петак, 21. октобар 2011.

Gledanost TV kuća

Piše: Slobodan Vasković

Mareco Index Bosnia jedina je ovlaštena agencija za mjerenje gledanosti TV programa u Bosni i Hercegovini, od 2006. godine do danas. Posao koji oni obavljaju izuzetno je značajan za ovdašnje elektronske medije, jer od “procenta gledanosti” koji Mareco saopšti direktno zavisi i procenat udjela TV kuća u (ne)velikom marketinškom kolaču. Upravo zbog toga Mareco je godinama na udaru dijela TV stanica, koji ovu agenciju optužuju da ima svoje favorite i da lažira istraživanja. Jednostavnije rečeno, mnogi se smatraju oštećenim, tvrdeći da im Mareco otima “iz usta” i daje onima sa kojima su “u talu”; kako oni tako i marketinške agencije, koje najveći dio tog kolača plasiraju. U niz navrata zahtijevana je kontrola ovih istraživanja, ali do toga nikada nije došlo. Tvrdi se da je razlog tome izuzetno jak lobi, koji raspolaže marketinškim milionima, i kojem na pamet ne pada da gusku koja nosi zlatna jaja dijeli sa drugima. Istraživanja gledanosti do kojih smo mi došli uveliko daju za pravo onima koji kritikuju Mareco i ukazuju na to da su njihovi procenti, najblaže rečeno, veoma veoma sumnjivi.

Nedavno je Telekom Srpske, unutar svoje IPTV mreže, proveo istraživanje gledanosti TV stanica na području Republike Srpske, a rezultat je poražavajući po neke TV kuće, koje prema Mareco mjerenjima imaju sjajnu gledanost. Rezultati istraživanja koje objavljujemo urađeni su na uzorku od 12 000 (dvanaest hiljada) pretplatnika. Treba imati u vidu da IPTV plaforma ima potpuno precizne podatke o tome šta i koliko se gleda na njihovoj mreži.

Avgust

Tako je prema ovom istraživanju, u avgustu ove godine, najpraćenija bila Radio televizija Republike Srpske, čiji je udio u gledanosti na teritoriji ovog entiteta 28 posto. Iza njih je bijeljinska BNTV koju je gledalo 25 posto onih koji pale televizor, dok je PINK na trećem mjestu sa 14%. Na četvrtom mjestu je BHT čiji je procenat zastao na 6,9 posto, dok se na kraju ove liste nalazi banjalučka ATV sa svega 4 posto gledanosti.

Mareco indeksi za isti mjesec znatno su drugačiji i po većinu stanica, osim ATV-a, znatno negativniji. Mareco kaže da je RTRS u avgustu gledalo 10,7 procenata, BNTV 12,7; PINK 12,3 %, BHT 4,0 %; dok je ATV gledalo njih 11,8 posto.

Septembar

U septembru se ponovila slična priča. Prema podacima iz IPTV mreže gledanost RTRS je rasla i zaustavili su se na 28,9 posto, dok je BNTV zabilježila mali pad na 23,8 %. Pink je, takođe, malo pao i to na 13 procenata, dok je BHT porasla na cijelih 9 procenata. Naši izvori, koji su nam dostavili ove podatke, tvrde da je ATV zabilježila težak pad i da njihova gledanost u septembru “nije vrijedna pomena”.

Mareco u spetembru kaže da je RTRS imao 12,5 posto, BNTV 11,3 posto; PINK 11,7 posto; BHT 6,3 %, dok je, prema njima, ATV procenat iznosio 12,7.

Uočljivo je i da podaci IPTV mreže i Mareco Index Bosnia pokazuju rast gledanosti RTRS-a i BHT-a u septembru u odnosu na avgust, te mali pad gledanosti BNTV i PINK-a u tom uporednom periodu. Jedino nesaglasje, i to drastično, je po pitanju banjalučke Alternativne televizije. Nema dileme da je više nego nužno preispitati istraživanja Mareco i naći način da se istinito, precizno, i bez sumnji, javnosti predstavi udio u gledanosti ovdašnjih TV kuća. Sadašnja mjerenja, koja se obavljaju preko piplmetara, odavno su prevaziđena, i ne daju ni blizu tačnu sliku o tv navikama ovdašnjih “dragih gledalaca”.