apsolutna Nula godine
Apsolutna Nula godine bez sumnje je Zlatko Lagumdžija, što je Žiri sa nepodnošljivom lakoćom utvrdio. Nakon dvogodišnjeg lutanja u izmaglicama sopstvenog političkog ludila, javnog prostituisanja s kim god stigne, tiranisanja građana, ponižavanja Hrvata, pa Bošnjaka, pa i Hrvata i Bošnjaka, ljubljenja stražnjice Dodiku, silovanja institucija, ljubljenja stražnjice Čoviću, cjelova u stražnjicu Ljubiću…, riječju opšteg ludila, Lagumdžija je odlučio da izglasa nepovjerenje sopstvenoj vladi. Dalje nema.

Miš godine
Konkurencija u ovoj kategoriji je bila prežestoka, što je dovelo do oštre polemike u Žiriju, koja je na moment prijetila da izmakne kontroli. Upravo zbog toga Predsjednik Žirija nakratko je prekinuo sjednicu, te zajedno sa ostalim članovima tog uvaženog tijela preslušao najnoviji CD duhovnih pjesama u izvedbi ingeniozne i fatalne Ranke Mišić. Bio je to vrlo erotiziran samozatajan i osvježavajući i orgazmirajući moment, nakon čega je Žiri, ne skidajući oči sa zanosne Ranke, jednoglasno presudio: Miš godine je Vlado Trišić, vlasnik BN TV. Nema šta mu Dodik nije opsovao i kako mu nije prijetio, ali sve to Trišića nije nagnalo da objavi i jednu jedinu riječ o tome. Štaviše, željno iščekuje pomirenje, jer mu je dojadilo da ponovo bude utajivač; nanovo bi u elitu. 


SRNA godine je bez sumnje Milica Džepina koja je uspješno izmakla režimskim Lovcima na jelene i njihovim psima tragačima. Žiri je utvrdio da je Džepina gotovo pa analfabeta (ana, alfa, beta, gama, delta..), ali, cijeneći njenu volju da preživi na funkciji, odanost Šefu, sluganstvo slugi Peri i kabinetskoj sobarici Bilji, te vještinu eskiviranja napada Lovaca, odlučeno je da joj se dodijeli ova lenta.
 
Sirotanović godine
Prilikom odlučivanja o dodjeli ove nagrade predsjednik Žirija Slobodan Vasković stavio je moratorij na svoje učešće u radu Žirija, zbog mogućeg sukoba interesa. Nakon toga je Žiri nastavio sa radom i jednoglasno odlučio da je Sirotanović godine Damir Kaletović zvani Jeza. Siroti Jeza toliko je jezovito koristio uredničku poziciju na FTV-u, da uposlenici te kuće nisu mogli od sramote izaći iz kuće, te su se odlučili da taj Javni servis otmu iz Jezinih (čitaj SDP-ovih) ruku i predaju ga u šake Avdi Avdiću. Kolateralna šteta Jezinih uredničkih fantazmagorija, onanisanja i rektalnog izvještavanja je udaljavanje njegovog vlasnika Bakira sa sveuredničke pozicije. Siroti, neshvaćeni Jeza nakon toga je nisko pognute glave, ali vrlo ponosno i dostojanstveno (kako i priliči neshvaćenom Poltronu), napustio informativu i skromno nastavio svoj ultraskromni jezoviti novinarski opus u Dokumentarnom programu. 

Nakon izbora u pojedinačnim kategorijama, Žiri je pristupio teškom razmatranju pristiglih nominacija u grupnjacima. Prvo je, uz četveroručno guslanje Pantelije Ćurguza i Rade Rakulja, te poj profesionalnih narikača Željke Cvijanović, Dušanke Majkić i Srđana Mazalice, odlučeno da se dodijele nagrade u dvije grupne kategorije.
 
Ranka Mišić: “Tananana, tananana”!

Najjadnija institucija godine   
Da bi donio odluku u ovoj kategoriji, Žiri je morao pribjeći čak i preglasnom čitanju saopštenja Upravnog odbora Udruženja novinara RS, u čijim smo nesmozganim bespućima pseće vjernosti Dobrotvoru konačno našli i utočište i ideju vodilju, koja nas je dovela do saznanja/spoznaje da za Najjadniju instituciju godine proglasimo Oslobodilačko Specijalno Tužilaštvo Republike Srpske. Za kokošija prsa su pobijedili Narodnu skupštinu RS, a kap koja je prelila pobjedničku čašu je činjenica da je Oslobodilačko Specijalno Tužilaštvo RS uspjelo da oslobodi čak i saradnike narko bosa Darka Šarića.

Fuj godine
Ovu vrlo značajnu nagradu Žiri je bez po muke dodijelio emisiji “Privatno”, koja se emituje na lokalnoj ATV, bliskoj Ranki Mišić. Neinteligentno, niskogledano teferičli okupljanje pod palicom ovdašnje debele i sretne Karleuše, u narodu znano kao i “Presing”, te jadni “Apostrof”, uprkos svoj svojoj plitkosti nisu mogli ni prismrditi jadu i bijedi ovdašnjeg novinarstva. Fuj, Fuj, Fuj.