четвртак, 28. децембар 2023.

Milenko Milekić&Biljana Vučetić – kriminalni duo koji godinama pljačka budžet Republike Srpske

Kriminalac Milekić i Zlostavljačica

Piše: S.V.

1. 

Kao i što sam obećao, nastavljam da pišem o kriminalnim radnjama Milenka Milekića, predsjednika mafijaške jazbine zvane Osnovni sud Banjaluka. Da ne bi bilo zabune, Milekić nije jedini kriminalac u toj pravosudnoj instituciji. Zapravo, Osnovni sud obiluje kriminalcima svih mogućih vrsta.


2. 

Ipak, kao najodaniji Milekićev saradnik u njegovim kriminalnim radnjama izdvaja se Biljana Vučetić, poznata i pod nadimkom „Zlostavljačica“. O tome zašto su joj radnici Osnovnog suda Banjaluka dali taj nadimak ću pisati u narednim danima.


3. 

Moram da priznam da se radi o vrlo interesantnom krimi partnerstvu, koje karakteriše velika kreativnost kada je u pitanje osmišljavanje šema za otimanje novca. Moji izvori iz Osnovnog suda Banjaluka tvrde da je zapravo Zlostavljačica mozak tog kriminalnog dua.


Zlostavljačica

4. 

U ovom tekstu ću opisati na koji način Milekić i Zlostavljačica već godinama pljačkaju budžet Republike Srpske. Radi se o šemi sa troškovima prevoza koje dobijaju radnici čije mjesto stanovanja je udaljeno od Osnovnog suda Banjaluka više od četiri kilometra.


5. 

Milekić i Zlostavljačica su nagovorili više od 20 radnika Osnovnog suda Banjaluka da svoje adrese prebivališta prijave u drugim gradovima, iako oni stvarno žive u Banjaluci i nemaju pravo na troškove prevoza. Radi se o fiktivnim prijavama prebivališta koje Ministarstvo finansija RS ne provjerava niti bilo koja druga institucija.


kriminalac Milekić

6. 

Nakon što radnik prijavi prebivalište u drugom gradu, on podnese zahtjev za isplatu naknade troškova prevoza, koji ekspresno odobre Milekić ili Zlostavljačica kao njegova zamjenica. Tako se dolazi do situacije da se tom radniku mjesečno iz budžeta isplaćuje iznos od 200-400 KM, u zavisnosti od udaljenosti fiktivno prijavljenog prebivališta.  


7.

Milekić i Zlostavljačica su tu krimi šemu osmislili prije nekoliko godina, kada su je testirali uz pomoć sekretarica tog suda. Sekretarski duo, Slavica i Marija, je po nagovoru Milekića prijavio svoje prebivalište na istu adresu u Prijedoru.

 

pokusne sekretarice

8.

Iako sekretarice Slavica i Marija svo vrijeme žive u Banjaluci, nekoliko kilometara od Osnovnog suda Banjaluka, one već godinama primaju svaki mjesec po nekoliko stotina KM na ime troškova prevoza.

 

9.

E sad prelazimo na glavnu stvar. Radnici koji na osnovu fiktivne prijave dobiju naknadu za troškove prevoza polovinu novca daju na ruke Milekiću ili Zlostavljačici. Većinu tog novca Milekić zadržava za sebe, a ostatak daje Zlostavljačici.

Zlostavljačica i pokusne sekretarice

10. 

U narednim danima ću povodom opisane kriminalne šeme poslati krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH pošto tužilaštva u Republici Srpskoj postoje samo na papiru. (nastaviće se)