субота, 20. април 2024.

Novi izborni obračun Trivićeve i Dodika za kojeg sada trče njegovi "hrtovi" Stanivuković i Šobot


Piše: Slobodan Vasković


1.

Opozicioni Narodni front nominovao je Jelenu Trivić, predsjednicu te stranke,  za kandidata za gradonačelnika Banjaluke na sljedećim lokalnim izborima.


Bilo je to očekivano, jer Trivićeva je i prije zvanične nominacije vrlo jasno govorila da će biti kandidat i da će se boriti protiv “dva režimska” pretendenta za gradonačelnika Banjaluke - Draška Stanivukovića i Nikole Šobota.


2.

Stanivukovića je predložio dio PDP-a na insistiranje Branislava Borenovića, predsjednika stranke, koji je Stanivukovićevu kandidaturu uslovio svojom ostavkom.


Veći dio PDP-a, odnosno aktivisti i članovi te stranke (koji su preostali nakon formiranja Narodnog fronta, gdje su masovno prešli), protiv su takve odluke, ali ih se nije ni slušalo, a ni pitalo.


3.

SNSD, stranka Milorada Dodika, odnosno Gradski odbor Sekte prekložio je Nikolu Šobota, političkog autsajdera, za gradonačelnika, lažno ga predstavljajući kao nestranačku ličnost.


4.

Pisao sam o ovim kandidaturama detaljno 08.04. ove godine, a od tada do danas došlo je do značajnih promjena, ali na gore po samog Borenovića, jer ga je Stanivuković, makijavelista po ubjeđenju i opredjeljenju, ponizio, otvoreno stajući na stranu Dodikovg Režima po svim pitanjima kojima se čak i Borenović javno suprotstavlja.


5.

Šobot je i sada tamo gdje je bio i tog 08.04. - u dubokoj defanzivi.


6.

Prije nego nastavim, da konstatujem dvije činjenice: Trivićeva jeste prvi zvanični kandidat iz redova opozicije; SDS još uvijek nije odlučio da li će imati svog pretendenta za prvog čovjeka Banjaluke, iako je to malo vjerovatno, dok je Nebojša Vukanović, predsjednik Pokreta za pravdu i red, ranije izjavio da ta stranka neće imati svog kandidata.


7.

Realno je očekivati da Trivićeva dobije podršku i SDS-a i Vukanovića, čija je stranka treća po snazi u Banjaluci, dok je Narodni Front na drugom mjestu. SDS ima velike šanse da uđe u parlament Grada, a tu je i lokalni pokret “Banjaluka zove” koji vodi Saša Lazić i koji bi, po logici stvari, jer je riječ o opozicionarima,trebao stati iza Trivićeve.


8.

U proteklih desetak dana Stanivuković je definitivno potvrdio da mu je politika Milorada Dodika mnogo bliža od one koju vodi opozicija; Toliko bliža da je Stanivuković u nekoliko javnih nastupa u potpunosti kopirao Dodikove stavove, iznio ih kao svoje i na taj način pokušao da preuzme politiku svog Vlasnika, kao što je Dodik preuzeo politiku SDS-a 2006. i doveo je do ekstremizma nezlućenih i patoloških razmjera.


9.

Stanivuković je javno podržao i Dodikove sulude zakone: entitetski Izborni zakon, potom Zakom o “stranim agentima”, podržao je i vulgarne psovke Sanje Vulić i sve što je dolazilo iz SNSD-a, tako da je on mnogo više promovisao režimske antinarodne politike nego Šobot, koji je formalni kandidat SNSD-a, najjače stranke Kolonijalnog Režima koji uništava Republiku Srpsku.


10.

Dodik jeste, u bukvalnom smislu te riječi, Vlasnik Stanivukovića, jer ga drži ucijenjenog na “kratkom lancu”, sa kojeg aktuelni gradonačelnik, koji je ne trepnuvši izdao sve one koji su glasali za njega, ali se i borili da pobijedi 2020. godine.


Stanivuković je postao ne samo Dodikov sluga, već i izvršitelj želja tajkuna koji su najnemilosrdnije izvršili betonizaciju grada, upravo za vrijeme njegovog mandata.


11.

Treba naglasiti da čak ni Stanivukovićev prethodnik Igor Radojičić nije bio u tolikoj mjeri servilan prema Dodikovim i tajkunskim zahtjevima.


12.

Proteklo vrijeme Trivićeva nije mijenjala političke stavove i ostala je čvrsto protiv načina djelovanja Režima, ali i Stanivukovića i grupe gangstera okupljenih oko njega.


13.

U prilog joj ide i činjenica da je Stanivuković svojim djelovanjem u posljednjih deset dana okrenuo u potpunosti leđa ne samo kompletnoj opoziciji, već i Borenoviću, tako da i ne djeluje kao kandidat PDP-a, bar jednog njegovog dijela, već kao kandidat koji namjerava da, koristeći Dodikove politike i sakrivajući se nevješto iza lažne “sabornosti”, pokuša obnoviti mandat, što je veoma veoma teško; Čak i u situaciji kada računa da će Dodik naložiti kombi strankama koje ga prate da svoje biračko tijelo usmjere da glasa za Stanivukovića. Uz glasove koje će obezbijediti tajkuni, to ipak ne bi trebalo biti dovoljno za pobjedu.


14.

Dodik neće uspjeti da za Stanivukovića obezbijedi i dio glasova SNSD-a, jer to neće dozvoliti Vlado Đajić, šef Gradskog odbora te stranke, koji je u oštrom sukobu sa Stanivukovićem, ali i u sukobu sa Dodikom, zbog njegovog favorizovanja Stanivukovića.


Nikola Šobot, Igor Dodik; Milorad Dodik, Draško Stanivuković

15.

Stanivuković je, netom nakon što je kandidovan, krenuo vrlo ofanzivno, ali je sam to ne samo poništio, već survao u provaliju neukusnim, ulizičkim kopiranjem Dodika i njegovih antinarodnih politika.


16.

Banjaluka je većinski opoziciona i glasaće protiv Dodika, koji već poodavno nema nikakvu podršku u najvećem gradu RS; Samim tim opozicioni glasovi neće otići ni njegovim hrtovima koji trče ovu trku - Stanivukoviću ni Šobotu; Šobot će, da ne bude dileme, uzeti glasove SNSD-a, ali to nije dovoljno za pobjedu.


17.

Problem, uslovno rečeno, za Trivićevu je razočarenje opozicionih birača u Stanivukovića zbog činjenice da ih je izdao i moraće naći način da mobiliše to biračko tijelo kako bi ih izvela na birališta i pobijedila.


18.

Ostajem pri ranije datoj procjeni da je u Banjaluci na djelu novi sudar Trivićeve i Dodika, prvi nakon opštih izbora na kojima je Trivićeva pobijedila voljiom naroda, a Dodik, vljom brojača glasova, brutalno pogazio izbor naroda i pokrao izbore na rijetko viđen vulgaran i nasilan način.


19.

Ostajem pri ranije datoj procjeni da je Šobot, u ovom trenutku, ozbiljniji protivkandidat Trivićevoj od Stanivukovića, ali da on ne može da je ugrozi samom činjenicom da će Banjaluka ponovo glasati protiv SNSD-a, ali i Stanivukovića kao njihovog piona, što Trivićevu dovodi u poziciju najvećeg favorita na predstojećim izborima. Uprkos ogromnim količinama novca kojima, za razliku od nje, raspolažu Stanivuković i SNSD, čiji je prijedlog Šobot.


20.

Nije sve ni u parama; Ima mnogo toga i u svijesti, ali i inatu naroda.