четвртак, 24. мај 2012.

Njihov rođak sa sela


piše: Slobodan Vasković

Prije četiri godine, tokom predsjedničke kampanje u Srbiji, tadašnjeg kandidata radikala Tomu Nikolića tadašnji premijer RS Milorad Dodik nazvao je varalicom, pustahijom, štetočinom…, otvoreno podržavajući njegovog tadašnjeg protivkandidata Borisa Tadića. Nikolić je Dodika “počastio” riječima: “On je idiot, slobodno to napišite”, i izgubio izbore. Nakon toga Nikolić se odmakao od linije “Karlovac – Karlobag – Virovitica”, razvalio radikale, osnovao SNS, dešovinizirao, dogovorio sa “centrima moći”… i, konačno, pobijedio Tadića. Kojeg je, kao što znamo, ponovo snažno podržao Dodik, aktuelni predsjednik RS, igrajući kao mečka na njegovim skupovima. Dodik je bio apsolutno ubijeđen da je prva “faca” Srbije i da je sasvim dovoljno da se on samo pojavi, pa da njegov kandidat Tadić pobijedi.

Baš tako “njegov kandidat”, jer je Dodik već dobre dvije godine ubijeđen da je ključna politička ličnost u regionu, od čije volje zavise krucijalni politički događaji i odluke. Stoga je Dodik i šokiran činjenicom da Tadić nije pobijedio, iako je on imao čvrstu i jasno izrečenu namjeru da ga ponovo postavi za šefa “elitne jedinice oligarha” (Alfa tajkuni), koja je privatizovala Srbiju, ne ulažući ni centa u nju, a izvlačeći stotine miliona evra. Ovdašnji Alfa – mužjak još je u nevjerici da ga je Srbija “izdala”, a toliko joj je prazne i šuplje priče dao. I u njoj kupio vilu i par imanja.

Dodikova vjera u sebe kao univerzalnog srpskog Alfa – mužjaka, (priznatog kao takvog sa obje strane Drine plus dijaspora), zarazno je smiješna i žalosna, istovremeno. I to do mjere da se može slobodno citirati Nikolić iz 2008., ako se želi opisati u par riječi.

Za Srbiju je on uvijek bio i ostao primitivni daleki rođak, seljo, geak…, kojeg je “majka” spremna trpiti neko vrijeme, zato što joj trenutno odlično odgovaraju njegovi marifetluci, isprazna galama, i široka ruka za “majčinu” omiljenu dječicu iz Prestolnice, koji se bave biznisom svake vrste, sem onih zakonitih. I da se razumijemo: ne doživljavaju oni samo Dodika tako, već i sve njegove prethodnike, a tako će u Srbiji izgledati i svi njegovi naslednici, ma ko oni bili i ma ko tamo vladao.

Jednostavnije rečeno, Srbija ovdašnje Srbe i njene političke predstavnike vidi isključivo kao solidno gorivo za njihove političke kaljeve peći, u kojima kuhaju sopstvene interese i načine dolaska do njih. Nema tu nikakvih emocija, brastva još manje, a riječ ljubav prema bližnjem svom u Rječniku komunikacije sa “braćom” Srbima ne postoji. (Pod Lj je navedeno “interes”).

Stoga još više čudi Dodikovo blesavo ponašanje i još blesavije ubjeđenje da je (nad)srpski Alfa-(nad)mužjak, koji čak može odlučivati i o tome ko je ko u Srbiji! Kako je moguće da se usudio i pomisliti, (a kamoli povjerovati),  da će stara dobra introvertna, egoistična, ksenofobična Srbija uopšte da ga konstatuje i, bar na neki mikrotrenutak, čuje?!

Moć, to je ono što je zaslijepilo Dodika i natjeralo ga da učini kobnu grešku - stavi sebe u istu ravan odlučivanja o srbijanskim pitanjima sa beogradskim političarima.  Moć, (proistekla iz brzopoteznog enormnog bogaćenja, apsolutne kontrole ovdašnjih medija, apsolutne mogućnosti upravljavanja gotovo svim sudbinama ljudi pobodenih naglavačke u ovaj nesretni kraj, apsolutne zloupotrebe represivnog, pravosudnog, zakonodavnog i izvršnog aparata…), pomnožena sa (dirigovanom) naklonošću beogradskih režimskih medija i kvadrirana čestim tapšanjem po ramenu druga beogradskog, navela je Dodika na fatalnu misao da odlučuje i o Srbiji. U vrlo bliskom periodu tu strašnu grešku će gadno da plati. Valjda će tada shvatiti da “tapšanje po ramenu” u beogradskom političkom žargonu ne znači pohvalu, već odlazak - na dole.