понедељак, 8. април 2024.

Banke će prestati kupovati obveznice i trezorske zapise koje emituje Vlada RS


Piše: Slobodan Vasković


1.

Banke će prestati kupovati obveznice i trezorske zapise koje emituje Vlada Republike Srpske, tvrdi se u finansijskim krugovima.


Razlog tome su sankcije SAD-a uvedene brojnim funkcionerima RS, između ostalih, i premijeru Radovanu Viškoviću, te još nekolicini ministara.


Ukoliko se ostvari ova najava, finansijsko crnilo, koje vlada u budžetu RS, pretvoriće se u “crnu rupu” koja će progutati i minimum finansiranja najbitnijih stavki iz budžeta, jer je Vlada RS, u proteklim godinama, premoštavala budžetske rupe stalnom prodajom obveznica i trezorskih zapisa.


Zora Vidović, ministarka finansija, mogla bi se naći u situaciji da stavi ključ u bravu, jer nemogućnost prodaje obveznica i zapisa nije jedina opasnost koja se opasno nadvila nad budžetom.


Vidovićeva, svakako, nije alhemičarka, koja je u stanju pretvarati “Džoni Voker” u KM-ove, a ne vjerujem ni da bi joj to pošlo za rukom ni sa bilo kojom domaćom rakijom. 


Svakako će dobro doći za “unutrašnje obloge”.


2. 

Sankcije SAD-a postale su crni bauk, koji kruži redovima Režima i pripadnike te zle organizacije tjera na pitanje: Ko je sljedeći?


U strahu su velike oči: licitira se sa sve većim brojem osoba koje bi se mogle naći na “Crnim listama”, tako da je paranoja potpuna. I u kontinuitetu.


3.  

MUP RS stalno sprovodi vježbe: Spremaju se, kako mi izvori tvrde, za razbijanje demonstracija, iako demonstracije niko ne najavljuje. 


Pitanje je zašto ih očekuju?