понедељак, 5. август 2019.

KRIMINAL/EDIN GAČANIN DEMANTUJE, ŽURNAL DOKUMENTUJE: Kartelu Tito i Dino zaplijenjeno najmanje 14 tona kokaina

Objavljujemo dio dokumentacije koja dokazuje da kartel "Tito i Dino" postoji i da se bavi prebacivanjem tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.



Piše: Avdo Avdić
Iz raskošnog sjedišta u Dubaiju šef opasnog narko kartela "Tito i Dino" piše da Žurnal sve izmišlja. 

Edin Gačanin tvrdi da ne trguje kokainom, da ne finansira Specijalnu jedinicu FUP-a, da ne pere milione maraka stečene nezakonito. Uglavnom, za kartel "Tito i Dino" kaže da ne postoji, da za njega nikad nije čuo, te da svoje navode temeljimo na osnovu "imaginarnih dokumenata". Žurnal će, stoga, od danas početi objavljivati brojne dokumente o ovom kartelu koji je meta istrage američke DEA-e i holandskog pravosuđa.

Krenut ćemo od dokumenta naslovljenog kao "Zamolnica", kojeg je Ministarstvu pravde BiH 20. maja 2019. godine poslalo Kantonalno tužilaštvo Zeeland-West Brabant iz Brede - Holandija. Dokument nosi oznaku KRJ-U-2019019062 i tim aktom holandski tužilac od bh. pravosudnih institucija traži da mu se dostave informacije o "osumnjičenom Mirzi Gačaninu i njegovoj supruzi Rosi Van den Dungen", te bh. firmi SISTEMI D.O.O. Sarajevo. 

Na stranici broj dva holandski tužilac navodi da je 13. avgusta 2018. godine dobio "informaciju od američkih isljedničkih službi da se imenovani Gačanin bavi pranjem novca u Holandiji". 
"Iz raspoloživih informacija se vidi da je predmetno lice Gačanin već godinama predmet interesovanja zbog povezanosti i učećša u kriminalnim aktivnostima u međunarodnom švercu droge na relaciji između Holandije i Bosne i Hercegovine. On je navodno član kriminalne grupe koja se zove "Dino en Tito", a koju vodi njegov rođak Edin Gačanin. Ova grupa navodno odrađuje transporte kokaina između Južne Amerike i Evrope, i to na veliko", navedeno je u Zamolnici.

Tužilac u istom dokumentu ovu grupu povezuje za zapljenom više od 14 tona kokaina koji je trebao završiti na evropskom i azijskom tržištu. 


Dakle, Edin Gačanin je u dokumentu holandskog tužilaštva označen kao vođa narko kartela "Tito i Dino" za kojeg tvrdi da mu nije poznat. Osim toga, u dokumentu Tužilaštva BiH, nazvanom "Zahtjev za izdavanje naredbe za pretres stana/kuće, poslovnih objekata i privremeno oduzetih predmeta" koji je 2. jula upućen Sudu Bosne i Hercegovine navedeno je da je "Mirza Gačanin dio organizovane kriminalne grupe u međunarodnom švercu droge, koja prema raspoloživim informacijama odrađuje transporte kokaina između Južne Amerike i Evrope”.


Da je Edin Gačanin vođa narko kartela "Tito i Dino" navedeno je i u Rješenju Suda BiH od 15. jula 2019. godine.

 Naime, u obrazloženju Rješenju o blokadi računa Mirze Gačanina, navedeno je da "osnovi sumnje pokazuju da je osumnjičeni Mirza Gačanin dio organizovane kriminalne grupe naziva "Tito en Dino" koju vodi njegov rođak Edin Gačanin". U istom dokumentu je navedeno i da ova grupa preko Bosne i Hercegovine pere novac koji potiče od trgovinom kokainom.


Osim ova tri navedena, Žurnal je u posjedu i drugih dokumenata Uprave za indirektno oporezivanje BiH, SIPA-e, Porezne uprave FBiH, Tužilaštva BiH i drugih instuticija koji dokazuju kako je kartel preko Bosne i Hercegovine godinama prao novac. U prilogu možete pogledati dio sheme koju su sačinile bh. policijske agencije koje u saradnji sa američkim, holandskim i drugim policijskim agencijama istražuju ovu kriminalnu grupu.


U jednom od policijskih dokumenata koji su u posjedu Žurnala navedeno je da se ova "međunarodna kriminalna grupa, koja krijumčari kokain iz Južne Amerike u Evropu sastoji od većeg broja lica različitog porijekla koji su investitori i organizatori kupovine, krijumčarenja i prodaje velikih količina kokaina". U pitanju su svjetski poznati kriminalci Ridouan Taghi, Edin Gačanin, Richardo Riquelme, Rafaelle Imperiale zvani Pasta, Noufal Fasih i drugi.


Veze između sarajevskih biznismena dokazuju i drugi dokumenti, poput ugovora o iznajmljivanju automobila, izvještaja o bankovnim transakcijama kompanije E.S. Tech Sarajevo, uplata od "ino partnera" Star Building B.V.B.A. iz Antverpena, uplata na račun kompanije "HD Transport" iz Belgije, izvodi sa računa kompanije "Tranzitexport" Sarajevo, nalazi Uprave za indirektno oporezivanje BiH o poslovanju, odnosno o pranju novca preko firmi IN MEDIA, Foto Art, Regus, Comtrade Distribution, Apart Hotel Vučko, Communis Sarajevo ... 
Nakon što smo objavili prvi dio dokumenata, Žurnal će u narednim danima nastaviti da objavljuje i materijalne dokaze o sarajevskim peračima novca povezanih sa narko kartelom "Tito i Dino", čiji je vođa Edin Gačanin.