недеља, 13. мај 2012.

Dodikov režim nema snage da ikoga smijeni u „Šumama“


Piše: Slobodan Vasković

Velika priča vlastodržaca Republike Srpske o borbi protiv korupcije i kriminala, započeta navodno u „Šumama RS“, doživjela je pravi fijasko. Štaviše, pokazalo se da režim Milorada Dodika uopšte ne kontroliše svoje funkcionere, jer nisu uspjeli sprovesti nijednu od smjena koje su gromoglasno objavljene. Istina, direktori šumskih gazdinstava „Birač“ (Vlasenica), "Romanija" (Sokolac) i "Oštrelj" (Drinić), Igor Vuković, Rajko Bulajić i Rajko Banjac forrmalno su razvlašćeni, ali, suštinski, oni i dalje vode sve poslove i odlučuju o svakoj KM. 

 Bulajić svakodnevno službenim automobilom dolazi na posao u „Romaniju“ i to u direktorsku kancelariju, gdje svom nasljedniku Bojanu Tošiću (koji je vršilac dužnosti direktora) izdiktira zadatke za taj dan, a formalni v.d. direktora bespogovorno izvršava sve ono što mu se kaže. I što je najvažnije, potpisuje bez riječi sve Bulajićeve naloge. Bulajić užurbano pokušava „zatvoriti“ brojne otvorene poslovne linije, preko kojih su iz ovog šumskog gazdinstva izvučeni milioni maraka na nezakonit način. Tošić je tako postao/ostao samo sredstvo u rukama Bulajića i njegovog saučesnika u brojnim šumskim prevarama Mirka Čolovića, predsjednika OO SNSD Sokolac i zamjenika načelnika te opštine.

Koliko je cijela priča o borbi protiv kriminala i korupcije, emitovana u režimskim medijima, a po nalogu najvišeg rukovodstva SNSD-a, bila površna i loše pripremljena svjedoči i podatak da je Tošić imenovan za vršioca dužnosti direktora, (uz obećanje da će ono v.d. biti konkursom izbrisano), a da uopšte nema potrebne kvalifikacije za to mjesto, jer nema dovoljno radnog iskustva na rukovodnim pozicijama. 

Da podsjetimo, Čolović je u prvoj polovini aprila ove godine ranio i Tošića i sebe na slavi kod, (sada već bivšeg načelnika Stanice policije), Radovana Šarenca.

„Ranjenim orlovima“ ni najmanje nisu smetale „rane junačke“ da nastave sa devastiranjem sokolačkih šuma. ŠG „Romanija“ ostvarila je u prošloj godini, zvanično, gubitak od 1,6 miliona KM, dok je, nezvanično, on bar pet puta veći.

Kako Dodikov režim nagrađuje sve one koji se istaknu u prevarama i otimačini, onda nije iznenađujuće da je Tošić kandidat SNSD-a za načelnika opštine Sokolac na sljedećim lokalnim izborima, dok će se na čelu odborničke liste naći sadašnji načelnik opštine Dušan Kovačević, a među prvih pet odborničkih kandidata na listi su Mirko Čolović i „nesalomivi“ Rajko Bulajić.

Tošića je kandidovala Čolovićeva interesna skupina, koja se još predstavlja kao OO SNSD Sokolac, a nominacija je uslijedila nakon što je utvrđeno da ne može biti direktor „Romanije“. Interesantno je da je Tošić tek peti Čolovićev „pik“ za načelničku nominaciju, što samo svjedoči u kakvom rasulu je SNSD u ovom dijelu RS. Prvo je ponuđen ugledni privrednik Milivoje Bajagić koji je glatko odbio „danajske darove“, da bi Čolovići potom pokušali dovesti kandidata iz neke druge opštine. Odustali su od toga zbog izbornih pravila (potrebno je da kandidat bude prijavljen u opštini šest mjeseci prije podnošenja liste). Nakon toga je bio još jedan neuspješan pokušaj, nakon čega su Čolović&grupa kandidovali Petra Vučkovića, da bi mu kandidaturu oduzeli, a da je nisu ni objavili.

Slična situacija oko smjene direktora je i u Vlasenici, gdje je presuđeni kidnaper Mićo Kraljević, narodni poslanik SNSD-a u parlamentu RS, organizovao višednevne blokade saobraćaja, kako bi spriječio razvlašćivanje direktora „Birča“ Igora Vukovića. Umjesto da gangstera Kraljevića izbace iz SNSD-a i zatvore zbog nezakonitog maltretiranja stanovnika tog kraja i putnika-namjernika, vrh RS i SNSD nije ni riječi rekao o njegovim kriminalnim potezima. Na kraju je Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, morao doći u Vlasenicu „na noge“ Kraljeviću, postaviti tročlano povjerenstvo na čelo „Birča“ i zakleti se da Vukoviću „neće faliti dlaka s glave“. I ne fali mu, a on i Kraljević nastavljaju tamo gdje su bili i prije odluke vrha JP „Šume Srpske“ da razriješi pomenute direktore dužnosti. „Birač“ je u prošloj godini prikazao gubitak od 1,4 miliona KM.