понедељак, 7. мај 2012.

Džombić odlazi sa mjesta premijera zbog zdravstvenih problema?!


piše: Slobodan Vasković


Premijer Aleksandar Džombić ima ozbiljnih zdravstvenih problema i sve teže obavlja obaveze koje mu donosi mjesto predsjednika Vlade Republike Srpske. Džombić je na liječenju već duže od mjesec dana i to odsustvo nije fingirano, kao posljedica sukoba sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, već je uzrokovano stvarnim problemima.

Uz to, sukob na relaciji Dodik – Džombić, koji bukti već mjesecima, premijerovo odsustvo sa posla nije uopšte primirilo, već se on produbio zbog svojevrsnog puzajućeg puča koji je počinio predsjednik RS, preuzimajući, de fakto, Vladu RS u proteklom mjesecu. Dodik je bez dileme, otpisao Džombića, a samo je stvar procjene njegovog tima kada će ga smijeniti sa mjesta premijera. Dodik je proteklih nedelja „vagao“ da li će mu Džombićevo uklanjanje donijeti više štete ili koristi u izbornoj godini, te je do daljnjeg „zaledio“ namjeru da ga smijeni, ostavljajući taj posao „za kasnije“.

Džombićevo zdravstveno stanje moglo bi mu poslužiti kao izvanredan paravan da ga ukloni u par narednih nedelja, a da, pri tom, ne rizikuje nikakve veće turbulencije unutar SNSD-a, gdje postoji nekoliko ozbiljnih frakcija koje se sve češće i žešće sukobljavaju. Sve bi se odigralo pod licemjernom krinkom „brige za Džombićevo zdravlje“.

Predsjednik RS kalkuliše sa Željkom Cvijanović, ministricom za ekonomske odnose, kao najozbiljnijim Džombićevim nasljednikom, ne zbog njenih sposobnosti (od kojih u svom mandatu nije pokazala nijednu), već zbog toga što mu je bezrezervno odana. Na taj način, Dodik bi ponovo potpuno ovladao Vladom RS, koju mu je Džombić u dobroj mjeri izmakao „ispod šape“, jačajući u njoj interese drugih igrača, poput onih moćnog vlasnika medijskog prostora u ovom entitetu Željka Kopanje. On direktno kontroliše nekoliko ministara, a dosta je uradio i na jačanju Džombićeve frakcije unutar stranke.

Odnosi između Dodika i Kopanje loši su još od oktobra 2010. godine, kada mu je vlasnik Nezavisnih novina i kontrolor svih ostalih značajnijih medija u RS, uputio otvoreno pismo u kojem je kritikovao njegovo okruženje i još koješta. Loši odnosi vremenom su prešli u permanentan sukob niskog intenziteta, koji je u posljednje vrijeme znatno pojačan i to nakon smjene Mirka Stanetića sa mjesta direktora banjalučkog KBC-a. Stanetić pripada Kopanjinom političkom krugu u kojem značajnu ulogu ima i Nebojša Radmanović, član predsjedništva BiH.

Nakon uklanjanja Stanetića, krenula je lavina napada Kopanjinih medija (prednjačio je „Blic“) na Ranka Škrbića, ministra zdravlja i Dodikovog kuma, što je dodatno iskomplikovalo njihove odnose i pojačalo sukob. Dodik je oštro kritikovao Radmanovića zbog toga, smatrajući da on stoji iza ovih napada, što je član predsjedništva demantovao. U udaru na Škrbića značajnu ulogu imao je i premijer Džombić.

Sukob je eskalirao do te mjere da su Dodiku odani ljudi, pripadnici takozvane „lijevčanske struje“ unutar SNSD-a, tražili potpunu „sječu glava“ svih onih „koji rade protiv predsjednika RS“. Lider SNSD-a odbio je da se otvoreno sukobi sa frakcijašima, smatrajući da bi to moglo na površinu izbaciti brojne krupne probleme unutar stranke, koja je njima preplavljena, što bi bio proces koji bi lako mogao izmaći njegovoj kontroli. A svjestan je i da on tu kontrolu nema kao nekad, što najbolje potvrđuje slučaj Miće Kraljevića, koji je u Vlasenici organizovao pobunu protiv odluka vrha stranke i natjerao Dodika da privremeno ustukne.

Džombićevi zdravstveni problemi, ma koliko to morbidno zvučalo, idealna su prilika za Dodika da ga ukloni sa premijerske funkcije, a da pri tom ne rizikuje nikakve potrese. Prvi korak bio bi dovođenje Cvijanovićke (ili nekog drugog isto toliko lojalnog) na premijersku poziciju, nakon čega bi ona provela rekonstrukciju Vlade RS, uklanjajući sa ministarskih pozicija one kadrove koji su pod Kopanjinim uticajem. A to, svakako, nije Ranko Škrbić.