среда, 30. мај 2012.

Gladne oči: Špirić pomiješao kruške i narandže


Piše: Slobodan Vasković

Prije desetak godina jedan tadašnji visoki funkcioner Republike Srpske ispričao mi je svoju zgodu sa Nikolom Špirićem, aktuelnim ministrom finansija i trezora u Savjetu ministara BiH, koji je u to vrijeme bio niko i ništa. Tačnije, Špirić je tada sjedio u bašti hotela “Bosna” u Banjaluci i vukao za rukav sve oni koji su u RS predstavljali vlast, od lokalnog do republičkog nivoa, da ga prime kod sebe i daju mu neku platu. Elem, Špirić je tada rekao mom poznaniku sledeće: “Vi iz korita pravo ločete. Ajde, pustite i mene da i ja zaburim njušku u ćošak i loknem nešto sa strane”.

Nešto poslije toga zaista su ga pustili da “zaburi njušku malo sa strane”, ali Špiriću je to bilo malo, jer je sve vrijeme želio da sa prednjim nogama uđe u korito. I zaista, uspjelo mu je, ali mu je i to bilo malo, pa se Špirić kompletan uvalio u korito. Isplatilo mu se, jer je zahvaljujući snažnom “burenju njuške” kupio nov stan u Banjaluci, Beogradu, Novom Sadu, Beču…

Špirić je pravi štediša, a i pravi Srbin po Dodikovoj mjeri, jer uništava Bosnu i Hercegovinu nemilosrdno trošeći budžetska sredstva za sve što mu i treba, a i ne treba. Tako je 7. maja ove godine ministar finansija BiH svratio u piljaru i na račun države kupio sebi voća. Očito je da pati od avitaminoze, jer je, vjerovali ili ne, kupio čak 24,5 kilograma narandži, po tri kilograma banana i krušaka i još nekoliko kilograma ostalog voća. Račun je uzeo i potrošeni novac za voće uredno naplatio iz državne blagajne. Radi se o nevjerovatnih 97, 48 KM.

Nikakav komentar nije potreban, a oni koji će reći: “Dabogda mu prisjelo”, uzalud se nadaju. Njemu neće prisjesti, ali hoće svima nama.