понедељак, 26. август 2019.

VELIKA KLADUŠA/BH PRAVOSUĐE ZATAŠKALO SLUČAJ: Hrvatski policajci pucali na kuće u BiH

MUP USK dokumentovao da je Policija Republike Hrvatske u oktobru prošle godine pogodila traktorsku prikolicu u selu Glinica-Poljana kod Velike Kladuše. Tužilaštvo BiH ustvrdilo da to nije granični incident. Hrvatska negira da puca na migrante u pograničnom dijelu sa BiH. Novinari Žurnala prošle sedmice pronašli čahure na mjestima gdje hrvatski policajci migrante ilegalno prebacuju u BiH



Piše: Avdo Avdić (Zurnal.info)
Tog 15. oktobra 2018. godine Merima Čuturić je sa malodobnim sinom u traktorskoj prikolici, parkiranoj u njenom dvorištu u selu Glinica-Poljana kod Velike Kladuše, čistila piliće.

“U jednom momentu čuli su se rafali koji su, kao i svaki put došli iz pravca Republike Hrvatske kod takozvanog Đuđinog jarka. Vidjela sam da je na to područje došlo policijsko vozilo MUP-a Republike Hrvatske, a zatim i rafalnu paljbu. Usljed pucanja, u jednom momentu sam čula da je nešto udarilo u prikolicu na kojoj sam se nalazila, a potom sam osjetila i topli val iznad glave i fijuk metka”, ispričala je Merima pripadnicima MUP-a USK-a narednog dana.

Rifeta Kapić prva je komšinica Merime Čutirić. I ona je 16. oktobra u Policijskoj stanici u Velikoj Kladuši potvrdila Meriminu priču.


“Oko 15 sati čula sam rafalnu paljbu iz pravca Đuđinoj jarka, a zatim vrisku koja je dopirala iz dvorišta moje komšinice Čuturić Merime. Odmah sam se uputila do nje te sam je zatekla u dvorištu blijedu i uplašenu sa njenim sinom. Pitala sam šta se desilo, na što mi je ona rekla da je jedan metak pogodio prikolicu u njenom dvorištu, u momentu dok je ona čistila piliće. Tada sam se okrenula u pravcu gdje dolaze policajci iz Republike Hrvatske i glasno povikala da više ne pucaju. U tim momentima se sve smirilo, a Merima je pozvala našu policiju i prijavila slučaj”, izjavila je na saslušanju u policiji svjedokinja Rifeta Kapić.
Da je slučaj prijavljen istog dana, 15. oktobra, dokazuje i Službena zabilješka MUP-a Unsko-sanskog kantona.

“Dana 15. 10. 2018. godine OSL (ovlašteno službeno lice) Eldin Topčagić iz Četvrte Policijske uprave Velika Kladuša došao je do saznanja da je u graničnom pojasu u mjestu Glinica – Poljana, Općina Velika Kladuša pucano iz vatrenog oružja u pravcu porodičnih kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini granice BiH i Republike Hrvatske”, navedeno je u službenoj zabilješci.

Policajac je naveo da se Merima Čuturić obratila policiji u 15 sati i 25 minuta, te da je navela da su hrvatski policajci pucali u pravcu njene kuće. Jedan metak je pogodio prikolicu.



Pripadnici MUP-a USK-a izašli su odmah na uviđaj, gdje su u neposrednoj blizini zatekli 27 migranata. Dio migranata je odmah saslušan u prisustvu predstavnika UN-a.
U policijskom izvještaju je navedeno da su migranti ispričali  da su “dovezeni sa dva velika transportna policijska vozila u njima nepoznato mjesto”.

“Devet uniformisanih policajaca, od kojih jedna žena, počeli su ih maltretirati te fizički zlostavljati i tući, i to kundacima od pušaka, drškama od pištolja, a zatim su policajci uperili oružje u njihovom pravcu i pucali u zrak, nakon čega su pobjegli na teritoriju BiH”, navedeno je u policijskom izvještaju.

Nakon što je za njima zapucano, migranti su došli pred kuću Merime Čuturić koja je u svom iskazu sve to i potvrdila. Policija je u blizini njene kuće zatekla te migrante, te ih je fotografisala.



Osim toga, inspektori su istog dana obavili i uviđaj u dvorištu Merime Čuturić te su pronašli oštećenje na traktorskoj prikolici koje je izazvao metak. MUP USK-a o svemu je obavijestio dežurnog tužioca u Bihaću, ali ih je on uputio na Graničnu policiju BiH.
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić potvrdio je za Žurnal da su oni obaviješteni o tom slučaju, te da su sve proslijedili Tužilaštvu BiH.

 “Pošto nismo uspjeli pronaći zrno, u Tužilaštvu su nam rekli da se to ne može tretirati kao incident”, kazao nam je Galić.

No, unatoč tome, GP BiH je proslijedila informaciju Ministarstvu sigurnosti BiH, koje je preko Ministarstva vanjskih poslova BiH zatražilo izjašnjenje od Hrvatske. Odgovor je stigao 20. maja ove godine.
Ministarstvo vanjskih poslova RH konstatira da su primili notu u kojoj je navedeno da su na državnoj granici između BiH hrvatski policajci koristili vatreno oružje.

”Ministarstvo unutrašnjih poslova provelo je provjeru navoda te utvrdilo kako o spomenutom događaju nema nikakvog službenog saznanja, niti je takav događaj uopće zabilježen”, napisalo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske.


Novinari Žurnala prošle su sedmice obišli mjesta na kojima Policija Republike Hrvatske ilegalno ubacuje migrante na teritoriju BiH. Na dva mjesta pronašli smo čahure pištoljske municije.