четвртак, 8. мај 2014.

ATV dio zemljišne mafije

piše: Slobodan Vasković

Rukovodstvo Alternativne televizije do grla je ogrezlo u kriminalu i korupciji, o čemu sam već objavio desetak tekstova na ovom blogu, a o tim malverzacijama istragu već dvije godine vodi slovenački “Interpol”. Riječ je o pranju dva miliona evra preko ofšor kompanija, u kojima je učestvovao Darko Aleksić, jedan od najbližih saradnika Nataše Tešanović, direktorice ATV-a.

Ta TV kuća, u koju je međunarodna zajednica skršila milione, nije nikakav bastion slobodnog novinarstva, ali zato jeste bastion zemljišne mafije, po čijim nalozima radi već godinama, a najintenzivnije u poslednjih 13 mjeseci.

Glavni i odgovorni “Urednik” ATV-a je tajkun Budimir Stanković, kum Milorada Dodika, koji je oteo od grada 392 dunuma zemljišta, vrijednog cca 400 miliona KM.

Njegov “novinar” od povjerenja je Vedran Škoro, koji u svojoj “emisiji” nišani kritičare kriminalnih radnji Stankovića, a kao “pucača” dovodi novinarsku mrcinu/kompleksaša polupismenog Anđelka Kozomaru, koji je ostao dužan milione maraka partnerima svoje propale veledrogerije, o čemu sam takođe na ovom blogu objavio validne dokumente i izjave prevarenih.  

Nije to nikakvo čudo, ako se ima u vidu da je u samo dva “poslića” ATV oštetila budžetsku kasu Grada za cca 320 hiljada KM. Krenimo redom.

Skupština Grada Banjaluka je na sjednici održanoj 11.07. i 15.07. 2002. godine donijela Rješenje kojim se utvrđuje da je “od posebnog interesa za Grad Banjaluku izgradnja objekta namijenjenog za obavljanje djelatnosti Alternativne teklevizije i Multimedijalnog centra na uglu između ulica Vladike Platona i Aleje Svetog Save“.

Tim Rješenjem precizirano je da se Alternativnoj televizi dodjeljuje 1728 metara kvadratnih zemljišta. Riječ je o parceli koja je opštenarodna imovina, pa je krajnje upitno da li im se ovo zemljište uopšte moglo dodijeliti u vlasništvo, posebno zbog činjeice da je ATV, jedanaest godina kasnije, komadić te parcele od Grada masno naplatila.

„Alternativna televizija je za dodijeljeno zemljište dužna na ime naknade za zemljište platiti iznos od 31.104 KM, a na ime rente iznos od 89.505 KM, a na žiro račun broj 562099-00000791-61 kod Razvojne banke u korist budžeta Grada Banjaluke“, navodi se u Rješenju Skupštine Grada, broj 25-475-312/2002, koje je potpisao tadašnji predsjednik gradskog parlamenta Slobodan Gavranović.

Međutim, prema provjerenim informacijama, Alternativna televizija nikada nije platila ni pfeniga za zemljište i za rentu, kako je to predviđeno Rješenjem. Na taj način ATV je oštetila Grdaski budžet za ravno 120.609 konvertibilnih maraka.

U toj prevari, osim rukovodstva ATV-a, učestvovao je i bivši gradonačelnik Dragoljub Davidović.

Punih jedanaest godina kasnije, ATV dio parcele, koji joj je Grad dodijelio 2002. godine, prodaje istom tom Gradu po enormnoj cijeni.

Na sjednici skupštine Grada Banjaluka, održanoj 26.12.2013., našao se i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zaključenje Ugovora o kupovini gradskog građevinskog zemljišta radi izgradnje dijela saobraćajnice sa Alternativnom televizijom d.o.o. Banjaluka.
 
Prijedlog je i usvojen na pomenutoj Skupštini, tako da je Grad isplatio ATV-u ravno 198.546,80 KM za 358 metara kvadratnih zemljišta. Precizno, Grad ATV-u plaća 554,60 maraka po m2.

Kada je ATV “kupovala” zemlju od Grada, kvadrat je plaćala 18 maraka (31.104 KM:1728m2), a kada je dio te parcele (358m2) ATV prodavala Gradu, onda im je zaračunala im je 554,60 maraka, odnosno 30 puta skuplje.

Grad je ATV-u platio zemljište koje ATV nikada nije platio Gradu, što dovoljno svjedoči o kakvom kriminalu se tu radi, al ii o tome kakva je zaista ATV kuća. (nastaviće se)