уторак, 17. јул 2012.

Fakultet po glavi stanovnika

piše: Slobodan Vasković

Svako selo u Republici Srpskoj imaće svoj fakultet, a, akoBogda, i svoj univerzitet, bila je jedno vrijeme matrica po kojoj je djelovala aktuelna vlast u Republici Srpskoj. Tako je i mirno selo Ćavarine, nadomak Sokoca, iznenada došlo u fokus javnosti, jer je odabrano za sjedište Šumarskog fakulteta. Inauguraciji Ćavarina u srpski Oxford prisustvovali su, ni manje ni više, (07.02.2010. godine), tadašnji premijer Milorad Dodik, rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić, te Dušan Kovačević, načelnik opštine Sokolac. Potpisan je čak i Sporazum o izgradnji i otvaranju nastavne baze Šumarskog fakulteta u Sokocu. Vijest o tome objavljena je u Glasu Srpske, sve sa slikom sretnih potpisnika.    

Glas Srpske, 08.02.2010

Nastava od iduće godine i u Sokocu

BANjA LUKA - Oko 550 studenata Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci od iduće školske godine trebalo bi da dio nastave sluša i u nastavnoj bazi u Sokocu, koja će biti na raspolaganju i studentima drugih fakulteta.


Ovo je juče u Banjoj Luci rekao rektor banjolučkog Univerziteta Stanko Stanić poslije potpisivanja sporazuma o izgradnji i otvaranju nastavne baze Šumarskog fakulteta u Sokocu sa načelnikom opštine Sokolac Dušanom Kovačevićem. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i premijer RS Milorad Dodik.

Stanić je naglasio da će rukovodstva Univerziteta i opštine Sokolac idući period iskoristiti za obezbjeđivanje novca za opremanje baze za izvođenje nastave i smještaj studenata, koji će u Sokocu, uglavnom, imati praktičnu nastavu.

- Veći dio troškova odlaska studenata na nastavu u Sokolac snosiće banjolučki Univerzitet, sa simboličnim učešćem studenata - naglasio je Stanić.

Načelnik Sokoca Dušan Kovačević rekao je da ova opština ima odlične prirodne uslove za izvođenje nastave iz oblasti šumarstva, jer se na tom području mogu vidjeti tipovi šuma koje rastu u rasponu od 800 do 1.200 metara nadmorske visine.

- Opština Sokolac obezbijedila je zemljište, infrastrukturu i zgradu za nastavnu bazu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci - kazao je Kovačević.

Od ovog istorijskog Sporazuma prošlo je gotovo dvije i po godine, a od Šumarskog fakulteta na Sokocu ni traga ni glasa. U Ćavarinama zjapi razrušena i devastirana zgrada, u koju je fakultet trebalo da bude smješten, a potpisnici Sporazuma Milorad Dodik, Stanko Stanić i Dušan Kovačević nikada ni jednom riječju nisu objasnili šta se desilo i zbog čega nije ni pokušano da se ovaj projekat započne i dovede do kraja. Posebno je to čudno, jer je iza njega u punom kapacitetu stao Dodik. Kakva farsa.



Ovakvih lažnih „projekata“ vlast „kontinuiteta“ inaugurisala je u kontinuitetu u posljednjih šest godina na stotine. I nikom ništa. Međutim, ono što nije pošlo za rukom Kovačeviću, kao od šale riješio je najpoznatiji SNSD-ov kidnaper Mićo Kraljević, koji je iste te 2010. godine uspio da obezbijedi 1.700.000 KM kredita kod IRB-a, a ta sredstva su uložena u rekonstrukciju nekadašnje direkcije „Boksita“. Tako je Vlasenica dobila Biotehnički fakultet, ogranak Šumarskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva. Nepoznato je da li je Kraljević prijetio otmicom Dodiku, Staniću, Kovačeviću, te tadašnjem direktoru IRB-a, ali je fakultet, koji je omrkuno u Ćavarinama, osvanuo u Vlasenici. Nije to mogao spriječiti ni sokolački revolveraš Mirko Čolović, poznat po tome što na slavama od stranačkih kolega vrućim olovom pravi sito i rešeto.

Skupštinska većina u Vlasenici, prevođena SNSD-om, 2010. godine donijela je odluku da se opština kod Investiciono-razvojne banke RS kreditno zaduži u iznosu od 1.700 000 KM, na period od deset godina i sa ukupnom kamatom od 421.000 KM. Projektna vrijednost obnove zgrade Boksita iznosila je 1 670 000 KM. Radovi su izvođeni tokom 2010. i 2011 godine, a izvođač je bila firma “Moja kuća”, čiji je vlasnik Tomo Kovačević, blizak Kraljevićev saradnik. Kako ta firma nije dorasla tom poslu, “angažovali su “Izoekomont” iz Obrenovca, što je podiglo cijenu rekonstrukcije na 2.009.000 KM, odnosno 339. 000 KM više u odnosu na ugovorenu. Ova razlika je isplaćena iz budžeta Vlasenice, bez ikakve odluke skupštine opštine o tome. Kada se ovoj cifri doda i 421.000 KM kamata, dođe se do računa koji kaže da je za rekonstrukciju zgrade u koju je smješten Biotehnički fakultet ukupno uloženo 2.500.000 KM.




Top of Form