уторак, 04. октобар 2011.

Zločin u Sudu BiH – nemontirani materijal

piše:Slobodan Vasković

Saša Sabljak, bivši policajac u Pritvorskoj jedinici Suda BiH, 06.03.2009. godine, nožem je napao i dva puta ubo Huseina Hajdarevića, koji je komandir Policije u pritvoru na obezbjeđenju objekta i ličnosti koje se nalaze u pritvoru. Pozadinu ovog zločina, kao i razloge njegovog prikrivanja podrobno smo objasnili u prilogu „Zločin u Sudu BiH“. Kako bismo dodatno potvrdili autentičnost objavljenog materijala, emitujemo nemontirane video zapise, snimljene tog kobnog dana nadzornim kamerama. Objavljujemo i imena svih zaposlenih koji se vide na snimcima. Za nadati se da će se naći neko ko će ponovo pokrenuti istragu i utvrditi šta je stvarni razlog Sabljakovog napada na Hajdarevića, te zbog čega su cijeli slučaj zataškali Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, Milorad Barašin, suspendovani Glavni tužilac, Jadranka Lokmić Misirača, njegova tadašnja zamjenica i aktuelna v.d. Glavnog tužioca, te direktor SIPE Mirko Lujić. Snimci koje gledate ne postoje u arhivi video nadzora Pritvorske jedinice Suda BiH, jer su uništeni po nalogu vrha Suda i Tužilaštva BiH. Bar su oni mislili da su uništeni.

KLIP 1 - Ulazak

Dana 06.03.2009. godine, kada je u smjeni bio Husein Hajdarević, u pritvorsku jedinicu dolazi Saša Sabljak sa Nedžadom Bahtanovićem. Sabljak taj dan nije trebalo da bude na poslu. (KLIP 0850, sa kamere 7., zajedno ulaze u službene prostorije)


KLIP 2 - Rentgen

Sabljak i Bahtanović ulaze u prostoriju za pretres sa rentgen kontrolom i fizičkom kontrolom, koja je obavezujuća za sve osobe, bez obzira na status, koje ulaze u pritvorsku jedinicu. (KLIP 0851, sa kamere 6)
U prostoriji se nalazi policajka Danijela Sinanović, (njen suprug je zaposlen u SIPI na ličnom obezbjeđenju Sulejmana Tihića). Prvi ulazi Bahtanović, a pretresa ga čuvar policajac Mato Ribić. Iako je obavezan rentgen pregled, Bahtanović, nakon što ga Ribić površno pretrese, zaobilazi rentgen detektor i upućuje se u zgradu pritvora.
Zatim ulazi u istu prostoriju Saša Sabljak. Prolazi kroz rentgen detektor i, budući da je aparat zvučno i svjetlosno signalizirano prisustvo metala, Ribić ga pretresa, opet površno i formalno.

KLIP 3 - Stepenice

Na stepenište prvi ulazi Nedžad Bahtanović, a za njim Sabljak (KLIP 0853 SA KAMERE 3)

KLIP 4 - Hodnik
(KLIP 1613 SA KAMERE 7)

U hodniku između kancelarije Huseina Hajdarevića (desno), i sobe za videonadzor pritvora (lijevo), suprotno od rešetke koja odvaja hodnik i ulazno stepenište od ove prostorije, Bahtanović se zadržava kod metalne kase. Sa desne strane, iz sobe za video nadzor, u hodnik u kojem je Bahtanović ulazi Saša Sabljak. Nervozno šeta po prostoriji, čekajući priliku da uđe u Hajdarevićevu kancelariju, koja se nalazi desno, gdje su ulazna vrata u nju. Zatim iz hodnika iza rešetke u istu prostoriju ulazi Darko Kušić, šef smjene, a na vratima ga dočekuje Sabljak.
Kušić ulazi u prostoriju za video nadzor.
Bahtanović nekoliko puta ulazi u Hajdarevićevu kancelariju.
Kušić izlazi iz prostorije za video nadzor i upućuje se ka vratima koja nisu pod video nadzorom, a vode u prostorije direktora Momira Zupca.
U hodniku nema nikoga, pojavljuje se Sabljak i ulazi u kancelariju desno u kojoj je Hajdarević.
Iz prostorije za videonadzor ulazi u hodnik medicinski tehničar Radenka Kovač, sa namjerom da uđe kod Hajdarevića, ali zaključuje da nije sam, i vraća se nazad.
Pojavljuje se Kušić, ulazi u kancelariju desno, ali odmah i izlazi.
Sa lijeve strane u hodniku se pojavljuje Senad Kavazović i razgovara sa Kušićem.
Odjednom se naglo otvaraju vrata Hajdarevićeve kancelarije (sa desne strane) i u hodnik istrčavaju on i Sabljak, grčevito se boreći, jer je u tom trenutku Sabljak već izvršio napad nožem i u stomak ubo  Hajdarevića. Kada su vidjeli da Sabljak ima nož i da se Hajdarević brani od novog uboda, Kavazović i Kušić pokušavaju da ih razdvoje.
Sa lijeve strane, čuvši galamu i viku, ulaze medicinske tehničarke Radenka Kovač i Ivona Stanić.
Za njima ulazi i Miro Andžić u trenutku kada Sabljak zamahuje nožem (u desnoj ruci), ali njegov novi napad sprečava Kušić.
U opštoj gužvi, Hajdarević se izvlači iz kaputa i bježi prema Zupčevoj kancelariji, hvatajući se za stomak gdje je dobio ubod nožem.
Sa njim odlazi medicinska tehničarka Radenka Kovač.
U prostoriju sa lijeve strane ulaze Nermin Bičo, Franjo Dujo, a za njim i Zijad Mustafić.
Bičo i Mustafić se upućuju prema kancelariji Momira Zupca, a Dujo prilazi Sabljaku, kojeg drže i pokušavaju obuzdati.
Mustafić se vraća, a za njim i Radenka Kovač, koja se upućuje na izlaz sa rešetkama i ide prema spratu gdje je smještena ambulanta.
Vraća se Bičo i ulazi u prostoriju sa video nadzorom, a Dujo odlazi prema Zupčevoj kancelariji. Za njim ide i Mustafić.
Kušić i Kavazović drže Sabljaka kod ulaznih vrata (desno) u Hajdarevićevu kancelariju. Prilazi im i Dujo.
Ponovo se na vratima desno pojavljuju Bičo i Ivona Stanić.
Dujo nakratko odlazi prema kancelariji Momira Zupca i odmah se vraća, a potom ulazi u Hajdarevićevu kancelariju.
Sa lijeve strane se pojavljuje Mato Ribić, koji je pretresao Sabljaka pri ulasku.
Pojavljuje se Bahtanović koji u ruci nosi Hajdarevićev kaput i ulazi u sobu lijevo sa video nadzorom.
Mato Ribić se zadržava kod rešetki, a Dujo i Bahtanović odlaze prema Zupčevoj kancelariji.
Ribić odlazi u sobu (lijevo) za video nadzor.
Pojavljuje se Momir Zubac, direktor, prilazi na korak od Sabljaka, kojeg drže Kušić i Kavazović, nešto govori i hvata se za glavu.
Zubac odlazi u prostoriju lijevo, a istovremeno iz sobe lijevo izlaze Ribić i Bičo i odlaze u pravcu Zupčeve kancelarije.
Zubac izlazi iz prostorije lijevo, a iz hodnika sa rešetkama ulazi Radenka Kovač sa zavojima i za Zupcem odlazi prema njegovoj kancelariji.
Za Radenkom ulazi Aleksandar Pandurević, a Kušić i Kavazović odvode Sabljaka u prostoriju lijevo.
U hodniku se pojavljuju i Dujo i Bičo; Pandurević odlazi prema kancelariji direktora Zupca; Dujo ulazi u sobu lijevo, a Bičo ostaje u hodniku, kada iz kancelarije lijevo prema Zupčevim prostorijama prolazi kroz hodnik Biba Šabić.
Kavazović izlazi iz sobe lijevo i razgovara sa Bičom, koji je u hodniku, i odlazi prema kancelariji direktora; Pandurević se vraća i on razgovara sa Bičom, kada sa lijeve strane ulazi ponovo Dujo, kratko pogleda u Hajdarevićevu kancelariju; zatvara vrata kancelarije kada u hodnik dolazi Kavazović iz pravca Zupčeve kancelarije i svi napuštaju hodnik - Dujo odlazi lijevo u sobu za video nadzor, a ostala trojica prema kancelariji Zupca.
Pandurević se vraća i, kroz hodnik, ulazi u sobu lijevo. Za njim se pojavljuje i Biba Šabić i ide u sobu lijevo.
Iz sobe lijevo izlazi Ivona Stanić i upućuje se prema kancelariji direktora.


KLIP 5 - Dvorište
(KLIP 1012 SA KAMERE 15)

Ova kamera pokriva prostor iza vrata kojima se iz hodnika (iz prethodnog klipa) izlazi prema kancelariji Momira Zupca, koja je desno i nije u kadru, a nalazi se u kontejneru u dvorištu pritvorske jedinice. (U ovom klipu koji pokriva dvorište u prvim kadrovima se vidi Sabljak koji nervozno puši i kroz otvorena vrata vreba priliku da uđe u hodnik i Hajdarevićevu kancelariju.)
Kamera pokazuje sva lica koja su izlazila iz hodnika (opisana u prethodnom klipu), kao i šta se događalo sa Hajdarevićem nakon što je napustio hodnik, očigledno teško povrijeđen ubodima.
Kada Hajdarević izlazi iz hodnika u pravcu Zupčeve kancelarije (u pratnji Radenke Kovač) na desnom ramenu mu se vidi ubodna rana i krvarenje.
On se hvata za ranu na desnom ramenu i kreće se prema sredini dvorišta, a sa njim je Miro Andžić.
Ranjeni Hajdarević pokušava da se vrati u hodnik držeći se za stomak, ali ga sprečavaju Zijad Mustafić i Miro Andžić.
Cijelo vrijeme tu je u kadru i Bahtanović, koji vidi da se događa pokušaj ubistva, ali ne preduzima ništa.
I kada su izveli ranjenog Hajdarevića, on to posmatra sa strane, a kasnije unosi njegov kaput u hodnik.