понедељак, 10. октобар 2011.

Stenogram rasprave o radu RTRS u NSRS

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК

НАСТАВКА 10. СЈЕДНИЦЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОДРЖАНЕ 27., 28. и 29. СЕПТЕМБРА 2011. ГОДИНЕ

У БАЊОЈ ЛУЦИ

-извод из стенограма-


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала г-дине Вулета. Закључујем тачку 7. Тачка 8. Извјештај РТРС-а о пословању за 2010. и план рада за 2011. годину. Члан управног одбора г-ђа Радмила Чокорило. Изволите.


РАДМИЛА ЧОКОРИЛО


Цијењени предсједниче Народне скупштине, поштовани потпредсједници Народне скупштине, даме и господо народни посланици, уважени допредсједници Владе РС и министри у Влади РС, поздрав гледаоцима и слушаоцима РТРС-а,

Част ми је да вас поздравим у име Управног одбора РТРС-а и у своје лично име, а дужност ми је у складу са чланом 48. Закона о РТРС-у да вам у кратким цртма представим план рада до краја ове године и извјештај о прошлој 2010. години.

У протеклој години Управни одбор РТРС-а одржао је 12 сједница. Донијели смо 30 одлука и 12 закључака. Све сједнице Управног одбора РТРС-а одржане су у складу са чланом 48. Закона о РТРС-у, све одлуке и закључци донесени су једногласно.

РТРС настајала је и сазрјевала раме уз раме са Републиком Српском. Већ последњих 4 до 5 година РТРС оспособљена је да дјелује као јавни сервис у корист грађана Републике Српске. Самостална и одважна да се окрене ка будућности и истрајна у оној античкој максими ако се говори истина љутиће се људи, ако се не говори истина, љутиће се Богови.

Даме и господо,

РТРС у претходној 2010. години у потпуности је испунила своје задатке. То је првавовремено да информише истинито објективно, али и да образује и забави своје гледаоце и слушаоце.

Улога је остварена у друштвеном, културном, политичком, не само животу РС, већ БиХ и региона.

Сва три медија РТРС-а радио, телевизија и мултимедија као медијске куће, као дио медијске куће израсли су у значајну установу српске клутре, али и културе свих других народа и националних мањина који живе на подручју РС.

Телевизија Републике Српске као један од три сегмента медијска у прошлој години програмским садржајима учинила је још један искорак у испуњавању обавеза које има као јавни емитер. То су потврдили и гледаоци који су свакодневно се јављали и у анкети и у истраживању које је проведено.

Телевизија РС директно је преносила 72 сата и 10 минута засједања Народне скупштине РС у прошлој 2010. години.

Захваљујући сарадњи са телевизијама у окружењу пратили смо и преносили догађаји који су били значајни не само за простор БиХ, него и региона. У прошлој години Телевизија РС емитовала је 8.760 сати програма, односно 45,5% и властите производње и 54,5% стране производње што је на крају и дужност према закону.

Радио РС у прошлој 2010. години реализовао је емитовне програмске садржаје према програмској шеми које усваја програмски савјет Радио-телевизије РС.

У прошлој години преносили су 154 сата и 35 минута Народну скупштину РС, мала дигресија Радио РС константно преноси засједање Народне скупштине РС и на веб порталу Радио –телевизије РС www.rtrs.tv се директно може пратити рад Народне скупштине.

Анализом покзатеља пословања у прошлој 2010. години завршили у финансијском смислу је била успјешна. Закон о РТРС-у намеће нам обавезу да у овој и у свим наредним годинама обезбједимо покривеност расхода приходима што је и до сада и у ових првих 9 мјесеци ове године остварено.

Даме и господо,

Циљеви и задаци РТРС-а у овој али и и у наредним годинама јесу да се највиши професионални стандарди који су и до сада присутни, али и са малим изузецима поправе и да буду заиста на нивоу кредибилности.

Уређивачка и финансијска независност, водећа улога у пословању и остваривању позитивних финансијских , али и ревизорских извјештаја. Улагање у нове технологије, чување идентитета српског народа и свих народа и националних мањина који живе у РС, промовисањем мултиетичности и различитости кроз заступљености етничких заједница у програмима сва три медија РТРС-а, јавност рада, један од јавности јесте Годишњи извјештај о реализацији плана за претходну и плана у овој години.

Вриједности које РТРС несумљиво у својих 19 сада већ и по година постојања има су: подизање нивоа друштвене свјести и опште културе како гледалаца, слушалаца, тако и корисника веб услуга, развој људских права и слобода, демократија и вишестраначја. Развијање вриједности које подижу достојанство грађана да се створи држава грађанска држава, а не држава радника. Већа пажња дјеци, омладини и старим особама, промовисње улоге породице као темеља друштва, подршка незапосленим, болесним лицима и лицима са посебним потребама, промовисање традиције и нових друштвених вриједности, промовисање свих облика стваралаштва иноваторства, научних, спортских и других креативних активности, његовање повјерења између РТРС-а и њене публике.

До краја ове године између осталог пред нама стоји неколико задатака који су при карају реализације или су реализовани. У сваком случају и радио и телевизија РС као и веб портал емитују садржаје 24,00 сата, морам напоменути то није случај са друга два јавна сервиса у БиХ, али ми се не такмичимо са оним ко су лоши, већ са оним који су бољи од нас.

Задатак РТРС-а да до краја ове и у првом кварталу наредне године комплетно пресели све сегменте РТВ у РТВ дом који смо отворили прошле године, који је капацитета 7.000 квадратних метера. Проблем је био ХД технологија, односно опремање телевизије са дигиталном опремом, али то се приводи крају.

Надамо се да ће као до сада РТРС са још више инспирације и мотива доприносити и промовисање имплементације европских цивилизацијских вриједности, демократије људских права и културе и духовности народа и националних мањина који живе на подручју Републике Српске; да ће и даље разгонити таму над тамним лаитом како би то некада давно рекао и писао Иво Андрић,а имамо разлога да га споменемо ево 50 година је од додјеле Нобелове награде.

Првенствени циљ је промовисање истине, објективно, слободно и професионално.

РТРС постаће и најкреативнији и најслушајни, а уједно и најгледанији медијски сегмент међу јавним сервисима, али и комерцијалним радио-телевизијским емитерима којих није мали број у РС и на подручју БиХ.

Настојаће и даље да буде и даље респектабилна финансијски, пословно и програмски успјешнија електронски медијска кућа у БиХ, али и у региону.

Кратко да резимирам 2010. годину и оно што се ради у овој текућој години.

Завршена је значи без губитка седма година за редом, позитиван финансијски ревизорски извјештај, мало је јавних предузећа и установа који се тиме могу похвалити. Значи, још једном позитиван ревизорски извјештај, исплаћене су све плате и доприноси запосленима. Све обавезе према нашим добављачима су на вријеме уплаћене, обезбјеђена је ликвидност код свих банака с којима РТРС сарађује, завршен је РТВ дом, о том већ знате, усељена је Радио РС, управа и мултимедија и дијелови телевизије, обновљен је возни парк, вриједност те инвестиције била је око милион КМ, обезбјеђени кредит код ИРБ-а у вриједности од 5 милиона марака искључиво за набавку дигиталне опреме и завршен тендер за набавку и ускоро се очекује и испорука дигиталне опреме за телевизију.

Према истраживању Агенције ИПСОС ____маркетинга РТРС у прошлој 2010. години и у првих шест мјесеци ове године је била најреспектабилнија медијска кућа у РС. Започети и приведен крају поступак и пуштања у рад антенског стуба на Козари, чија је изградња коштала око 600.000 КМ, а његова висина је сада импозантних 90 метара, вјероватно вам је познато да због временских непогода, али и техничких проблема од стране друга два јавна емитера и других радио – телевизијских кућа који су незаконито користили наш стуб дошло до прије годину дана до рушења тог стуба.

Такође, приведени су и завршени поступци санације објеката Требевић, Лебршник, Мур, Дуге Њиве, Удригово, велики Жеп и дијелом Рекавица и још неких. То је све обавеза која нам намеће процес дигитализације који се 15. јуна 2015. године завршава у БиХ, до тада сви они који не буду имали дигитални сигнал биће угашени.

И даље ће РТРС настојати да буде најреспектабилнија кућа, кућа која је финансијски стабилна, кућа која ће објективно, истинито и да кажем дијелом професионало информисати све гледаоце, слушаоце и посјетиоце веб сајта.

Хвала лијепо.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала г-ђо Чокорило. Отварамо расправу. Нема ни једног одбора. Ни један одбор се није. Има? Ја немам извјештај, одбор за образовање, је ли тако, логично да је ваше, али ја немам извјештај. Одбор за образвање, науку, културу и информисање.




ГОРДАНА ДУКИЋ


Хвала г-дине предсједниче,

Одбор за образовање, науку, културу и информисање Народне скупштине Републике Српске је 19. септембра 2011. године разматрао Извјештај РТРС-а о пословању за 2010. годину и план рада за 2011. годину.

Сједници је присуствовала већина чланова Одбора.

Сједници су такође присуствовали Драган Давидовић, генерални директор РТРС-а, Секул Поповић предсједник Синдиката медија и графичара РС и Слободан Наградић, представник Српског просвјетног и културног друштва '' Просвјета''.

Образложење поменутог Извјештаја поднијела је Радмила Чокорило, члан Управног одбора РТРС-а.

Након проведене расправе у којој су учествовали чланови Одбора, Одбор сматра да су испуњени услови да се Извјештај о РТРС-у о пословању за 2010. годину и план рада за 2011. годину разматра на 19. сједници Народне скупштине Републике Српске.

Хвала.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала г-ђо Дукић. Г-дин Радомир Пашић, дискусија претпостављам.


РАДОМИР ПАШИЋ


Хвала г-дине предсједниче, даме и господо,

Ево ја ћу мало да прокоментаришем овај извјештај о пословању за 2010. годину и план рада за 2011. годину РТРС-а.

До душе ја нисам новинар па нећу овако театрално као г-ђа Чокорило да изнесем нека своја виђења, али ћу покушати да мало образложим овај извјештај који је пред нама.

Кажу да није ни мудро ни паметно медијима се замјерати и вјероватно им се неће свидјети ово што ћу рећи, морам неке опаске које сам овдје управо забиљежио, да изнесем и да прокоментаришем када је у питању овај Извјештај о пословању РТРС-а.

Ево кренућу редом, па ћу да код овога уводног дијела значи који је изнешен да прочитам само неке њихове изјаве које су они, значи само дијелове, што је изнешено. Каже: да бисмо испунили нашу друштвену улогу у РТРС учињени су максимални напори да бисмо осигурали уређивачку и финансијску независност и самоодрживост, а конзументима омогућили најобјективније, најбрже и најпоузданије информације из свих области друштвеног живота. Ова ријеч ''независност'' толико пара и боде уши, да просто човјек не може да одоли да прокоментарише бар када је у питању ова уређивачка политика, када је политика значи овај о тој независности, можда финансијска независност, али заиста мало не схватљиво да се на овакав начин да кажем у овом уводном дијелу покушава да објасни колико је РТРС независна у свом уређивачком и сваком другом погледу.

Наравно да је, нико наравно не жели да прича о себи нешто ружно па наравно ни овај извјештај не може да пише у неком негативном контексту сами о себи када објешавају и пишу и наравно да је овај сам извјештај пун некаквих хвалоспјева и неких добрих радњи и чињења што су радили протекле године.

Код саме телевизије Републике Српске исто ћу да прочитам прву реченицу: Телевизија РС у 2010. години емитовала је 40 сталних емисија, пратила све значајне и ванредне догађаје од интереса за РС, па онда у загради међу којима и бројне садржаје у вези са радом Народне скупштине РС. Ја заиста морам да овај диио прокоментаришем, ако погледамо, имају овдје и одређене табеле, па када се погледа у прилогу број 3. дакле табла преглед емитовања засједања Народне скупштине РС у 2010. години па ћете видјети, они су то тачно по мјесецима навели колико је било значи тих емитовања и овдје пише 36,45 минута. Чини ми се да је, ако сам добро запазио г-ђа Чокорило рекла да је било емитовања 72 сата у претходној прошлој години, значи на неки начин или је грешка или је грешка што је г-ђа Чокорило у ствари рекла, али да буде несрећа већа да не полемишемо о овоме сада ли је ово или што је г-ђа Чокорила рекла колика је та емитованост, ја вас питам шта је то када сам прочитао ову реченицу како су је они навели значи: све значајне и ванредне догађаје да је телевизија преносила у шта бисмо ми сврстали онда рад Народне скупштине и њено емитовање, односно пренос Народне скупштине, да ли она спада у значајне или спада у неке ванредне догађаје, ако је то ових 36 или 72 сата у току прошле године вршено емитовање.

Ја се питам, а често пута сам знао да погледам мало неке исјечке из Народне скупштине да ли је значајан догађај или је неки ванредни догађај ако се неко у Народној скупштини чешка по глави или по носу, ако неко чита новине, је ли то заиста некакав значајан и ванредан догађај у Народној скупштини када телевизија РС управо то преноси. Она није преносила шта је догађај у Народној скупштини, него је преносила некакав амбијент у Народној скупштини.

Да буде још гора ситуација, ми смо заиста овдје си народни посланици хендикепирани, јер је овај ко је пројектовао ову салу чак није нам дао ни овај свјетлосни дневни простор да можемо, да бар имамо прозор па да гледамо, гледамо кроз тај прозор, него немамо значи ни поред те дневне свјетлости немамо ни никакве информативне свјетлости нити имамо и било каквих информација које могу да одавде на један објективан и брз и ефикасан, како они то објашњавају, начин да иде и да путује управо из Народне скупштине како је то наведено у овоме самом њиховом извјештају у уводној овој ријечи.

Зато мислим да има низ ствари, али ево само ћу се осврнути још на неке када су управо ти параметри о којима они говоре да је рецимо гледаност по агенцији истраживање агенције ''мареко'' прилог број 6. каже овдје: да је РТРС дневни 2. да је рејтинг 12,6%, да је АТВ 10,3% заиста не знам чему бисмо се, ако узмемо да је ово и тачно значи што је ова агенција ''мареко'' која је наводно независна, ово истраживала, па зар је ово довољан проценат, односно рејтинг гледатности РТРС? Зар је довољно 12,6% обзиром на простор, на све могуће на инфраструктуру коју обухвата РТРС, на то да је она јавни сервис, заиста постављам питање да ли је ово довољно на овај начин који је изнесено управо у овим овдје табелама.

Имате многих ових табела које, ја ћу само неке да препричам, па рецимо код _______ програма се каже чак нигдје нема да ли је то по тој агенцији не пише по којој агенцији је тај рејтинг, готово да нема уопште РТРС гледаност телевизије на нивоу РС прилог број 7. исто говори о гледаности неких других телевизијских кућа и телевизија па су набројане од Федералне БиХ, Пинк, БН, АТВ, ОБН и остали и гдје овдје се показује да је по мјесецима да је у добром дијелу гледаност РТРС-а била на другом или на трећем плану. То је оно што заиста говори што значи би требали људи да се запитају РТРС због чега је тако мала гледаност РТРС-а и да ли је то оно заиста што пише овдје да је објективна, непристрасна, ефикасна, да ли је то заиста то што је овдје написано.

Мислим да ови људи који тамо раде би требали да се запитају, обзиром да, ево то ћу да похвалим да кажем да су добили РТВ дом и да заиста сада са правом имају све техничке, хајде да кажемо, могућости које би могле да испуњавају све ове услове које су они управо овдје навели, значи да буду брзи, ефикасни, експедитивни и објективни у овоме свом дјеловању и раду.

Када је ријеч о самом радиу РС овдје се у овом дијелу исто код извјештаја говори да је слушаоци каже радија РС су редовно информисани о раду Народне скупштине РС,а у програму је емитовано 47 сати директног радијског преноса са 12 посебних и редовних сједница у прилогу. Овдје ако мало пратимо боље можемо да запазимо да је РТРС за неких 10 сати више преносила, односно емитовала пренос Народне скупштине РС и да је она , може се рећи, ако се може рећи уопште , да је за једу да кажемо ноту или шансу похвалнија у односу на саму телевизију РС.

Морам рећи и да као обичан гледалац кад понекад или слушалац, кад слушам Радио обично је то дневник, информативни значи програм понекад се омакне заиста нешто што је објективно на Радију РС за разлику од телевизије РС што ни у каквом погледу бар оно што гледам ја и колико гледам не може да се омакне нешто што не би било у складу са актуелним политичким режимом и што би ишло на терет актуелног политичког режима.

Ја могу да разумијем да је готово у свим системима, па и свим да не кажем државама јавни сервис је увијек имао једну ту наклоност према актуелном политичком режиму, односно систему да они заиста имају једну ту овај дозу да на неки начин, хајде да кажемо условно речено бране и да буду у том дијелу ''објективни'' како то неко мисли у том актуелном политичком тренутку, али заиста не могу да схватим да на овај начин како је овдје написано и презентовано, а оно што је у стварности ама баш апослутно нема никакве сличности са овим што овдје пише.

Морам рећи да често пута ево усуђујем се да кажем и за друге људе странке из опозиције да се заиста запитамо да ли ово има смисла и да ли ово уопште има потребе да на овакав начин значи ми који смо изабрани од грађана Републике Српске, ми који смо значи бирани непосредно директно који смо биранида ти грађани не могу да добију праву информацију шта ми то радимо, шта се догађа овдје да добијају на право и ваљан начин да добијају информацију и колико ми то заиста заслужујемо да сједимо овдје у просторима Народне скупштине РС.

Мислим да заиста губи смисао некакав даљи рад и мислим да би се требали да запитамо да ли то овако даље може да тече да ми заиста кажемо на овакав начин се не може више радити у Народној скупштини, јер је ово једна затворена кутија која је физички затворена, затворена је кутија и од медија и од овај информисања на нивоу читаве РС.

Има овдје низ још других ствари, овај наравн не би желио сада да идемо од ставке до ставке, али желим још неке само када је у питању (вријеме) ево завршавам, покривеност мреже сматрам да још није добро покривена мрежа.

Када су у питању приходи за 2010. годину да је учињено, да је остварен приход 23.969.258, а да је планирано за 2011. годину 20.850.000 па ми није мало јасно због чега је оволики дио средстава (хвала).

Ево толико и хвала.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Г-дин Станић Миладин.


МИЛАДИН СТАНИЋ


Поштовани предсједниче Скупштине, уважени чланови Владе, колегинице и колеге посланици,

Прије више од годину дана имали смо гламурозност, нормално ТВ пренос отварње зграде РТВ дома, кад смо очекивали да ће тако нешто гламорозно и у наставку ТВ емисије да се дешава, али до дана данас није се много помакла са те почетне позиције радио и телевизија РС.

Зграда зврљи празна са привременом употребном дозволом, истина усељен је српски радио, као што је изнијела г-ђа Чокорило и дио опреме остатак инсталирања телевизије Српске није завршен.

Постављам питање директору који је ту присутан да ли се и даље плаћа закуп од 20.000 марака мјесечно Банском двору? Да, и даље се плаћа, умјесто питања и одговор и да ли се овај извјештај више бави формом, а мање суштином, а признаћете да недостаје суштина која би требало да говори о програму у које види се из овог графикона лош или никакав.

Празне зграде, неусељене без технике, без визије како је опремити скупоцјеном техником, ништа не значи, а из једног дописа који је упућен генералном директору од једног подизвођача ''Интегралинжињеринг'' ћемо видјети какав је од прилике однос недомаћински, ја бих рекао и криминалан према опремању те зграде и завршетку радова.

Па чак, и савршено техничко опремање зграде ипак су само зграде, а јавност интересује програм, а признаћете људи праве програм , а тих људи чини ми се у овом нема у квалитетној причи.

Ви немате довољно страначки подобних људи, а уз то још и добрих новинара који би вам могли подићу ову лошу гледаност. Ваша гледаност на нивоу БиХ је на нивоу статистичке грешке тек изнад 4%, а најмању толику гледаност имају приватни медији који не располажу са ТВ претплатом и који далеко мања средства троше да би остали у ова тешка времена, који немају нормално ни техничке могућности нити имају велелетне зграде и уједно не праве толике трошкове колико прави РТРС и не задужују се по 5 или 10 милиона марака и више.

Шта је са дигитализацијом?

Ево сад је г-ђа Чокорило рекла да има изгледа да се то ријеши, нормално са кризом како се све у овој држави рјешава.

Шта је са планом збрињавања људи који ће у том процесу неминовно остати без посла, као технолошки вишак, овдје се мисли на особље на појединим ТВ репетиторима. Отвориће се још једна нова прича као што се отвара у свим јавним предузећима и фондовима РС не брига, вишак радника, неекономичност, недомаћински однос.

У извјештају није објашњена спрега између РТРС-а и приватних штампаних медија, који су радо и мимо обичаја цитирани у ударним информативним емисијама, па није ријетко да поједине те ударне емисије почињу па кажу: ове или те новине је прва реченица, што значи да се те новине и њихови чланци бесплатно рекламирају,а од прилике преносе и новинари радио-телевизије као да су њихове испоставе, а не да имају самосталну уређивачку политику и само да долазе до информација.

У чему се види јавни интерес?

Ако вам водитељ на почетку као прву вијест саопштава шта пишу сутрашње те и те новине које су приватне и чију уређивачку политику држи супруга директора јавног сервиса.

Ја овдје не помињем називе новина да их не би бесплатно промовисао, јер је довољно што их промовише РТРС, коју ми сви овдје и овај народ плаћа и издржава, а у догледно вријеме очекујемо да ће кад дођу на ред враћање ових предвиђених кредита повећати се и трошак, тј. мјесечна претплата за телевизију.

Ево ја ћу још један изнијети прилог гледаност станица у БиХ у последња три мјесеца према истраживању овдашњег огранка ''Галуп интернешинал'' најчувеније свјетске агенције за испитивање јавног мњења, па имамо случај да у осмом мјесецу су на посљетку гледаности у БиХ са 4,4%, најгледанија је нормално Федерална телевизија од 14,8%, испред РТРС-а је и БН телевизија и АТВ телевизија и тако даље. За седми мјесец била је на претпоследњем мјесту, за шести мјесец такође на претпоследњем мјесту.

Према овим показатељима РТРС је редовно задњи или предзадњи по гледаност, а гледаност је признаћете нешто с чим би се РТРС требала хвалити, али тога нема. Неки ће рећи зато што је та кућа под контролом власти, не знам је ли имате демант за ово, али увијек ће рећи да је зато што је то типично режимска телевизија, као што се рудари хвале бројем ископаних тона угља, сељаци приносом о жетви, тако би се и новинари радо хвалили гледаношћу,а ли овдје је нема и немојте у оваквој структури односа и овај, односа између власти и пословодства телевизије ни очекивати.

Е сад ћу само кратко изнијети неке детаље из писма које је директор добио,а никад се по том писму није огласио нити било шта предузео од једног подизвођача у згради РТРС-а.

Каже по налогу компанија ''Интегра'' која је изводила ту зграду 15.03. добије, обезбјеђена су некаква средства и те уређаје и тако даље, и за та средства добијен налог од инвеститора, тј. извођача главног извођача, они су подизвођачи да се та средства и опрема не користи у РТРС просторијама него да се користи у просторијама ''Интегре'' за опремање властитих простора и пословног објекта, ''Интегра'' тј. кафић 12 спрат, спрат 13. ресторан и апартмани.

Такође претходно уграђени један ''сиско'' уређај 4500 свич из ваше зграде која је била већ монтирана добили су налог да скину, па су послије више пута опомињања тај свич враћен у зграду РТРС-а и ту има прилози као коресподенција између Управе РТРС-а и тог подизвођача.

За зграду РТВ дом је пројектован комплетан систем ИП видео надзора, ми смо извршили инсталацију комплетног кабловског развода око 35 видео камера које покривају вањски простор око зграде РТРС-а.

Крајем децембра 2010. стигао је довољно ИП видео камера, међутим од компаније ''Интегра-инжињеринг'' добили смо налог да се на РТВ дом не инсталира нити једна ИП видео камера.

Посебна прича је једна ИП, у ствари једна видео камера која је умјесто у зграду РТРС-а уграђена у ресторан ''Интегре-инжињеринг'' и никад није враћена, замисао је била да се та камера угради на врх те зграде како би могли панорамски разгледати околину и снимати прилоге.

Ево ја бих волио да директор одговори по овом питању и ако има неко из Министарства унутрашњих послова да каже је ли упознат са овим проблемом.

И није ово ништа неочекивано, углавном се то дешава у свим јавним предузећима РС, па директори кад и буду смјењени добију награду, умјесто да заврше тамо негдје, они заврше као помоћници министара и тако даље. Све док овако радимо ми људи не можемо очекивати овдје просперитет и не можемо очекивати срећу за генерације које долазе на ове просторе и зато поздрављам још једном пословодство РТРС-а и позивам их да се уозбиље јер ови прилози сви говоре о једном недомаћинском, некоректном и неодговорном односу.

Хвала лијепо.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала. Г-дин Зоран Ђерић, па Боро Рудић.


ЗОРАН ЂЕРИЋ


Хвала предсједниче, даме и господо,

Било шта да кажемо кад је у питању извјештај о пословању РТРС и план за 2011. годину морамо имати у виду једну чињеницу да је то наша РТРС и да она што год каже о њој треба се схватити добронамјерно, критички у циљу побољшања и програма, дјеловања и функционисања ове куће, према томе ова кућа ако бог да биће иза нас кад не буде нас и неки други људи ће ту управљати, тако да све оно што и опозиција данас буде говорила кад је у питању РТРС треба схватити крајње добронамјерно и размити једном те неке баријере које постоје да кажем између нас и вас да то разбијемо, то је заједничка кућа и кућа свих нас и ми очекујемо из опозиције у том смислу побољашње кад је у питању однос РТРС-а и када је у питању овај да кажем мањи дио у Скупштини, а тиче се опозиције.

На самом почетку да кажем пар уопштених ријечи. Оно што је везано и за РТРС, а везано је генерално значи за медије, да ми још на простору и РС и БиХ још имамо увијек прате нас негативни трендови, а ти негативни трендови се огледају у паду слободе медија, даље повећање пријетњи, покушаја утицаја разног на новинаре, политичког, бизнис утицаја и тако даље и тако даље и ми морамо то имати на уму, јер ти кажем трендови из године у године се настављају и ми заједно овдје народни посланици и сви који радите те одговорне функције у овом дијелу медија морамо се далеко више потрудити у том смислу да ово заиста доведемо и да ово постану независне објективне куће које могу слободно да обавјештавају грађане и јавност РС, а рекао бих и БиХ.

Оно што је моја такође једна примједба кад све ово прочитам чини ми се да у овоме извјештају који је и сада, а и претходних година овдје био код нас има мало не само везано за РТРС, него рекао би и за већи дио медија јавних, приватних, штампаних и тако даље, мало је критичког и истраживачког новинарства, а рекао бих да тога недостаје и РТРС-у и мислим да генерално у плану за 2011. годину очкивали смо и очекујемо још увијек да се нађе далеко више мјеста за критику објективну, реалну критику и истраживачко новинарство.

Кад су у питању конректно неке ствари овдје из овога извјештаја и плана ја ћу покушати да се осврнем наравно само на један дио ових ствари.

Када је у питању значи програмске садржаје РТРС-а хоћу да кажем да оно кад погледате ову табелу на страни 8. можете лако да видите да је у односу на 2009. годину у односу на 2010. годину дошло до значи да кажем пада мање је значи омладинског програма, мање је дјечијег програма, религијског програма, мање музичког програма, мање забавног програма, мање документарног програма, значи у том сегменту значи биљежимо мање значи тог програма значи у односу на 2009. годину. Наравно да у овом другим дијелу имамо одређена побољшања и ту сада је тешко направити вагу да ли је боље овога што имамо мање или је боље што у 2010. години у односу на 2009. годину имамо више филмског програма, више имамо спорта и неких других програма, то сад оставимо гледаоцимиа и свима нама на размишљање и у дилеми да ли је боље ово или је боље да имамо онога више, али једна је ствар такође битна према правилима РАК-а ја сам тамо негдје нашао да каже да најмање 40% програма мора бити програма од јавнога интереса, а то су вијести, информативни програм образовања и тако даље и тако даље.

Ја се нисам бавио и улазио дубље у анализу тога да ли ови проценти који постоје у 2010. години задовољавају ову чињеницу да морамо имати 40% овога програма када је у питању РТРС.

Такође у контексту овога требам поставити једно питање, то постављам то питање и очекиваћу одговор кад будемо радили: колико РТРС свих ових година, а посебно ево у 2010. години је направила властите продукције, колико имамо властитог програма који није преузет од неког другог него смо га ми производили својим значи капацитетима, својим ресурсима колико је то програма у односу на оно што се тиче комплетног емитовања програма?

Добро би било да имамо те податке и да видимо колико РТРС је заиста у том смислу продуктивна и колико она производи програма властитог значи програма.

Када је у питању овај дио на страни 9. он се тиче, идем редом, преглед емитовања засједања Народне скупштине РС. Ми смо г-дине предсједниче Скупштине, имали сте ви један састанак зајдно са нама на Козари, један добар састанак, продуктиван састанак и ми из опозиције очекујемо да закључци предсједниче које смо донијели на Козари да заједно са руководством РТРС-а сједемо и да реализујемо те закључке. Ја вас молим и тада смо вам рекли на Козари, немојте нас доводити у ситуацију да радимо оно што је радила опозиција у Црној Гори, а они су само да вас подсјетим годину дана сједили ван скупштинске просторије, док коначно није постигнут, на крају се морао постићи споразум и договор да се укључе камере и да јавност Црне Горе буде боље обавјештена и информисана о томе шта раде народни посланици.

Ја нећу рећи да РТРС која не преноси засједања утиче нато да ми кад изађемо из ове сале да нас засретну људи на улици и кажу имате велике плате, а ви ништа не радите. Ја извините у своје име могу да кажем да радим максимално колико могу, али оно што ја причам у овој сали остаје у овим зидовима то више нико жив не чује ван ове сале о чему ја причам, о чему моје колеге, о чему ви причате, шта предлажемо, једноставно јавност о томе није информисана и стиче се неки утисак да ми у овој сали апсолутно ништа живо не радимо,а да примамо енормно и астрономски некакве велике плате.

Када је у питању г-ђица или г-ђа извињавам се онај кад је у питању овај дио значи засједања Народне скупштине директног преношења преноса, ја сам само упоредио податак ево шта кажу подаци, у 2010. години ви сте овдје казали да је директни пренос, директни пренос засједања Нардне скупштине у 2010. години износио свега ја бих рекао 14,40 сати. Ја сам се вратио у извјештај из 2008. године у извјештају из 2008. године каже да је директног преноса било 48,25 сати, значи ми идемо уназад умјесто да идемо унапријед. Значи, у односу на 2008. годину имамо 2010. године 30% мање преноса сати директног скупштинског засједања и ово 14,00 сати кад претворимо мало овако још једноставније поједноставимо ствари, то је два и по сата мјесечно или пет минута дневно, пет минута дневно засједање Народне скупштине је обухваћено када је у питању РТРС. То можемо математиком чистом да извучемо када је ово у питању.

Када је укупно значи, не само оно што се зове директни пренос, него када је укупно у питању преношење онога што ми овдје имамо, разно оно што РТРС ради, то имамо 36,45 минута, то је три сата мјесечно или 6 минута дневно. Према томе, ја сам сигуран да ћете се сложити, потпуно сигуран да ћете се сложити да је ово није мало, ово је премало за највећи законодавни орган, а то је Народна скупштина РС да се одваја пет минута дневно на РТРС за праћење засједања Народне скупштине РС, а дозволићете моје лично мишљење најшира јавност РС показује далеко више интереса од ових пет минута да чује и да се информише шта то ми овдје у Народној скупштини народни посланици радимо, како причамо, шта заступамо, шта предлажемо и тако даље и тако даље. Нећу се више око тога освртати, а вас г-дине предсједниче заиста замољавам да у једној демократској атмосфери ,у једној демократској причи оне наше закључке са Козаре које смо заједнички донијели, око којих смо се заједнички сложили реализујемо и ја мислим да онда послије тога нећемо имати више ових прича на сједницама Народне скупштине које сада говоримо.

Прећи ћу на овај сегмент гледаности РТРС-а. ту неке ствари ћу покушати такође као и до сада чини ми се аргументовано да говорим. Гледаност РТРС у 2010. години према истраживању Агенције ''Мареко''тако то стоји у извјештају, најгледанија РТРС у прошлој години са 14,4%, на другом мјесту је АТВ са 11,5%, а на трећем мјесту је БН телевизија са 9,2%, нећу доле даље да идем.

Мало сам завирио по интернету и стварима и дошао до сљедећих података (је ли у име Клуба?) у име Клуба, у августу мјесецу 2011. године значи ове године август 2011. године погледајте шта тамо пише, БН телевизија прво мјесто са 12,7%, ПИНК ТВ БиХ са 12,3%, АТВ 11,8% и тек четврто мјесто РТРС са 10,7%. Значи у односу на 2011. годину иста агенција је радила ''Мареко'', као што је ово радила ''Мареко'' ови подаци су исто из агенције ''Мареко'' који каже да можемо видјети да у односу на 2010. годину РТРС је са првог мјеста пала на четврто мјесто, са истим буџетом. Како је могуће да се истим овим буџетом за осам мјесеци РТРС-а по гледаности са првог мјеста падне на четврто мјесто, а имали смо значи исти тај буџет.

Овдје имам податке кад су у питању регије, може се из овог регионалног дијела такође што шта закључити. Кад погледам регионално распоређено, имам Бијељину, Источно Сарајево, Зворник, Добој, Бањалука и тако даље и тако даље, овај да кажем источни дио РС ту имамо врло слабе показатеље кад је у питању РТРС то су значи неке чињенице које требамо имати на уму и које морамо имати на уму како би неке ствари урадили.

Значи, понављам, ради се о подацима ''Мареко'' агенције, агенције која је дала и податке кад је у питању значи РТРС и овај извјештај РТРС-а.

Када је у питању покривеност сигнала, 2008. године смо тамо водили сјећам се овдје расправу исто у Скупштини, 2008. године 92% је била покривеност сигнала Телевизије РС и подручја РС. Нисам у овом извјештају за 2010. годину успио да нађем колико је то сада, да ли смо се поправили, претпостављам да јесмо, да већу покривеност имамо, немам податак, нема га овдје, ја нисам успио наћи чини ми се ни у овом извјештају, али знам да смо тада давали разне закључке 2008. године и предлагали РТРС-у Влади да издвоји већа средства како би РТРС могла у техничком смислу да одговори и да покрије већу територију РС.

Дигитализација, кључна ствар која нас чека у овом наредном периоду. Ово је једна од кључних ствари гдје ћемо положити или ћемо пасти, ја очекујем и сигуран сам да ће РТРС положити кад је у питању дигитализација, а такође морам да поставим питање докле смо стигли заиста реално са овим послом, гдје су кочнице и ко су кочнице, знамо ми неке ствари које се дешавају доле на нивоу БиХ јавног сервиса и тако даље, ту смо спремни да дамо подршку уколико има проблема у том смислу, али питање је сљедеће овдје стоји: расписао је се јавни тендер за опрему и каже можемо очекивати да до краја 2011. године дигитални сигнал буде покривен на територија Козаре, предајника на Козари, на Требевићу у Сарајеву, и овога ___ у Мостару, да ли је питање да нам дате одговор, да ли је ово реално, јер је крај већ скоро 2011. године, да ли ће ово бити сигнал дигитални прорадити, или неко опет кочи, ако кочи ко кочи? Је ли то до РТРС или је до РТВ БиХ или некога ко о овоме одлучује и кочи да ми коначно добијемо дигитални сигнал у РС, па да идемо ако хоћемо напријед ако не добијемо ове дигиталне сви иду у дигитализацију ми ћемо остати овдје и мјерити се, не више са Албанијом, ми немамо више са ким да се мјеримо, јер је и Албанија по неким стварима да не кажем само овог сегмента прешла испред нас боља је од нас.

Када је у питању финансијски дио извјештај о раду РТРС-а морам да кажем да је ово похвално, имамо што се тиче финансијских прихода имамо 101% кад су приходи од Радио-телевизијске таксе, приходи од маркетинга су 104% и тако даље и тако даље.

Питање само кажем ово су позитивне ствари, имамо веће приходе, о расходима су колеге говориле и још ће неки други говорити о расудима и тако даље, али је питање сљедеће мора ли РТРС и да ли РТРС треба само да буде фокусирана на таксу? Да ли треба и да ли може РТРС направити стратегију да у наредним годинама више живи од таксе, јер господо запамтите једну ствар, не може се повећати такса, ми ћемо бити претпостављам из опозиције и друге колеге ми смо против тога да се повећа ова такса за РТРС.

Чули смо у медијима да треба да дође до повећања, ја мислим и бићемо оштро се противити свим оним, не вама, знам како се то одређује свима онима који буду покушали да уведу већу таксу, позваћемо народ да не плаћа ту таксу јер грађани РС не могу тај намет да подносе, не могу да преживе и узму кору хљеба, а не ово да повећавамо.

У том смислу је и приједлог да РТРС наравно, ја претпостављам да ви ово имате на уму, али ћете морати далеко више да се чини ми се не улазећи у вашу стратегију како ви то планирате радити, али мораћете више се фокусирати у наредним годинама, унаредном периоду значи на друге изворе финансирања мимо ових извора финансирања када је у питању такса РТРС-а.

Ја ћу навести један негативан примјер, кад је у питању наплата ове таксе, чуо сам један примјер сасвим случајно, ја вас молим да ове ствари мало тамо људи који ово раде да се неке ствари морају поправити, један човјек из Требиња да не говорим име и презиме, кога сте ви тужили да не плаћа РТВ таксу, који је отишао на суд и који је чак и на суду пресуђен, човјек од свог рођења не види, слијеп човјек, то су ствари, вјеруте ми које је негативно утичу кад се то чује, а то брзо се шире такве негативне ствари, то је нешто што се не може и не смије да се дешава. Понављам, човјек је од рођења слијеп, тужен је да не исплаћује таксу, отишао на суд и пресуђен, то су моје неке информације које сам добио од људи из Требиња, нема разлога, могу провјерити, немам овдје података, али ћу ево за пет секунди назвати да ми кажу ко је тај човјек, име и презиме, а ја не би овдје јавно да не помињем, име човјека, али могу вам показати податке, да ви чисто имате, и да видите, ако се у том смислу може нешто урадити.

И кад је у питању овај програмски дио, односно програм за 2011. годину, ја вас молим, РТВ РС уколико заиста жели да има онај префикс независна, и да окренемо ствари, оно што сам се на почетак враћао, да коначно пређемо неке баријере, да не посежемо за радикалнијим ставрима кад је у питању опозиција, да имамо више опозиција простора, ми не тражимо да ви нас афирмишете, ни било шта радите, говорим само о сегменту информисања, да се погрешно не разумијемо, не улазим ја у неке друге ствари које ради телевизија, говорим ове неке ствари политичког информисања, да нам дате простора да се заједно са власти сучељавамо на том програму, да износимо своје ставове, а на нашим грађанима је да они то гледају и дао оцјене, ''бујрум'' што кажу, хоћте ове, оне, треће, потпуно је небитно, али да нам дате простора да можемо да сучелимо своја размишљања и да опозиција нађе своје адекватно мјесто, јер је то, понављам, и наша телевизија РС.

Хвала лијепо.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала.

Г. Говедарица реплика.




ВУКОТА ГОВЕДАРИЦА


Реплика г. Ђерићу, везано за његово претпоследње образложење које се тиче наплате РТВ таксе, а која се односи, на позив грађанима РС, да не плаћају РТВ таксу. Господине Ђерићу ви мора да знате, да је то потпуно немогуће, и да смо ми прије годину дана, колико се ја сјећам, овдје утврдили закон о извршном поступку. И тада је било јако пуно расправе о овом парламенту, а тај закон између осталог, омогућава да без претходне парнице, напросто се даје првенство наплате РТВ таксе, и не могуће је било шта урадити јер је директна наплата правоснажна. Молим вас, према томе, СДС не пада на памет, да позива грађане РС да не плаћау таксу, зато што се ради о вољи апслутне већине и тада а и данас у овом парламенту, која је то омогућила, РТВ РС, али зато смо спремни да разговарамо, да дајемо наше приједлоге и закључке, ако постоји опредјељење у овом парламенту, боже мој, ако не, онда ћемо највјероватније чекати неко ново вријеме.

Према томе, још једном, молим вас г. Ђерићу, ви би макар то требали да занте, Закон о Извршеном поступку члан 29 је то омогућио и заиста нама не пада на памет да грађане доводимо у једну непријатну ситуацију, а и оваоко немашни, поприлично финансијски оскаћени, ми из СДС-а, заиста немамо средстава да плаћамо те казнене законске нормативне одредбе у погледу РТВ таксе, наш је између осталог г. Предјседниче приједлог закључака свакако фокусира се на ову тему, и имаћете прилику да добијете наше закључке, и заиста вас молимо, ово питање које је отворио г. Ђерић, да погледамо на њега заиста једним отвореним очима, и видимо да ли смо можда некада у некој прошлости, да ли она била ближа или даља знали у овом парламенту, па и у духу неке парламентарне већине, да донесемо погрешне закључке, смјернице, па чак и једне врло важне, опште акте, као што су закони.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала, дискусија г. Рудић Боро.


БОРО РУДИЋ


Уважени г. Предсједниче, цијењени министри и чланови Владе, колегице и колеге народни посланици, дуго сам размишљао да ли да се јавим по овој тачки, из разлога који су били у прошлом сазиву, знају да сам ја, увјек и добронамјерно и критички се освртао по овим извјештајима, а само из једног разлога, па ево и сада ћу то урадити, али из разлога, сигурно кад би се вратио у своје мјесто одакле сам кренуо, доживио би фијаско, и сви би ми рекли, што ниси ништа рекао, а ми те послали доле да кажеш.

Ја сам и по неким стварима, пар пута постављао нека питања и надлежном министарству за соабраћај, који су ми давали неке штуре одговоре, а на прошлом извјештају ми је директор РТВ РС дао неке одговоре, па ћу ја отприлике кренути редом, ми сви знамо како и на који начин је РТВ РС основана. Да је то наша РТВ РС, да је прошле године доживјела своје пунољетство и јадан је народ који нема свој радио и своју телевизију.

И нећу се сложити никако са дијелом опозиције, који на овако критичан начин говоре о телевизије, ми само можемо говорити о модалитетима како да ту телевизију посјешимо, да ли са овим менаџментом или неким другим, она ће бити увјек, како кажу неки, и данас и сутра, али ће бити телевизија српског народа и телевизија свих народа и грађана који живе на просторима РС и она у том смислу мора да презентује све оне добре ствари свих грађана РС. Свакао да је њена функција непристрасно, правовремено и свако друго информисање, културно, спортско и драго ми је што је телевизија добила онако велелепни свој дом, надам се да ће она врло брзо тај дом опермити, и да ће давати квалитетнији, из тог дома ће ићи квалитетнији и бољи програм, да ће доста порадити кад су у питању људски ресурси, мислим да у телевизији доста, хвали људских ресурса, а првенствено мислим на квалитетне кадрове, који ће свакако бити на висини свог задатка, грађанима РС, презентовати оно што сам рекао, правовремен и добар програм.

О програмској шеми, нећу говорити нити сам квантитаиван да говорим, сматарм, да ту постоје квалитетни људи, да ту постоји програмски савјет, који доноси програмске шеме и свакако да ми је увјек полазна основа претходна година за наредну годину, и јавност која свакао својим критикама и добрим и лошим звањима телевизије или неким медијским кућама које се баве тим стварима, да ће побољшати квалитет програма у смислу, да ли ће неки програм бити више заступљен или мање заступљен.

Слажем се да се не може свима изаћи у сусрет, из тих разлога, што вјероватно постојање једног канала, да, ваљда српска телевизија у могућности да има други канал, можда би сигурно програмска шема и сам програм био доста квалитетнији на програму РС. Када је у питању гледаност, слажем се и са овим што је г. Ђерић рекао и са овим показатељима које сте ви изнијели у свом извјештају, и можда би било добро да се мало замислите зашто су ови параметри овакви?

А ја ћу вам на крају рећи, има сигурно и тог удјела зашто су такви? Оно на што ја хоћу да дам акценат, и што је био повод мога јављања, а оно што нисам чуо у извјештају госпође Чокорило, то је служба систем преноса и емитовања тв канала.

Није г. Ђерић прочитао, ја сам прочитао да је 98% покривеност, сигнала и знам да је у односу на прије двије године, доста тога урађено, и да је сигнал побољшан на комплетном простору РС, али морам вас информисати господо из РТВ РС морам вас информисати да још добар дио простора РС нема ниакако сигнала, још добар дио простора РС има сигнал, али то није сигнал.

Поготово, поготово ово говорим за просторе, гдје можемо само да видимо ту телевизију, ми смо ускраћени, осакаћени, у односу на урбане средине, као што је БАњалука, Бијељина, Градишка и тд, који, као што сам рекао и прошли пут, кад виљушку убоду тамо гдје је антена, могу пратити два три канала, четири пет канала који су комерцијални канали са ових простора, а ми нажалост не можемо. Можемо и ми горе, који ће плаћати 22 марке, уведу Тотал, као што сам ја то себи урадио. А сад вам кажем, јавио сам се искључиво из тог разлога, што сам лично донио петицију 48 грађана, свога села, дијела села, који вјеровали или не, никако немају сигнала, ама баш никако, ни радио сигнала, не ТВ, ни радио сигнала, имали су сигнал, АТВ-а на мобилној телефонији до неког времена, и то је нестало, вјероватно су и те искључили, сад немају. Немају вјеровали или не, Радио постаја Мир и Радио Осјек, то могу слушати, то вам говорим, са пуном дозом одговорношћу, сматрајћи да ћете послати своју техничку службу, да види, оставио сам свој број мобилног телефона, да ли вама треба мало више или не, али ја сам прије, немам тога, предмета овдје, који је испротоколисан овдје, поднио вашој служби, прије отпрлике три, три и по мјесеца, немојте ме тачно држати за ову информацију, али претпостављам, да ћете сигурно на том плану нешто урадити, не само тај чап, још доста чепова којих има, као и г. Станић, ево сад сам добио информацију, да таквих џепова има и на простору ево и Прњавора, има поготво на просторима доле херцеговине. Говорим првенствено на овим просторима, гдје су геогрфски насеља смјештена, вјероватно гдје не могу допријети сигнал. И то ствара анимузитет према Српској телевизији, РТС-у, из простог разлога, што човјек мора да плати, зна да је то законска обвеза, и вјеруте да нико не бјежи од РТВ претплате, из простог разлога, што је то наша телевизија и сигурно је то добра телевизија, него што је нема, и кад он у ударним терминима, оно тамо ко је ослобођен, ко није ослобођен плаћања РТВ таксе, па није нико.

Није ни онај ко нема РТВ сигнала, мало то код људи изазвиа, можда би било добро да бар изађете, да мало анимузитет код људи који немају тог сигнала, потрудите се да покушате и те џепове, сигурно, претпостављам да није 98%, да је нешто мања покривеност али нека буде.

Када је план улагања, добио сам овдје, прочитао сам да имате у плану за 2011. годину, да ће бити, непоходна изградња предајника на локалитету, Лисина-козара, ако је то та Лисина код Мркоњића Града, ја се слажем, сигурно да ће то доста побољшати ТВ сигнал, на комплетном подручју југозападног дијела, јер се у вашем извјештају сте рекли да је слаба покривеност западног дијела РС, а ја вам сигурно тврдим да је слаба покривеност барем оних информација које ја имам, југозападног дијела, појединих дијелова, према томе, у нади да ће се ово урадити са овом дигитализацијом, сигурно ће се завршити до 2015. године, сигурно уз ову програмску шему, и уз овај садржај, који је стварно квалитетан, да ће српска радио телевизија имати још већу гледаност и него што је сада има. Толико и хвала.




ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала г. Драган Чавић, дискусија.


ДРАГАН ЧАВИЋ


Даме и господо народни посланици, уважени чланови, представници Владе, представници РТВ РС.

Овај извјештај о коме данас треба да говорим, није само извјештај, него истовремено план рада за 2011. годину. 28. септембар. Који се то план усваја у четвртом кварталу, два дана имамо до четвртог квартала, устари зашто уопште разматрамо, бесмислено је. Ја мислим, да је стврано крајње бесмислено да ми данас на дневом реду имамо разматрање плана рада за 2011. годину, млате не на крају 2011. године, требало је само да се фокусирамо на извјештај.

Наравно, ја би био најсретнији НС или било овај парламент не бави ни једном медијском кућом. Али то имамо обавезу из Закона о РТВ РС, јер је НС оснивач овог јавног сервиса РС.

Овај извјештај, по мени, у ствари представља један технички преглед у коме се могу констатовати, структура програмске шеме, по сваком од сектора, извјештај у техничком смислу добро урађен, финансијски извјештај који је коректно, на крају извјештај независног ревизора, који потврђује коректност финансијског пословања. Са тог становишта ми можемо рећи, и констатовати у реду, овај извјештај је добра ствар. Али извјештај не говори о РТВ РС много, говори све оно што ми знамо, јер ми живимо у реалном амбијенту, ако игдје имамо доступну конкруенцију пред својим очима и ушима, имамо у етеру. Само једним потезом даљинског на телевизији и можемо да поредимо.

Јавне сервисе Хрватске, јавне сервисе Србије, Црне Горе али и јане сревисе у БиХ. Истовремено од галупа овлаштених институција Мреко, са рејтингом који је потврђен, нема снажније статистичке институције у свијету, од Галупа, проводи истраживање, овај извјештај почињен уводом у коме су дефинисани циљеви, телевизија треба да да свој допринос у борби против криминала и корупције, афирмише људска права и слободе, развој демократије и вишестраначја, те објективност и као темељ повјерења најшире структуре у наше програмске садржаје. Наша улога је да информишемо, забавимо, образујемо, подижемо ниво друштвене свијести итд. Али прије тога слиједи једна квалификација, остати најбољи, значи бити најгледанији, најслушанији, а при томе бити максимално професионално ангажовани.

Било је овдје више људи који су говорили, у реду, имамо податке од гледаности од стране најцјењеније куће за мјерење рејтинга, и једине ја мислим куће, за мјерење рејтинга, мислим то је Мареко, о гледаности у прошлој години и то структурално, али да имамо извјештај у првих девет мјесеци о гледаности ове године, онда би сагледали РТВ РС у РС говоримо о гледаности на подручју РС, у прва три мјесеца била четврта, од емитера у трећем мјесецу била трећа, у четвртом мјесецу, пардон била трећа, поно прва, у шестом друга, у седмом трећа, и у осмом четврта. Шта се то десило? Да је гледаност по мјерењу Марека, прошле године, РТВ РС свртала на подручју РС на чело, а да тако вртоглаво се деси у том смислу у овој години, истовремено, показтељима, којима се мјери гледаност у броју гледања, сва три јавна емитера у БиХ и Федералне телевизије БиХ и РТВ РС иста та агенција је консатовала да је три пута већа гледаност федералне телевизије, и један и по пута гледаност БХТ, наравно ово нису мјеродавни садржаји, јер су територијално и етнички прерасподјељени гледаоци, али су данас мјеродавни садржаји и квалификације које су утврђене на територији РС. У сваком случају нама треба објективан и развијен јавни сервис.

Кад погледамо структуру емисија, односно програмских садржаја у 2010.години, видимо да информативни програм заузима по структури 24,3% одмах после филмског и серијског, гледајући ову структуру моје убјеђење, да би ова струткура морала бити значајно побољшана, тако се и говори у садржају овог документа, и да јавном сервису треба више едукативних садржаја више омадинског дјечијег програма, музичко-забавног програма, а све мање, програма који заузимају комерцијални садржаји, типа неких пропагандиних порука и слично, има јавних емитера, који су за финасирање из џепова потрошача, то је овдје у РС такође евидентно, ограничили учешће на маркетиншком тржишту, односно у продаји рекламног простора, да би повећали конкурентност радио телевизијских сервиса, радио телевизиијских станица, а истовремено повећали гледаност програма јавног сервиса. И о томе треба размислити у перспективи. Број или минуте трајања комерцијалних садржаја, значи економски пропагандни садржаја битно смањи.

Дио који се тиче информативног програма и о томе желим да говорим у контексту квалификације, да телевизија мора бити у функцији развоја демократије и вишестраначја, истовремено објективна, нема никакве дилеме, нека то квлаификује како год ко хоће, актуелна власт има огроман политички утицај на уређивачку политику информативног програма. Нека тумачи како год ко хоће, али је чињеница, да је у протеклих неколико година, у једном периоду, било довољно новинар, да би сутра био шеф кабинета, једне политичек структуре у Влади, кључни људи у пресједника Републике, савјетници за информисање, бити у разним кабинетима портпароли, разних министарстава па и министри, то је реалност ове земље, и да се истовремено на све стране негира било каква политички утицај на уређивачку политику, што је потпуно смјешно. Информативни програм на овим основама, мора бити потпуно иновиран и да би био објективнији, мора дати шансу свима подједнако. У дијелу у коме се говори, о активностима РТВ РС у предизборним периоду а то је 30 дана по Изборном закону, изборне кампање, потврђујем да је било коректно, али је то период који је под надзором, јер је закон јасно прецизирао узусе колико ко може од учесника на изборима учествовати на програмима јавних емитера и приватних телевизија и у минутажи и у аранжманима властите финансијских средстава.

И ако мислим, да нема уопште потребе да ми у овом дијелу причамо било шта о плану, ја сам ево, у овом документу прочитао у дијелу који се прича у плану за 2011. око медија центру, да је потребно обезбједити 5 милиона КМ, сад ево чујем, од госпође Чокорило да је обезбјеђено тих 5 милиона КМ, од развојне банке то је за мене новост ја појам нисам имао. Што ће нам план, кад је већ реализован. Али има овдје нешто друго, за другу фазу РТВ РС потребно је 40 милиона, то пише у овом документу, и наравно било би јако корисно, да идуће године, у извјештају видимо неки озбиљан план и пројекцију како обзбједити да се РТВ РС технички оспособи у новој згради и постигне потпуни капацитет за производњу власатитог програма и серијског и играног и да унаприједи садржај у политичким емисијама, инфомративним, забавним и у свему осталом. Ми овдје немамо информације, а ја да вас подсјетим, господине предсједниче, у своје вријеме сам тражио и нисам је добио кроз посланичко питање, будући да је усељена зграда РТВ РС – колико је коштао квадратни метар у изведби те зграде од стране, када је урадио извођење Интеграл инжињеринг? Ја имам инфомрацију да је негдје 1200 и 1300 марака, али је то информација која не значи ништа, јер ја нисам добио одговор на посланичко питање.

Износ те цијене је најреалнији о квадратном метру и управо изведбено квадратни метар РТВ покаује сву апсурдност да у истој згради, само у њеним вишем дијелу, квадратни метар кошта четири пута више у УИГП или три пута више у Електропрвреди (вријеме), волио бих да смо у овом извјештају видјели наравно и елементе, и ове елементе али разумијем чињеницу да то није власништво РТВ РС било у прошлој години, па ће вјероватно бити прилике да у сљедећем извјештају видимо и ту чињеницу.

Хвала најљепше.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала, г. Стевандић Ненад.


НЕНАД СТЕВАНДИЋ


Поштовани господине предсједниче, потпредсједици, потпредсједнице, цијењене колеге посланици, гости из РТВ РС, чланови Владе, о томе да ми сви сматрамо даје РТВ РС потребна, и да смо сви спремни да учествујемо да она буде јача, већа, боља, не треба водити никакву дискусију, то је потпуно јасно, али о томе да она мора бити објективна према свим онима који плаћају претплату и да ту нема подјеле на позицију и опозицију, ту нажалост морамо да водимо још неколико расправа, које ће вјероватно кулминирати с тим да ми што се тиче оног основног проблема, то су преноси сједница НС РС, мораћемо да прибјегнемо и одлучнијим и озбиљнијим методама како би то издејствовали. Преноси НС РС су једини озбиљан показатељ тога шта ми радимо, једини контролини механизам бирача који су нас избарали, и једини демократски принцип који може да сачува демократкси поредак у РС, и да избјегне и да владајућа структура избјегне ову квалификацију тотеларног режима или пратијске државе. То је једино. Све друго је већ демаскирано до краја.

Знам, да постоје технички проблеми, знам да ми немамо други програм коа телевизије у окружењу, то су нам рекле колеге из РТРС причали смо о томе, али морамо рећи да смо и раније имали само један програм, кад смо преносили сједнице НС РС, па тада није било тих проблема. Треба да озбиљно размислимо да овдје постоји неки отворени линк, у који може да се било коај телевизија уштека и да преноси сједнице, ја сам сасвим случајно поразговарао са неколико људи са РТВ РС, они кажу, у реду 5000 марака кошта један дан људи који су у режији у колима у свему осталом, па није спорно нека скупштина и плати тих 5000 марака, ако је то спорно, РТВ РС, али мислим да није ту проблем.

Мислим, да треба да погледамо како то друге телевизије у окружењу ради. Дакле, то би било што се тиче преноса сједница НС РС и мислим, да ако хоћемо да имамо демократски имиџ у окрућењу и у самој РС, да оне морају хитно да се врате у програмску шему, а онда нека се у развоју другог програма или да кажемо, предузму мјере, нека то иде у свој развој, а она нека се врати у програм.

И друге су колеге то говорили, то би била та прича о техничким могућностима и мислим да је то једна велика варка, да преко тога треба да пређемо, и да се договоримо да РТВ РС преноси.

Друга ствар, је такозвана уређивачка политика, уређивачки концепт.

Тај уређивачки концепт у овој садашњој фази, који је наслијеђен из времена када је предсједник Скупштине био Драган Калинић, који је исто тако био лош концепт, па не треба да се ваљда наслеђује оно што је лоше, ваљда се показало да и промјене које су настале ради тога лошег концепта, су иднетичне овим данашњим временима, нема никакве разлике, па није се једном десило да се на РТВ РС пусти реаговање на изјаву, а да изјава није приказана. Није се десило да камере буду на некој манифестацији а да нема извјештаја, као неки дан,кад смо представљали нови концепт здравствене политике, да буду камере РТРС и да поставе питање и да то нема у иформативним емисијама, у реду, ја разумијем, зашто је тај критички тон, можда смета. Али плаћамо претплау и ми који критикујемо и који су сад на власти и једни и други плаћамо претплату. Много је примјера нећу наводити.

Посебно желим да се осврнем на предизборно вријеме и вријеме кампања од стране РТВ РС, и оне системе, да се извјештаји са политички сукупова или да кажемо политичке поруке које шаљу они који претендују да буду изабрани, емитују негдје око поноћи, кад поштен свијет спава, или ујутру радно у четири сата, или тако. У окружењу у Србији и Хрватској, рецимо, да не будемо само према Србији орјентисани, или само према Хрватској, смо видјели бројне емисије, како независних аналитичара, тако и политичара свих профила, које потпуно рационално критикују, не битно да ли је предсједник Србије, да ли је предсједник Хрватске, смјењују се разне врсте личности разних профила, склони овој или оној политици, идеолошкој или политичкој партији који потпуно несметано износе критике, и то се сматра потпуно нормалним, а ми амо да се погледамо у огледало да кажемо, да то код нас ипак није тако. И да то може једно вријеме, попут оног крчага који иде на воду, док се не слупа. А ми не желимо да се тај крчаг који се зове РТВ РС сломи. Он мора да буде сервис грађана, и она мора сама да то докаже без властитих маркетиншких активности и без властите пропаганде, па ми ваљда имамо толико право, да у ономе у чему смо учесвовали, ето ја сматрам себе међу оних 20 који су ишли да окрећу онај репетирот на Козари, не стидим се тога, сматрам да је то нормално. Па је ли треба опет да дођемо у вријеме, да неко неке репетиторе трба да окреће, ради необјективности која је врло слична ондашњој, која је била склона да кажемо позионицонирању само опције која има већину у Скупштини, која представља Владу, која руководи буџетским новцем, и може да обезбједи финансијску подршку за то.

Ако је то све новац, ајде онда реците молим вас, наћи ћемо ми начина, бојкот претплате једини. И ово што желим на крају да поручим, да сте веома близу, што се тога тиче, да опозиција изађе из ове сале, па да ви цијењене колеге и пријатељи, из позиције сами са собом расправљате, и да онда телевизија не мора да преноси, јер оно што смо примјетили је то, да многе актуелне теме, када покрећемо, да ви цијењене колеге из позиције, нећете уопште да се укључујете, веома често, нас, ајд да се изарим тим, модерним ријечником кулирате, без обзира колико ми говорили ствари које су јасне, тачне и истините и све друго. Да је телевизија морали би да се укључите, али ви нећете, и ми с тим доприносим једном аутистичном феномену, самим тим се ово представља један мали затоврени акваријум који могу да виде само ови који у холу виде ове екране. Ево то су озбиљне примједбе, и о томе се морамо да договоримо, ако се не одговоримо, ви ћете овдје остати сами, па онда ви о телевизији расправљајте. Хвала лијепо.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Реплика г. Чавић.


ДРАГАН ЧАВИЋ


Гледајте, желим да допуним на ово нешто што је говорио г. Стевандић, молим вас, није крива РТВ РС због тога што има мнопол на преносу. То је уређено законом, али смо ми овдје у НС што не проводимо оно што пише у Послвонику НС РС, члан 271. Сједнице НС и њених радних тијела су јавне. Први став, члан 273. Пословника, који смо ми овдје усвојили- представници средстава јавног информисања у складу са прописима имају слободан приступ сједницама НС, радним тијелима, ради обавјешавања јавности о њиховом раду.

Потупно је јасно, да смо ми криви, зато што мнопол на пренос сједница НС има једна телевизија, не они, они ће својом уређвачком политиком уредити шта ће. Ко ће не могу пренијети све посланике, пренијће три, извуће из сваке његове реченице, онолико колико хоће, то је њихово уређивачко право које ми не можемо мијењати. Али је конкуренција, нешто што уређује односе на тржишту.

Постоји конкуренција у забавном програму, постоји конкуренција у информативном програму, не постоји конкуренција у програму преношења НС, и ја постављам питање и овдје по ко незнам који пут- па људи моји зар је могуће да Влада РС ове године у буџету издвоји преко милион марака, имали смо извјештај, Конослидовани извјештај о извршењу буџета за првих 6 мјесеци, за финансирање медија, Преса, Блица, Независних новина, фокуса, а да ми не можемо обезбједити да се у буџету НС РС, обезбједе средства да се овдје створи, да се овдје у ствари оспособи студијо НС РС, у дигиталној техници, на који прелази и овај сервис, кога може свако данас, са овим техничким средствима предузети кад год хоће и у којој мјери хоће, а да истовремено на меморијским јединицама периферним имамо код нас овдје архиву и видео, и дакле, комплетну архиву засједања свих сједница НС. И да сваки од посланика, може умјесто стенограма или аудио снимка да тражи дајте молим вас, на једном усбе стику или на једном ц-де-у или нечији говор или обаћање од тада и тада.

Ми то немамо. И онда хоћемо да се поредимо са телевизијама у региона када је у питању објективност информисања грађана.

Они имају техичке могућности ми немамо, немамо два канала, неће бити преноса телевизије, то је јасно, а то отвара простор, да онда може у уређивачкој политици прави слика, како уредник хоће, можда чак, другачије од оних какви хоће руководиоци телевизије. Нама треба темељна промјена кад је у питању преношење сједница НС, а то је омогућавање да се изврше пословничке одредбе и да сједнице (вријеме) буду јавне за све, а не само за телевизију РС. Хвала.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Г. Братић Дискусија.


СЕНАД БРАТИЋ


Поштовани предсједниче и потпредсједнице НС, даме и господо народни посланици и чланови Владе, цијењени гости, пред нама је Извјештај о пословању за 2010. годину и план рада за 2011. године, РТВРС и сигурно да је ово један обиман извјештај, са оним свим активностима и планом предвиђених. Међутим шта је мене понукало да се јавим за ову дискусију то је сигурно, у извјештају на страни 9. директни преноси у 2010. године, па имамо садржај што се тиче директних преноса, бадње вече, божићну литургију из Храма Христа спаситеља у Бањалуци, Светосавску академију, па у сусрет празницима над празницима, религијски програм, па васкршња литургија из Храма Христа спаситеља, Кочићев збор, Дани руске духовности, свечана миса бискупског рођења Фра марка и тд, тако то, то је углавном што је побројано, нисам могао примјетити што се тиче и ових вјерских садржаја, има нешто и културних, међутим, овдје што се тиче желим указати на један проблем и сигурно заступљеност, у програму РТВ РС, садржаје који његују културно национално вјерско обиљежја бошњака, као конститутивног народа као радио РТВ претплатника, сигурно да овдје има, и сматрам, да уколико је ово озбиљна медијска кућа, овај пропуст ја молим да се исправи, и да се у плану програма за наредну 2012. годину, овај сигурно недостатак ријеши, да би овај програм био комплетнији и квалитетнији.

Што се тиче такође кориштења оба писам, мислим, да је то већ уобичајен пракса на другим РТВ емитерима, значи оба писма, што је уставна категорија, и сва три језика конститувиних народа, да требају наћи мјеста и на нашој телевизији РС, а нарочито то мислим на информативни програм.

Што се тиче, такође у једној претходној тачки само спомињао такође и та национана заступљеност запослених треба да буде предмет размишљања у неком будућем времену, могло би се још шта тога рећи, о начину коментарисања, актуелних политичких активности, на простору оба ентиетета, и активности на нивоу државе БиХ, то мора да се коментарише, стварно објективније, реалније и мање политички обојено, то су колеге прије потенцирало, међутим, то би отворило врата многим коментарима, па ћу то овај пут изоставити, али ја мислим да се разумијемо, то је оно што сам сматрао да је важно и да они који су одговорни и који формирају и који раде програм РТВ РС с обзиром на велики број претплатника који плаћају ову медијску кућу и што се тиче стварно уставне категорије, јер, мислим, да је ово у програму треба да буде шаренији, богатији, треба да буде садржај који ће одржавати, да је то није она телевизија која је била прије, да је то телевизија РС, значи свих грађана из реда конститутивних и осталих, да ће ова моја примједба бити уважена, и мислим, да је то кључно питање. Такође, што се тиче, онај ко прати, а ја пратим овај програм РТВ РС нарочито информатини програм, мислим да би било добро да буде мање политичких обојена, требало би бити мало умјереније, и мислим да је све друго на мјесту.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Г. Којић реплика.


МИРКО КОЈИЋ


Нисам имао намјеру и није то нека битна реплика, мада нисте у праву, да из вјерског дијела, бошњачког народа, мислим, да се на српској телевизији на адекватан начин представља и Бајрам и Рамазан, ја сам слушао на српској телевизији и илахије и касиде, и мислим, да ту генреално нисте у праву, а не желећи да будем адвокат српске телевизије, управо ово што сте ви набројали, шта све српска телевизија треба да преноси, и шта преноси, ако узмемо, да кажемо да имамо 60 општина, свих 60 општина тражи, српске телевизије, да преноси дан општине, да преноси славу општине, да обајвештава о скупштини општине, информација коју ми из Србца тражимо да се пркаже, сједници Скупштине, захтјев из Србца није интересантан, сем нама у Србцу. Према томе, то даје и одговор на одређен начин и на гледаност ове телевизије. Више народа воли, кад се приказује из Србца и Градишке из Невесиња, више воли да гледа на телевизиј Ди-Џеј Крмка, и Забрањено пушење, или забрањен форму на Пинку, народ хоће музике и забаве и црних вјести да чују. Дакле, и све бих колеге молио кад посматрамо српску телевизију то је телевизија која покрива и са садржајем и са информацијама, са цијеле РС, и није то тако црно као што ми причамо.

Хвала.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Значи, забава и црна хорника.

Реплика потпредсједник Салкић.

РАМИЗ САЛКИЋ


Хвала г. Предсједниче, па морам сам реплицирати уваженом колеги Којићу, прво није исто поистовјетити, није коректно, није поштено, поистовјетити један конститутивни народ са неким Србцем, или неком општином. Има то везе јер сте ви тако говорили, и говорите о српској телевизији, погледајте стенограм, ово је јавни емитер РС, о чему ми данас расправљамо. Колега Братић је говорио о тим стварима, потпуно легално, летимно у складу са Уставом у складу са законом, имамо право да се боримо за своју позицију. И немојте ви говорити нама, колико има Рамазана и колико има Бајрама, ми то причитамо у папиру који је достављен и ми ту добијемо од људи који нас бирају, од грађана. Дајте нам дозволите да ми о томе говоримо. Ми о томе говоримо, а немојте ви, ето ја сам чуо, па зато што нисте навикли, па једном сте чули, па вам онда запарало уши.

Да ли сте размишљали о томе, нисте, али сигурно вам је то тако звучало, чуј – откуд ово на српској телевизији? Дакле, г. Глигићу, имате могућност да кажете оно што мислите, дакле немојте нам спочитавати нешто што осјећате, ми говоримо оно што осјећамо. И пустите да то износимо, јако коректно, пуно је се могло казати о овом извјештају, али не вриједи говорити, говорили смо, говоиро сам ја милион пута, али шта вриједи, сваки пут исто, и уважена предсједница УО је овдје говорила са позиције српске телевизије. И српских питања и српских национаних интереса, неуважавајући то да је предсједник УО једног јавног емитера, свако има право да оснује телевизију, може неко да оснује српску телевизију у РС, то нико не забрањује, и госпођа или госпођица може бити предсједница УО, ако је тај приватиник изабере, а тешко би је изабрао јер приватник размишља о свим гледаоцима и прави програм да сви гледају. А не добија новце из претплате, и ондак има новац, може радити шта хоће и злоуотребљава то, многе приватне медијске куће другачије се понашају и пуно су коректније, имају оне десне, оне десне имају своју публику. А ово мора да буде кућа, гдје ћу и ја равноправан бити, и ви, и свако други. На такав начин, можемо говорити о јавном емитеру, а не тако како ви говорите (вријеме) чуо сам ја било, ето није интересантан Србац или неки други град.

Ми говоримо овдје о једном конститутивном народу који има право да се бори за своју позицију.

Хвала.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала потпредсједниче, реплика г. Којић.


МИРКО КОЈИЋ


На крају памети ми није било да поредим Србац и један конститутивни народ, и нисам то поредио после одговора г. Сенаду, онда сам говорио о другим питањима, а не као реплику г. Сенаду. Мислим да ме нисте схватили добро. Али да ми запара уши, запара.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Дискусија г. Говедарица.


ВУКОТА ГОВЕДАРИЦА


Хвала господине предсједниче, даме и господо уважени посланици, уважени чланови Владе, такође цијењене еминенције из РТВ РС.

Дакле, има и она која поред ваше максиме као што се је навели, највјероватније, коју најбоље осјећају грађани РС, на својим леђима, у складу са економском и социјалном ситуацијом, не можемо бити најобјективнији и не можемо говорити истину због оних са 17. спрата. И то је сасвим јасно и о томе је значајан круг људи који је учествовао у овој расправи говорио.

И да не заборавим, прије него што уђем у оно данс што имам да кажем, највјерованије имамо доста тога да кажемо. Немојте да се хвалите господо са вашим извјештајима независних кућа, које одиста у складу са законом и у складфу са метадологијом, праве пресјек финансијског вашег стања, јер кад би у случају у визиту вам дошла главна служба за ревизију јавног сектора, бојим се да би прошли као Проко Драгосављевић и његово министарство које је водио у протеклом периоду.

Дакле, предметни извјештај представља само формално извршење законске обавезе, без икакве могућности да данас овдје у овом парламенту сукобљавамо наша мишљења, да изводимо разно-разне закључке, да дајемо које какве приједлоге кроз расправу и у том смислу, ништа друго не закључујем, да је ово једностарана комуникација која апслутно нема никакву суштину. И апсурдно је данас расправљати, даме и господо, као што рече неко од посланика, да практино улазећи, у овај четврти квартал три мјесеца до нове године, ми имамо овај извјештај и имамо план финансијскго пословања. Ја ћу вас подсјетити да овај парламент кад је доносио план програма и рада, између осталог, закључио, да овај извјештај треба да се нађе у другом кварталу, и не знам шта су објективни разлози и каква оправдања ви данас можете да нађете, на прагу смо октобра мјесеца, а говоримо данас о овом извјештају. И то свакако стоји као једна од примједби, а ја бих волио шта су рационални разлози којим сте се ви руководили да би нам направили овакав преседан какав јесте. Овај извјештај је пошто сам имао прилику да у протеклом периоду, ово ми је чини ми се пет пут, да разматрам овај извјештај, са овог мјеста, са којег имам прилику да кажем, више него што имају неки други, сличан баш као јаје јајету, на претходне неке извјештаје. Чак у њима можете да нађете идентичне пасусе, који се повлаче из године у годину, и то је оно што нас свакако доводи да једноставно критички из ове позиције, ни послодовствена и управљачка структура РТВ РС нема баш, ама баш никакве објективности.

Рекли сте да сте најгледанија, најпрофесионалнија, најобјективнија, најангажованија и доста је било ријеч овдје на ту тему. Ја вам кажем, да нисте најобјективнија, да нисте најангажованија, самим тим нисте ни најпрофесионалнија, јер да јесте онда засигурно у овој скупштини, комплетан кадар програмски не би смјенили ни госпођу Лолић која је била директор телевизије, ни г. Нога који је био уредник Деска, а исто тако, г. Игњатича који је као што знамо био уредник инфомративног програма.

И када се повела расправа на једном од колегијума неко је казао, свјестан једне разумне ситуације, не можемо бити ни режимска ни најгледанија, а онда је г. Директор казао, да, ни режимска ни најгледанија, е зато не можете г. Директоре да будете, то што јесте, а налази које је избацио Мареко и Галуп, свакако вам не иду у прилог, јер у овој години, жао ми је што то морамо да кажемо, а највјерованије ни оне претходне нису ништа боље, говоре ово о чему је говорио г. Чавић. Дакле, то су репрезентативни подаци, и ви то добро знате, четири пута сте били на трећем мјесту, ове године, једном сте били први, једном сте били други, једном трећи и немојте сада да то пребацујемо на неку програмску шему, гдје је сад нека емисија, не знам ни ја каква прошлогодишња фудбалска утакмица јер је било свјетско првентство у фудбалу вама правило гледаност.

Дакле, то једним дијелом, између осталог овај извјештај има за тенденцију и то је за свакако што треба препознати и ми то признајемо, и одмах да вам кажем, нема ту нешто посебно ту препознајемо, то су опште познате ствари, које свакако и ви знате, али очигледно их посматрате на један другачији начин.

Ова прича око о њој је говорио и г. Ђерић и г. Чавић везана за постизање једног амбијента у коме би овај парламент могао у потпуном смислу да буде јаван, са својим диркетним преносима, са комплетним ангажманом који би нас довео у ситуацију да РС, односон РТВ РС нема апсолутан монопол над овим подручјем, бојим се да се неће претворити у једно, г. Предсједниче, надам се да неће, у једно развлачење јухе за сирницу или кромпирушу, јер ја имам утисак, можда се варам, да нама некако, овој макар већини, прија да ми то мало развучемо, знате кад смо имали свих тих средстава од тих страних директних инвестиција, када смо продали Телеком, кад смо правили економски савјет, кад смо га подијелили на двије компоненте на развојну, на социјалну, економску, када је прогресивоно доста ствари у РС додуше краткорочно ималао ефеката, онда смо имали прилику да ово што је г. Ђерић говорио, да у односу на данас, односно на прошлогодишњи извјештај 30% више имамо директних преноса из парламента. Највјероватније драги моји пријатељи, то је једна општа логика, јер очигледно се ради о режиму, али који не може да буде најгледанији. Маркетинг је посебна једна прича, касније ћу доћи на РТВ таксу, дакле, 5 милиона и то треба поздравити, али кад погледамо да имамо у прилог једно стање из 2009. знамо какво је то стање било у 2008. али ако погледамо макар ове емитере јавне, и федералну телевизију и БХ телевизију, онда ћемо доћи можда чак и до поражавајућих података. И кад је у питању гледаност, далеко заостајете за федералном телевизијом у јавном систему, заостајете и за БХ телевизијом, марктиншке услуге су вам на нивоу, отприлике 1/3, федерална телевизија има већ проблем са маркетингом, али прави приходе од маркетинга дупло у односу на ову годину, а ви планирате 2011. на тај начин, што милион и по прихода планирате мање.

Због чега? По вама би требало да сваке године имамо свјетско првенство у фудбалу, или незнам чему, да би ви имали прихода од тог маркетинга, то опет с друге стране, указује на нешто друго. Указује да вам је структура коју води маркетинг и менаџмент у РТВ РС у једном хаотичном стању, гдје не постоји разлога да се направи искорак, на одређени начин наплате те секунде које неумитно истичу на свакој телевизијској станици.

РТВ такса ја бих волио, видимо, да и она има једну прогресију, али мало прије сам о томе говорио, овај парламент је донио Закон о извршеном поступку, који је то омогућио, и није онда чудити да човјек који је слијеп дође у ситуацију да га тужи РТВ РС. Зато што то вас не интересује, овај парламент вам је аминовао такве ствари, и ту се сва прича завршава. Дакле, снага извршног поступка, једноставно доводи нас у такву ситуацију, и долази до система директне наплате, уколико је нема онда знате да је закон тај, и нормално који је апслутно мјеродаван, приликом неке даље потраге за тим институционалим светим граома, то је јако тешко данас пронаћи, дакле, ту сте апсолутно управу, али овај парламент вам је аминовао те ствари.

Служба преноса и емитовања, шлеп служба, тако је г. Глигићу, служба преноса и емитовања једна служба која подноси један значајан терет, на својим леђима, и једна служба која између осталог у овом систему, има посебну и специфичну тежину, али нам дозволите да нам поставимо и у овом сегменту пар питања.

Дакле, имали смо прилику да видимо да је извршена монтажа антенског система РО Козара. Зашто? Ево питамо вас – због чега? Нисте нам навели због чега имамо информације да се тај предајник срушио, дакле, г. Стевандићу не морамо га окретати, он се срушио. Због чега? Хоћете ли нам казати. Колику је штету направио? Да ли је та штета можда 500 хиљада марака? Да ли је можда онако немашан, поклекао тим силним антенама, јер ви очигледно колико можемо да примјетимо, поприличну своту од закупа имате, негдје око милион 300 хиљада марака, и поставља се питање – ко је одговоран за те ствари? Као што видимо извршена је монтажа, али то је поприлично добро запаковано, да је немогуће то установити кроз овај извјештај, већ имамо те информације које сабирамо и сакупљамо на неки други начин.

Не пада нам на памет, да вам кажемо – како и ко су ти људи, јер кад би вам казали, најмање од ових 500 и кусур људи би 250 најмање имало проблем. И то је опште позната ствар. Али и ту вам закон, свакако даје упориште, јер ви нисте подређени УО господине директоре, него је УО подређен вама, је ли треба да вам наводим примјере. Је ли треба да вам наводим примјер да сте својевремено ви слали приједлог предсједнику УО г. Ружичићу, за склапање уговора, одлично сте га назвали о ортаклуку, о томе ћу када дођем на РТВ дом, то је квантантан примјер, како се на један одређен начин зна да прекомпонује комплента одређене структура која је извршна и за вас а иза ваше уредништво.

Дакле, РТВ дом доста је било приче у протеклом периоду око РТВ дома, имајући у виду ове констатације, које је навео уважени г. Станић, сагледавајући нешто што нам је апслутно познато, а у интепретацију г. Стевандића, и других посланика из опозиције, ја могу да закључим, да је овај РТВ дом и све оно што се дешавало око њега и у њему, а знамо да нисте тамо у птопуности преселили имате проблема са трећим спратом, тамо се налази један студио, имамо сам прилику да будем гост у том студију, са г. Мирјанићем, нека шминкерница, и пар неких атрактивних дјевојака, једноставно ништа више него једна општа зона сумрака, ако све ово погледамо, и ако је ово све тачно, а надам се да ћете нам дати одговор, и колико сада, ево постављамо питање да нам дате одговор – колико плаћате закупа у Банском двору? Па то су били хвалоспјеви цијели око изградње РТВ дома, видимо да чујемо информацију да је потребно и 40 милиона марака, да се све то заврши.

Уговорене плате, желим да добијем одговор, знам да је то јавна тајна, и недај боже да неко сазна у РТВ РС колико ко има плату, оне се крећу, највјероватије у неком распону, не желимо сада да питамо, колико ко има плату, претпостављам да је и она уговорена, желим да добијем информацију, колико има уговорених плата у РТВ РС и у ком распну се оне крећу? Имамо сазнања да се крећу од 800 марака па на више. И ако има од 800 кажите нам – зашто морају те плате која је просјечна плата у РС, мора да буде уговорена, баш нас интересује? Нама је то енигма, мистерија, али надам се да ћемо добити те врсте одговора.

Дакле, овај извјештај у дијелу који се тиче рада УО и програмског савјета РТРС показује да у важећем закону о РТРС постоји заиста један конструкциона грешка. Ми смо ту конструкциону грешку жељели да исправимо у протеклом периоду, сјећамо се, макар ови људи који су сједили у овом високом дому у протеклом периоду, г. Стојичић је потрошио такву енергију, да изађе са приједлогом СДС-а, али он је овдје доживо један бродолом и највјероватније у неком наредном периоду, ми нећемо посезати за њим, али макар вам је јасно у ком правцу ћемо ми једног дана, креирати овакав амбијент, ако будемо у прилици да преузмемо одговорност за овакво наслијеђено стање у РС.

Имали смо прилику о томе да говоримо.

Клуб посланика СДС такође у својим закључцима, имаћете прилику да видите, надам се да су вам закљуци стигли, између осталог изражава један протест на доношење прошлогодишњег закона и сматрам да би га требало вратити у оне оквире у којима се некада налазио а који се искључиво односи на изузимање РТВ претплате.

Оно што свакако посебно забрињава а то је РТВ такса, која би у неком наредном периоду могла да есклаира кад је у питању цијена. Ја мислим, да би ми свакако између осталог, требали да дамо смјернице, мада не можемо јасно је да обвежемо господу, из више разлога, да та РТВ претплата не иде на неких 8, 9, 10 или 12 марака, јер заиста то би био један удар на тешко социјално-економско стање у коме се грађани РС налазе.

У духу са свим овим што сам казао, желим да прочитам и закључке, јер они су потпуни слијед свега онога што смо ми у СДС-у данас изнијели:

1.НС РС не прихвата извјештај РТВ РС о пословању за 2010. годину и план рада за 2011. годину, јер необјективно, тенденциозно и пристрасно приказује програмск аспект рада РТВ РС у дијелу који се односи обавезност поштовања програмских принципа, уређења информативног програма РТРС.

2. НСРС позива Владу РС да хитно предложи Закон о измјенама Закона о извршном поступку, Сл. гласник број тај и тај у члану 29. а који се односи, као што сам казао на изузимање РТВ таксе.

3.НС РС изражава своје оштро противљење најавама да се повећа износ РТВ таксе што би био још један удар на буџет грађана РС и у изразито тешким и социјално-економским условима живота.

4.НС РС изражава опредјељење да се у наредном периоду отвори суштинска расрпава између свих клубова и парламентарних странака у РС о неопходноси измјена и допуна Закона о РТВ РС с циљем раздвајања управљачких и програмских активнсоти јавног РТВ система у БиХ.''.

И као што вам је познато, сматрамо да тај програмски одбори, трба да преузме једну од најзначајнијих улога, много већу него што то има програмски савјет РТВРС.

И на крају господине директора РТВ РС желим да вам поставим питање и волио бих да добијем одговор на њега – имамо информацију да сте недавно у приличили један одлазак у Сарајево код Петара Соренсена, да сте у тој канцеларији за пријем чекали пар сати, да г. Соренсен, није желио да прими на разговор, и нас интерсује да ли сте ви ишли тамо као директор РТВ РС или сте ишли тајно у некој од својих приватних режија?

Хвала вам.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала госпођа Дукић Гордана.


ДУКИЋ ГОРДАНА

Хвала господине предсједниче, колегице и колеге народни посланици,

Инспирисана неким дискусијама одлучила сам кратко да се обратим.

Пред нам се налази извјештај о пословању и плану рада РТВ РС који је заиста веома комплексан медиј, и прије свега служи за пласирање вијести и аудиовизуелних садржаја, са основном сврхом информисања.

О раду овог медија можемо наравно говорити на више начина, на основу личне перцепције и свог проведеног мониторинга, а наравно може се говорити на основу релевантних докумената, а један је и овај извјештај који је пред нама, са подацима, који могу послужити за квалитативну и квантитативну анализу.

Поштујем вријеме својих колега и колегица, пошто се приближава 8 сати, нећу анализирати по сегментима, али желим рећи, да можемо сматрати да се РТВ РС заиста трудила да буде објективна, да брзо и поуздано информише конзументе односно грађане РС.

Желим да се такав тренд задржи и да РТВ РС све што је планирала и оставари, акцент стављам на сљедеће из овог извјештаја.

Прије свега да ће се залагати за очување културног, духовног и националног иднетитета српскго и других народа, да ће прмовисати мултиетничност и различитост, и као до сада бити примјер осталим емитерима, да се демократско друштво може градити једино ако се из свакодневног живота искључи језик мржње, тенденциозност, злонамјерност и лаж, а да треба свакодневно примјењивати истну засновану на чињеницама и објетивностима. Овај дио сам нагласила због једне чињенице, РТВ РС је један, од јавних сервиса радио телевизијског БиХ система, имали смо прилику, ја сам конзумет и других програма, истина у малим количинама, али могла сам примјетити, да је присутан језик мржење у појединим емисијама на јавном сервису, другом јавном сервису, нажалост до сада није било никакве санкције од стране РАК-а, ових дана сам прочитала, да су сад поднесене неке санкције, нажалост језик мржње, то је сјеме мржње, које је у континутету сијано, мислим већ одређен број година, и да је нанесна велика штета, а садашња реакција РАК-а, ја бих је оцјенила више лицимјерном.

Такође, желим овом приликом да скренем пажњу на још нешто, значи, ова расправа ми је повод да то кажем, а то је да треба да нас све забрине, све веће присуство насиља у медијима, свјесни смо и пратимо да од ране зоре до касних сати, посебно када су у питању кабловски и сви други оператери, који преносе сигнал великог броја ТВ станица, нарочито зато што се у сценама бруталног насиља, на телевизијсим екранима, најчешће тим сценама су изложени млади, који су и најбројнији конзументи, елкетронских медија. Не знам има ли мониторинга ове врсте програма, који би упозорио емитере на законску обавезу и учинио све да спријечи најразличлитије облике насиља.

Многи мисле да су своју обавезу завршили ако на поставе на екран знак, којим се препоручје одређеној старосној групи да програм није прилагођен њиховом узрасту, па ни то чак један број електронских медија не ради, нисам нигдје прочитала за реакције РАК-а. против оваквог програма, који је нажалост постао доминатан, код многих треба се борити првенствено афирмишући законску регулативу, организовањем емисија са стручним лицима, који би најбоље објаснили ширем аудиторијуму, колико значи и колико негативно утиче свакодневно насиље у медијима и колико су штетни утицаији таквих програмских садржаја на васпитање и образовање наше омладине.

Драго ми је што овим стварима наша телевизија РС заиста води рачуна.

И дозволите ми кратко, да укажем на још један сегмент који ми је обрадова, кад сам га прочитала, а то је едукација, телевизија је планирала да издовји одређене средства за едукацију својих кадрова, како би могли да прате, и да се служе са савременим технологијама и то је у реду, ја бих додала да би требала едукација и других запослених и едукација новинара како би могли да прате и специфичне области, да би заиста били за одређено праћење неких привредних активности, образовних и тд.

Ето толико сам хтјела да кажем, све, позитивне напоре и труд менаџмента и свих запослених у РТВ РС сигурно трба поздравити.

Хвала.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала.

Нема више пријављених. Закључујем расправу.

Право на завршну ријеч, генерални директор Драган Давидовић, изволите.


ДРАГАН ДАВИДОВИЋ


Господине предсједниче, даме и господо, хвала вам, добар дио дискусија је био конструктиван и ми ћемо то покушати да уградимо у будућности.

Почећу са одговорима, некако одпозада, да тако кажем.

Дакле ово питање са г. Соренсеном, то је лаж, дакле, то је лаж. Последњи пут сам био у Сарајеву 29. августа на сједници УО система. У осталом ако г. Говедарица има могућност, и ако га прими г. Соренсен, нека га упита да ли сам се најављивао и да ли сам сједио у предсобљу.

У РТВ РС постоје уговорне плате и крећу се у распону од 600 до 1800 марака, 1800 марака имају директори сектора телевизија, радија, медија центра, значи онај који командује са 270 људи у техници, и директор финансија.

Г. Говедарица предајник се не може срушити. То је урађај који стоји у просторији, стуб се може срушити. Он се срушио по налазима експертизе грешком монтаже БиХ телевизије и ми смо тужили БХ телевизију за износ у вриједности изградње тог новог стуба.

Тачно је да је дошло до замјене људи унутар РТВ РС, у првих 6 мјесеци је замјењено око 20 челних људи, између осталог људи из технике, радиа, телевизије, и не видим ништа нормалније, него ја мислим, да би и остале институције у РС, биле далеко квалитетније, кад би вршиле те промјене, кад би им долазили млађи људи. Главни ревизор је посјетио РТВ РС 2007.и 2008. консатовао, имате на сајту као и све остале ревизоске извјештаје, погледајте га, јавно зовем главну ревизију да дође поново, годишње имамо неких десетак различитих инспекција од ПДВ инспекција, пореске, радне, погледајте у извјештајима, сви су на сајту, сви су доступни јавности, позивам, поново, ја главну ревизију, сугеришем вама да покренете иницијативу у Одбору за ревизију, да г. Чеко и његови ревизори дођу у РТВ РС.

Показаће, право стање ствари.

Зашто је план дошао у овом тренутку?

План се доноси у новембру, ми смо обавезни да извјештаје подносимо, ово је и за г. Чавића, и за вас г. Чавићу битно, то је одоговор на ово ваше питање, значи план доноси у новембру, обвезни смо извјештај да поднесемо заједно са ревизорским извјештајем, ревизори улазе тек после 31. марта, односно после 1. марта, и ми смо своје извјештаје, заједно са ревизорским послали у јуну мјесецу, то је крајњи рок, односо први рок у коме ми можемо да поднесемо извјештај о раду, ревизорски извјештај и план рада.

Што се мене тиче, ви можете одржати још једну сједницу у децембру мјесецу, да разматрате план за 2012. годину, који ћемо ми усвојити и послати вама. Ви направите две или три сједнице, које ћете посветити плану рада, извјештају РТВ РС, ми немамо ништа против.

Само једно, апсорвација, ми смо једина телевизија која производи религијски програм за цијелу БиХ, и заиста до сада нисмо имали никаквих примједби, напротив имали смо само награде по том основу.

Иступ г. Стевандића у теоретском смислу, је заиста квалитетан, питање – како одржати независност? Подсјетићу вас јесте ли били код мене и молили да РТВРС својим извјештавањем утиче на избор потпредсједника СДС-а?

У мојој канцеларији, тражили сте од мене, да РТВ РС својим извјештавањем утиче на унутрашње изборе у СДС-у?

Питање квадрата? Подцјењено је 1200, стан 2500, тржишна вриједност стана је 2500. Али да смо изградили за 2000 то је ту негдје, с тим да треба узети у обзир да је то специфична зграда, пуно каблаже, студијског простора, климатизације итд, тако да мислим, да смо изврсно прошли, око 2000 марака, мислим. Али ево, узимам себи за циљ, да вас обавјестим писмено г. Чавићу.

Овдје се доста говорило о гледаности, дакле, проблем гледаности, поготово питање 2011. године, то ће бити предмет идуће године. Ми говоримо о извјештају 2010. године, и то је предмет расправе овдје, али питање гледаности, ја поново упозоравам, ја готово сваке године, морам да подвучем то, пиплиметри, такозвани, то су уређаји који контролишу сад у овом тренутку колико је људи на којој телевизији, они не препознају квалитет, они не препознају да ли је на телевизији једна турска серија, или је политичка емисија, или је спортска емисија, ова година, је преправљена турским сријама у осам сати навече.

Рејтинзи вртоглаво расту, али ти рејтинзи гледаности не говоре о кредибилитету г. Говедарица ти рејтинзи говоре о великом брату, о турским серијама, итд. Други, потпуно проблем рејтинга у смислуи кредибилитета и повјерења које грађани имају према одређеном каналу, то је сасвим друга прича, они нема везе са бројем гледала који у датом тренутку су, били сте потпуно у праву, кад кажете, свјетско првенство је донијело рејтинге у јуну, али није у јануару, није у фебруару, није у октобру, дакле, ми немамо турских серија, па чак и два јавна емитера у Сарајеву користе турске серије, за повећање гледаности, и аутоматски за повећање маркетинга.

Ми имамо истраживања кредибилитета, дакле, онога како грађани посматрају РТВ РС и како посматрају остале телевизије, са позиција повјерења, ми смо вама доставили, господине предсједниче, ви сте доставили вашим колегама, и наша истраживања, о томе како грађани посматрају РТВ РС, како су посматрали РТВ РС у изборима, и како посматрају преносе НС да сад и на то мало, дам акцент, да би дошли до нечега што се зове коначно рјешење овог преноса.

Дакле, преноси засједања НС су усвојени уређивачком смислу у принципима РТВ РС и они се неће мијењати они су идентични и 2003. и 2005. и 2009. и 2011. године, принципи су тако одређени, ми преносимо посланичка питања, преносимо приједлоге законе, и специјалне сједнице, које су од значаја за РС, и ништа више. И ништа више. Кад се говори о преносима, морамо одвојити производњу програма, дакле, морамо да одвојимо рад ових људи, који су о овом тренутку сад нема преноса, они архивирају цијелу ову причу, дакле 12 сати, двије смјене комплетних људи ради у овом тренутку. Ништа немамо против, да Скупштина, изгласа закључак, по коме ће РТВ РС платити овим људима, зато што сад стоје и снимају, а ми ћемо тај сигнал испоручити свим телевизијама које буду заинтересоване за то. Је ли то демократски? Је ли то демократски?

Ми ћемо испоставити, пазите прошле године је било 60 дана преноса односно рада НС, 60 дана, 60 дана, моји су људи овдје били, 60 дана по 40 људи у једној смјени је радило овдје, то значи мањак људи у информативи, у култури, у спорту, итд.

Ако сте спремни да платите те људе, ми ћемо сигнал испоручити све и једној телевизији, и себи, али ћемо остати, сад је то други дио, остати при принципима које ми имамо као уређивачка, као јавни сервис. Која ће телевизија узети и колико тога, то нас не интересује. Други проблем, други начин, изволите господо одвојите милион марака, направите своје камере овдје, режије, запослите људе, ми ћемо узети сигнал као и сви остали.

Ми другог канала немамо, да уређивачке принципе мијењамо, да комплетне скупштине преносимо, ми не можемо да мијењамо програмске шеме, ево погледајте како се данас дана отео, да смо ишли у директном преносу, нама би комплетан програм пао. Мене питате, зашто људи бјеже, ја нажалост нисам дао рејтинге гледаности скупштина кад су директни преноси да видите у којој мјери људи неће да гледају директан пренос. И бјеже на комерцијалне телевизије да гледају турске серије. И то ћу вам доставити, исто тако, да видите, како баш ти грађани у РС не желе да вас виде.

Немојте, говоримо о скупштини, не дијелим никога ни појединачни, ни у том смислу, дакле, ми смо задовољни, пазите, све странке, сви припаданици станака, су изразито задовољни начином на који РТВ РС третира НС, и у дневнику, вијестима, специјалним прилозима, извјештајима, преносима НС, кредибилна агенција ____________ прошле године, кад смо имали дискусију, извршила та истраживања, ја сам та истраживања доставио прије вашег скупа на Мраковици да погледате, у којој мјери и на који начин, грађани посматрају засједање НС и рад РТВ РС. Да вам не читам сад ове податке, да вам одговорим на неколико других питања.

Наравно да је план г. Чавићу у новембру да дигнемо кредит, док је реализација кдрида ишла, док је тендер урађен, док је направљен пројекат, ја мислим, можда у понедјељак уторак, потписује са њемачком једном фирмом, наавка те опреме, која би требала да попуни режије студија, камере итд, оно што сад заиста немамо.

И одмах да кажем - у чему је проблем што смо ми ушли у кредит? Да ниеј ова НС стала и рекла – господо РТВ РС као и све остале институције у овој држави, су залсужиле да имају од нас донацију, да Влада стане из донације од 15 до 10 милиона, као што стоји иза школа, иза медицинских институција, иза жељезница, зашто? Ја ћу рећи колико је Влада дала, али зашто није 5, 10, 15, 20 милиона, него РТВ РС задужила. О томе не размишља се, па не, па ево задужили смо се. Сви говори добили сте, добили сте РТВ дом, нисмо добили ми смо га изградили господо. Ми смо само за тај трећи спрат, уложили три милиона марака из споствене ликвидности, три милиона марака, живих средстава.

Питање – предајничке струкутре, ми смо дошли на ниво 98% покривености РС, постоје ту и тамо џепови, које не можемо покрити без огромних улагања, или премоштавања која третирају сасвим друга питања. Подручје Мркоњић Града је инсталисано са седам репетитора, у овом тренутку, ево сада или стура, је коначна инсталација антенских система на овом стубу који је подигнут, захваљујући Владе РС и инвестицијама РТВ РС и то износи негдје око 600 хиљада марака. Сутра већ тај сигнал, који је у овом тренутку на пречнику 50 км ће ићи скоро на 100 км, ми се надам и мјерећи снагу тог система, да ћемо побудити и те репетиторе, и око Мркоњића, кад измјеримо то, онда ћемо да видимо у којој мјери је остало тих џепова, и колики је број становника захваћен, том сјеном. У овом тренутку наша претпоставка је негдје око 600 домаћинстава у том дијелу, да ће се морати радити нови начини покривања. У овом тренутку, говорим, понављам, ми смо уложили готово милион марака, у овој години, на репрацији свих објеката, да би дочекали ту деигитализацију која нас слиједи. Значи, ради се сад Требевић, ради се Удригово, ради се Козара, и ми негдје са 1. октобром, заврашавамо инфраструктурно обезбјеђење, и аналогног сигнала на 98% и прихвата дигиталног сигнала, зашто је задужено Сарајево. У Сарајеву је издвојено око 7 милиона марака, колико ми имамо информацију, дакле, тендер је завршен, очекује се потпис уговора, и почетак инсталација уколико ових дана, то буде, почетак инсталисања дигиталне опреме.

Код дигитале, ја вас молим, да неколико ствари да сасушамо, код дигитале су такође одвојене двије такође различите ствари, ми смо, све телевизије задужене за дигиталну технику, кад је у питању продукције, дакле студије, камере, итд, а Сарајево, односно БиХ, задужена за дигиталне везе, дакле, од студија до предајника, г. Говедарица, до предајника, од предајника, до вашег пријемника, то је задужена БиХ, у овом тренутку колико знамо, требало је да иде тај тендер, прошао је, требало би да се потпише споразум.

Питање односа таксе маркетинга, г. Ђерићу, наша производња се креће око 65% споствене производње, и ту је проблем, и питање ове гледаности о којој ви говорите. Дакле, споствена производња, даје јавном сервису тон јавног сервиса, али пада гледаност, немојте ми замјерити, ми смо у недјељу имали пренос тениског турнира из Бањалуке, ми с тим желимо да кажемо да постоји један велики тениски турнир као у Брчком, Приједору, Добоју, Бањалуци, да постоји рукоменти турнир, да постоје културне манифестације које директно преносимо, да постоји финале купа у фудбалу, итд, али то обара гледаност, ко је од вас, или у јавности РС гледао тениски турнир, кад је у исто вријеме био Деви куп у Београду. Ко? Дакле, тих свих 65% производње, по некаквом у старту чине ту гледаност, релативно мањом, то су спортске приредбе, то су академије, музичке приредбе које овдје имамо, напросто јавни сервис не може да издржи трку са купљеним програмима било то да су серије, било то да су фудбалске утакмице, спортски канали, итд, итд. И то је неминовност на подручју Европе, која је потпуно евидентна. Ми имамо кредибилитет, дозволите г. Говедарица, слушао сам ваше, ми имамо кредибилитет у информативном програму и то је неспорно, тамо гдје је наше двориште, тамо гдје ми суверено владамо, ту имамо и кредибилитет и гледаност.

Нећу јаком ријечју да кажем, али није тачно, или ако хоћет, лаж је да ми живимо, односно радимо у згради која има привремену дозволу. Дођите код мене на кафу, показаћу вам комплетну документацију. (смијех).

Захваљујући, потпуној неутралности, мојих уредника, и чињенице, да нисам вршио притисак на уреднике, он није прошао, него се десило оно што је било....


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Господине Давидовићу 20 минута је истекло.


ДРАГАН ДАВИДОВИЋ


Ево само г. Предсједниче, молим вас, питање овог писања г. Тадића који се посвађао са Интегром итд. Апслутно нема везе с нама, ми јесмо по пројекту добили да буде постављено 40 дигиталних камеа, сигурносних, а онда смо рекли чекајте људи, нисмо ми Нато пакт, шта ће нама 40 камера, које ће нам све снимати у ито вријеме и давати на унутрашњу телевизију. Нама требају на два улаза две камере и то је доста. Осталих 38 ћемо одбити од ставке у поравнању са Интегром. И то нема никакве везе.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала.


ДРАГАН ДАВИДОВИЋ


Питање горње камере, погледајте како је написао човјек, каже – купили смо камеру мислећи да ће РТВ РС то користити за свој програм, ко је г. Тадић, да говори, шта ће РТВ РС користити за свој програм. Ко је он? Ко одређује наш програм?


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала господине Давидовићу, ја вас морам прекинути, овдје ми уређујемо програм.


ДРАГАН ДАВИДОВИЋ


И још један ствар....




ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Не, не можете. Хвала.

Хвала г. Давидовићу.

Г. Давидовићу хвала, искористили сте своје вријеме.

Г. Стевандићу изволите.

Само секунда да вас укључе.


НЕНАД СТЕВАНДИЋ


Значи повреда Пословника по члану 139. задњи став, и по члану 140. трећи став.

139. није дозвољено реплике или нетачан навод, завршне ријечи, изузетно предсједник НС може дозволити реплику, након завршну ријечи, представнику Клуба посланика политичке групе, ако је у завшрној ријечи изнесено увредљиво излагање, посланичком кулбу, посланичкој групи, које може трајати до 3 минуте.

И 140. није дозвољено кориштење увредљивих израза, као ни изношење чињеница и оцјена које се односе на приватни живот других лица.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Колега Стевандићу, ја вам нисам ни ускратио ријеч, ви се очито јављате за реплику.


НЕНАД СТЕВАНДИЋ


Онда ми укључите поново вријеме.




ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Значи ви тражите реплику, а већ говорите да је повреда Пословника, по члану 139. задњи став. Изволите.


НЕНАД СТЕВАНДИЋ


Хвала вам лијепо.

Пошто се ова расправа о РТВ РС претворила у манипулације и покушаја личних вређања, ево г. Давидовићу да кажем, да ја нисам насјео на удицу, да преко мене поправља везе са Младеном Босићем и Александром Пандуревићем, ако има какве доказе ово што је изнио, нека их припреми јер ћу га тужити.

С друге стране ово задње што је рекао, зато што су његови уредници, били по његовим инструкцијама, ја зато нисам прошао за потпресједника, не ја нисам прошао зато што ме ГО није изабрао. И то је ствар унутар СДС-а, и то само доказује да се он бави манипулацијама, и последње што је рекао је крунски доказ да се он бави манипулацијама и покушаја утицаја у другим партијама. Ја нисам насјео на ту удицу, у желим да кажем, да је то један веома гнусна подвала, и даћемо имати прилику, да поднесем, нажалост, пријаву протрив г. Давидовића, ја га молим, ако има доказе да поднесе против мене, па да докаже да ја лажем, и Извјештај о раду РТВ РС и критике које упућујемо не можете покрити покушајима манипулација и подметања, све оно што сам рекао, стојим иза тога, све је апсолутно тачно, а ви покушајем арбитрирањем у личним односима или убцивање кости у политичку партију, очигледно јако добро критикује, нећете постићи ништа друго, сем да ми прославимо што је ово ваш задњи боравак у НС РС као директора РТВ РС јер вам је истекао мандат, и срамота је да се покушавате таквим личним подметањима обраћати у овако високом дому. Не само што је то неистина, него то ја заиста гнусно са ваше стране, то је за сваку осуду, а ја ћу се потрудити да добијем садисфакцију за ово што причам. Велика срамота за вас, понизи сте НС РС претворили сте расправу о раду телевизије у лична подметања и манипулације.


ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ


Хвала, закључујем тачку 8.