четвртак, 27. октобар 2011.

MUP RS nelegalno prisluškuje?!

Piše: Slobodan Vasković

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nedavno je kupilo novu opremu za prisluškivanje i praćenje, koja je plaćena cca 1,5 miliona KM. Potvrdio je to i Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova. Najsavremenija opema za prisluškivanje kupljena je od beogradske firme ‘Vizus’, a značajan dio sredstava za nju prebačen je sa računa kabineta predsjednika RS Milorada Dodika. Nova oprema je nabavljena, premda je prije dvije godine kupljena potpuno nova tehnika za prisluškivanje, koja je plaćena oko 2,5 miliona maraka i njome je moglo da upravlja svega pet ljudi.  Svi oni su smijenjeni, a na njihova mjesta postavljeni su kadrovi bespogovorno lojalni SNSD-u i Milošu Čubriloviću Čubriju, savjetniku predsjednika RS.

Ministar Čađo odbacio je sve navode o zloupotrebi ove opreme, a to je potvrdila i skupštinska komisija zadužena bezbjednost. Međutim, izvori iz MUP-a RS tvrde da se oprema zloupotrebljava, te da su na udaru svi oni koje vladajuća oligarhija smatra nepodobnima. Kako ne bi procurile informacije o nelegalnim radnjama, sklonjeni su svi koji su do sada radili na tim poslovima, a promijenjeni su i rukovodioci tih odjeljenja, tvrde oni. 

Jedan dio nove opreme je već instaliran. Ta oprema specifična je po tome što omogućava da se može izuzeti sve i jedan listing za brojeve u „m: tel“ mreži, a da se, pri tom, zaobiđu tužilaštvo, sud i „m: tel“ kompanija. Jednostavnije rečeno, sada u MUP RS mogu bez naloga i bilo kakve kontrole vaditi listinge brojeva svih onih koje smatraju političkim neprijateljima, bez ikakve bojazni da će biti otkriveni. Takva situacija predstavlja veliku opasnost, jer omogućava brojne zloupotrebe, kojih je bilo i do sada, ali ih je vlast vrlo vješto krila, ili, pak, brutalno negirala kada bi bili otkriveni.

U prilog tvrdnjama da je rukovodstvo MUP RS pripremilo teren za opserviranje „nepodobnih“ protivnika režima, ide i činjenica da je došlo do brojnih smjena u Odjeljenju za prisluškivanje. Smijenjeni su rukovodioci tima, kao i jedan broj izvršilaca, odnosno onih koji su direktno radili poslove prisluškivanja. Dovedeni su novi službenici, odreda lojalni Milošu Čubriloviću Čubriju. Glavni kadrovik bio je Siniša Kostrešević, koji je smijenjene proglasio za „nepodobne“. Na njihova mjesta su, mahom, postavljeni operativci koji su u MUP prešli iz Oružanih snaga BIH.

Ključni ljudi
Siniša Kostrešević je čovjek SNSD-a. Odmah po dolasku ove partije na vlast, postavljen je za komandira policije u Laktašima. Nije mu predstavljalo problem to što je imao samo Višu školsku spremu, premda je za to mjesto potrebna VSS. U odličnim je odnosima sa Čubrilovićem i govoto svakodnevno je sa njim u Palati predsjednika. Direktno je uticao na određene smjene u policiji, ali i na postavljanje lica iz OS BiH na rukovodeća mjesta u Jedinici za telekomunikacije-sajber kriminal. Kostrešević je načelnik Jedinice za organizovani klriminal MUP RS; sve informacije se slijevaju kod njega i onda ih on nosi Čubriju, gdje se odlučuje šta sa licima koja su u njima tretirana. Svjesni njegove moći, mnogi u MUP-u ga se plaše i „dolaze mu na noge“.

Jovo Marković je načelnik jedinice, kojoj pripada i Odjeljenje za prisluškivanje. Zbog lojalnosti Čubriloviću, ekspresno je napredovao i, nakon samo četiri godine rada u MUP RS, dobio je čin samostalnog inspektora. Taj čin se dobija sa, minimalnih, osam godina rada u MUP, a nužno je imati visoku stručnu spremu. Nije Marković jedini: ekstremni primjer je Dražen Višnjić, koji je još ekspresnije unaprijeđen. Višnjić je završio vojnu akademiju u Beogradu, nakon čega se zaposlio u OS BiH, odakle je prije tri godine stigao u MUP RS. Na ljekarskom pregledu je utvrđeno da je daltonista, ali je nakon pritisaka na komisiju prošao ljekarski. Lično rukovodi opremom za prisluškivanje.

Koliko je Čubrilovićev uticaj u MUP RS veliki svjedoči i činjenica da je Zlatan Mitić, bivši načelnik Odjeljenja, smijenjen nakon što je kritikovao Višnjića. Sukob je nastao kada je Višnjić, koji je stručnjak za računare, bez ičijeg odobrenja, i mimo licence, omogućio da se preslušavaju razgovori na većem broju računara nego što to licenca dozvoljava. Osim Čubrilovića-Čubrija, Višnjića štiti i Zoran Mandić, načelnik Uprave kriminalističke policije RS, koji mu je rođak. Mandić mu je „sredio“ čin samostalnog inspektora, te je sada načelnik, jer je ispunio „sve uslove“.
U istom odjeljenju radi i Miro Kostrešević, kojem je Siniša rod. Miro ima direktan pristup svim prisluškivanim predmetima, pa je jasno zbog čega je postavljen na to mjesto. Koliko je Kostrešević moćan u MUP svjedoči i podatak da je, osim Mitića, smijenio i Gorana Pisića sa mjesta načelnika za droge. Pisić je otjeran, premda je njegovo odjeljenje ostvarilo izvanredne rezultate u 2010. godini.

U MUP je u toku čistka profesionalnih policajaca, na čije mjesto se dovode podobni i lojalni SNSD-u. Sve se odvija pod implementacijom „nove sitematizacije“, a MUP je postao stranačka falanga. Veći broj radnika MUP je premješten na radna mjesta sa nižom platom. Razlog je prost: da bi se navukao novac za nova načelnička mjesta, koja se dijele podobnima. Vješto su to prikrili: kada analizirate sistematizaciju i prebrojite načelnička mjesta, zaključite da ih nije puno. Ali, kvaka je u sljedećem: predviđena su nova radna mjesta - glavni inspektori. Glavni inspektor je po svemu u rangu načelnika odjeljenja, osim po nazivu. Takođe, jedan broj radnika već danima ne ide na posao, jer su im novi šefovi u upravama, u kojima su radili, rekli da ne treba da dolaze na posao, a rješenja za nova radna mjesta u stanicama još nisu dobili.
Sve navedeno je ko zna koja po redu potvrda da je stvarni ministar unutrašnjih poslova Miloš Čubrilović Čubri, a ne Stanislav Čađo.