среда, 9. мај 2012.

Sukob Lagumdžije i Komšića dostigao dramatične razmjere: Raskol neminovan

Piše: Slobodan Vasković

Željko Komšić, član predsjedništva BiH i visoki funkcioner Socijaldemokratske partije BiH, nakon višenedeljnog izbivanja iz javnosti pojavio se na Federalnoj televiziji, povodom Dana pobjede nad fašizmom, čime je prekinuo svojevrsnu samoizolaciju.
Njegov istup, tvrde upućeni, tempiran je vrlo svjesno za 9. maj i poruka je stranačkom šefu Zlatku Lagumdžiji da Komšić ostaje dosljedan u borbi protiv despotije koja je postala pravilo ponašanja unutar SDP-a BiH, ali i Federacije BiH, gdje ta stranka ima najveći komad vlasti. U „Dnevniku“ FTV-a Komšić je ponovo istakao potrebu „mijenjanja koncepta djelovanja SDP-a“ i još jednom potvrdio svoju namjeru da se kandiduje za predsjednika te stranke. Jednostavnije rečeno, Komšić je na ovaj način najavio konačni obračun sa Lagumdžijom i to po principu „ili-ili“, što znači da pomirenja više neće biti, jer nema prostora za njega.


Kredibilni izvori iz vrha SDP-a BiH tvrde da Lagumdžija i Komšić uopšte ne razgovaraju, te da ne postoji nikakva komunikacija među njima. Odnosi su dramatično loši, jer Komšić uopšte ne dolazi na sjednice predsjedništva stranke, premda je potpredsjednik SDP-a BiH, niti na bilo koji drugi način učestvuje u radu organa partije.

Do eskalacije sukoba došlo je nakon što je Lagumdžija naložio svojim najvjernijim kadrovima da potpuno ignorišu Komšića. Tako premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nipodaštava sve njegove zahtjeve, dok je predsjednik vlade Kantona Sarajevo Fikret Musić u nekoliko navrata krajnje bezobrazno i primitivno otpravio Komšića. Član predsjedništva BiH pozvao je u dva navrata Musića kako bi mu prenio neke od zahtjeva članova SDP-a BiH, da bi mu premijer Kantona Sarajevo lakonski odgovorio: „Nemam vremena za tebe“!, i spustio slušalicu.

Uz to, Lagumdžija je preko svoje „podzemne mreže“ pustio niz prljavština kojima je, navodno, sklon Komšić, a poseban specijalitet su gnusne uvrede koje se plasiraju o najbližim članovima njegove porodice.

Komšić je sada svjestan da je pogriješio što je propustio priliku da Lagumdžiju „dotuče“ u martu ove godine, kada je podnio ostavku na sve funkcije u SDP BIH. Taj akt doslovno je eutanazirao šefa SDP-a BiH, koji je na Komšića, preko visokih funkcionera stranke, izvršio težak pritisak da svoju odluku povuče. Lagumdžija je insistirao na tome, svjestan da je bez Komšića, zahvaljujući čijoj popularnosti je SDP BiH ostvario izvanredan izborni rezultat, on, de fakto, politički mrtav. Samo dva dana nakon toga, predsjedništvo SDP BiH odbacilo je njegovu ostavku, što je on prihvatio i grdno pogriješio. Takav potez shvaćen je kao uzmicanje i nedostatak hrabrosti da se suoči sa Lagumdžijom i istraje do kraja na svojim zahtjevima da lider SDP-a BiH prekine sa praksom „stranka to sam ja“.

Komšić je naivno povjerovao da će se stvari u SDP-u, nakon njegovog upozorenja početi mijenjati, ali su se one samo pogoršale, a Lagumdžija je svog dojučerašnjeg prijatelja, postavio kao metu koju treba što prije ukloniti. Suštinski, Komšić je prihvatanjem odluke predsjedništva SDP-a dao Lagumdžiji šansu „da udahne vazduh“ i da iz, po njega, potpuno izgubljene i matne pozicije, krene u kontraofanzivu. Lagumdžijina namjera je da kroz lobiranje i davanje „masnih“ sinekura ključnim ljudima SDP-a, što veći broj njih okrene protiv Komšića. Nakon što ga na taj način izoluje i ostavi „na ledu“, Komšić će, procjenjuje šef SDP-a BiH, izgubiti i na kredibilitetu i na kalibritetu. Potom bi, po ustaljenom staljinističkom običaju u SDP-u BiH, Lagumdžija krenuo u potpuno javno dezintegrisanje najpopularnijeg člana stranke.

Svega ovoga, konačno je postao svjestan i Komšić, koji je odlučio da ne čeka redovne izbore u SDP-u (koji bi trebali da se održe krajem 2014. ili početkom 2015. godine) da bi se kandidovao za predsjednika stranke, te je namjeran da već do kraja ove godine oproba svoje snage u direktnom sučeljavanju sa Lagumdžijom. Budući da se, prema relevantnim procjenama, očekuje krah SDP-a BiH na lokalnim izborima, jer se njihova platformaška vlada pokazala potpuno nekompetentnom, a i zato što je Lagumdžija u ovom trenutku, nesporno, najomraženiji političar u Federaciji BiH, druga polovina oktobra ove godine je velika Komšićeva šansa da završi ono što je započeo, pa naglo i naivno prekinuo, u martu podnošenjem/povlačenjem ostavke.