понедељак, 05. мај 2014.

Sabor SPC: Konačna odluka o Grigorijevoj sudbini

piše: Slobodan Vasković

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve sazvao je Sveti arhijerejski sabor u redovno zasjedanje za 2014. godinu.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu SPC-a, povodom obilježavanja 900-godišnjice rođenja Svetog Simeona Mirotočivog, ovogodišnji Sabor SPC započeće 14. maja svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Studenici.

Radni dio zasjedanja Sabora počeće 15. maja 2014. godine u Patrijaršiji u Beogradu.

Tokom ovog zasjedanja biće konačno odlučena i sudbina vladike Grigorija, a crkveni izvori tvrde da u Saboru postoji većina koja će donijeti odluku o njegovom udaljavanju/smjeni iz eparhije Zahumsko-hercegovačke.

Prema tim izvorima, Patrijarh Irinej će saopštiti tu odluku, nakon čega će je podržati kvalifikovana većina vladika prisutnih na Saboru.

Ovaj način je izabran zbog toga što se nakon Patrijarhovog prijedloga/odluke u ovakvim situacijama ne diskutuje/polemiše/raspravlja, već se o njoj samo glasa.

Inicijativu za smjenu Grigorija iz eparhije Zahumsko-hercegovačke podnijelo je 14 vladika. Na Saboru glasa njih 30, ali je gotovo za nevjerovati da Patrijarh može biti preglasan kada on lično izađe sa prijedlogom.

Zato se očekuje da ogromna većina podrži njegovu odluku. Ono što se u ovom trenut,ku zna jeste da su četvorica vladika protiv Grigorijeve smjene: Amfilohije, Joanikije, Jovan Šumadijski i Atanasije Jeftić, s tim što on nema pravo glasa.

Lobiranje o ovom pitanju unutar SPC-a, ali i u političkim krugovima u Beogradu je u punom jeku.

Sam Grigorije pokušava da se spasi, pa je 8. aprila ove godine išao kod Tome Nikolića, predsjednika Srbije, da mu se izvini što ga je teško vrijeđao proteklih godina. 

Grigorije je Nikolića nazvao benom (budalom), a sprdao se na njegov račun riječima “Nije škola magare”.

Gostujući nedavno u program režimske ATV, gdje se propisno izbrukao, Grigorije nije jasno odgovorio na pitanje da li odlazi ili ne; Odgovor je umotao u priču o svojoj “ljubavi prema Hercegovini”, potom je rekao da je “jedno vrijeme razmišljao da ode u Ameriku, gdje je plata 4-4,5 hiljada dolara”… Međutim, jasnog odgovora nije bilo, premda su režimski mediji istakli da je rekao da ne odlazi, što nije tačno.
 
Grigorije kod Nikolića nije uspio da umoli milost, jer je zvanični Beograd i dalje za njegov odlazak.

Vrh Srpske pravoslavne crkve odlučio je da ukloni Grigorija sa pozicije episkopa zahumsko-hercegovačkog još prošle godine, nakon majskog/junskog zasjedanja Sabora.

Ta odluka je odložena, jer nije bilo kvalifikovane većine i prijetila je opasnost da se Sabor podijeli oko ovog pitanja. U proteklih jedanaest mjeseci, kako se sada čini, ova opasnost je prevaziđena.

Ukoliko nekim čudom ne izbjegne smjenu, Grigorije će biti upućen na službovanje u Sjedinjene Američke Države.

Grigorije je gotovo u potpunosti zatrovao odnose između rukovodstva Srbije i SPC-a, a prema crkvenim izvorima  “postoje čvrsti dokazi i argumenti koji svjedoče da je Grigorije pronevjerio najmanje 9,5 miliona maraka crkvenog novca”.

Na njegovo mjesto trebalo bi da bude postavljen vladika Longin (Krčo), koji je trenutno na čelu eparhije Novogračaničko-srednjezapadnoameričke.

Vladika Longin (svjetovno ime Momir Krčo) rođen je 1955. godine u selu Kruščanj kod Olova. Bogosloviju je završio u Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka, a potom i Moskovsku duhovnu akademiju. Bio je vikarni episkop moravički, potom episkop novozelandsko-australijski, kao i vladika dalamatinski. Episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički postao je 1999. godine.

Sabor SPC će na majskom zasjedanju imenovati i novog vladiku na poziciju Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, koji će naslijediti preminulog episkopa Jovana.

Najozbiljniji kandidat za tu poziciju je vladike Fotije Dalmatinski.