субота, 20. април 2024.

Skaj prepiska velikog narkobosa Sanija Al Murde i Elmedina Karišika, optuženog perača narkonovca, u kojoj je Kemal Ademović, delegat u Domu naroda BiH, politički direktor “Naroda i Pravde”, stranke Elmedina Konakovića i bivši direktor AID-a, označen kao osoba koja im nezakonito sređuje poslove u opštini Centar Sarajevo

Konaković i Ademović

Piše: Slobodan Vasković


Kemal Ademović, visoki funkcioner stranke Narod i Pravda (NiP), čiji je predsjednik Elmedin Konaković, sarađivao je sa Elmedinom Karišikom, peračem novca koji je radio za Ibrahima Hadžibajrića i Admira Arnautovića Šmrka, te Hadžibajrićevog sina Seida.


Ademović, nekadašnji direktor AID-a, aktuelni delegat NiP-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, prema Skaj prepisci između Karišika i Sanija Al Murde, velikog narkodilera koji je u bjekstvu, trebalo je da obezbijedi 7.000 m2 zemljišta na području opštine Centar (Sarajevo) u naselju Šip, za izgradnju objekata preko kojih bi se oprao novac od prodaje narkotika.

Karišik, vlasnik firme “Plaza group”, te još nekoliko njih, obavještava Al Murdu da je “sjedio sa direktorom Naroda i Pravde” (čitaj Ademovićem) i da mu je on obećao da će dobiti to zemljište".


“Sjedio sam sa ovim direktorom Naroda i Pravde u nedjelju. I on mi je obećao da ćemo mi to dobiti. Ja sam dao ideju da zaobiđemo svu proceduru, da mi uzmemo i izvedemo geodete i napravimo idejno rješenje za čitavo naselje”, referiše Al Murdi Karišik 02.02.2021. godine u 23.35 časova. (Skaj prepiska ima 32 strane, a ja objavljujem samo njen mali, vrlo mali dio).


Dalje mu kaže da im omogućava “da izađemo sa tim na Vijeće i zaobiđemo sve procedure”. 

K73Q29 je Karišik; F3Z0Z7 je Al Murda

Karišik, dalje, obavještava Al Murdu kako je Ademović navodno načelnik opštine Centar, iako je to Srđan Mandić, ali i da je Ademovićev sin Jasmin odbornik.

Takođe mu saopštava i da je Ademovićev prvi rođak Sejad Đozo, predsjednik Opštinskog vijeća (skupštine).

Karišik, vidno zadovoljnom Al Murdiju, još saopštava da je Ademovićevom bratu Elviru Ademoviću kupio telefon na poklon, ali da ga je “jedva prihatio”.


Elvir Ademović, prema Karišikovim riječima, radi u SIPA i “strah je i trepet za kriminalce”.


Sani Al Murda
Ističe da je to “zlatna kombinacija” na šta Al Murda zadovoljno odgovara “Haos, hahahahaha”.


Al Murda je državljanin BiH, a Belgija ga potražuje zbog šverca 3,5 tone kokaina. Međutim, Al Murda ima i državljanstvo Turske, koja ga je odbila izručiti Belgiji. On se svrstava u sam vrh Škaljarskog klana.


Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je 17.04.o.g. optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Seida Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Alme Destanović, Fahrudina. Novalije i firme “Plaza group” zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i pranja novca.

Važno je naglasiti da optužnicom nije obuhvaćen Admir Arnautović Šmrk, veliki narkodiler, koji je najviše novca oprao preko Hadžibajrića i Karišika.


Važno je znati i da je ova optužnica podignuta zaista ekspresno, a da se u Tužilaštvu BiH, takođe, vodi istraga o ovoj grupi, ali i Šmrku kao njenom sastavnom dijelu, te cijeloj njegovoj grupi o čemu sam detaljno pisao.

Veoma kontraverzno, u najmanju ruku, sve u svoje vrijeme, pa neću sada dalje o tome.


Meni lično je bitno da je podignuta optužnica protiv Hadžibajrića, zato što sam ja otkrio da NarkoBeg radi prljave poslove sa opijatima. I pisao mnogo o tome kada je bilo vrlo vrlo malo onih koji su smatrali da sam na pravom tragu. Ispostavilo se da je trag i preširok i da još uvijek nisu raskrinkane sve njegove raskrsnice i putevi droge koji se ukrštaju sa onim na kojem je “vozio” Hadžibajrić.

Za ovu priču oko Skaj poruka, u kojima se direktno proziva Kemal Ademović kao saradnik Karišika, pripadnika Šmrkove, Hadžibajrićeve, a sada to vidimo, i Al Murdijeve narkoorganizacije, jeste  vrlo bitna činjenica da je sin Kemala Ademovića, Jasmin, htio da pokrene smjenu načelnika opštine Centar Srđana Mandića, u novembru prošle godine. 


Srđan Mandić

U tome je i uspio, Ali referendum nije održan, jer je Mandić uspio da ga izbjegne koristeći se vješto birokratskim sredstvima. Sada je pitanje, nakon Skaj prepiski, zbog čega je Mandić zaista trebao biti smijenjen: da li zato što nije radio svoj posao načelnika kako treba ili nije omogućavao Ademovićima unosne nezakonite  poslove?!