понедељак, 7. септембар 2020.

Vođa kartela Amerika formalno državljanin BiH: MUP HNK nije poništio lažni bh. pasoš izdat narko bossu Zoranu Jakšiću

Peruanska policija još 2016. godine obavijestila bh. sigurnosne agencije da je kod Jakšića, prilikom hapšenja, pronađen bosanskohercegovački pasoš izdat na ime Nikola Marjanović. Tužilaštvo BiH ignorisalo ovaj slučaj. Zoran Jakšić osuđen na 25 godina zatvora u Peruu zbog krijumčarenja kokaina. I Jakiševa lična karta izdata u Mostaru još uvijek važeća.



piše: Istraga.ba


Vođa narko kartela Amerika Zoran Jakšić još uvijek ima validan bosanskohercegovački pasoš izdat na ime Nikola Marjanović, saznaje Istraga. Iako je je u Peruu prošle godine osuđen na 25 godina robije zbog trgovine kokainom i uprkos činjenici da je Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA još prije četiri godine o svemu obavijestila Tužilašvo BiH i MUP HNK, pasoš izdat na ime Nikole Marjanovića sa fotografijom Zorana Jakšića nije poništen.


Živ – važeći”, piše u rubrici status osobe u IDDEEA-inoj bazi podataka ukoliko u pretrazi unesete ime Nikola Marjanović, sin Milorada, rođen 4. decembra 1965. godine u Sarajevu, nastanjen u Mostaru, XII ulica bb.



No, u rubrici fotografija nalazi se dobro poznato lice – Zoran Jakšić. On je, objavili su prije nekoliko dana u svom istraživanju novinari srbijanskog KRIK-a, prije nego je 2016. godine uhapšen u Peruu koristio 40 identiteta. Prilikom hapšenja, pisali su još tada peruanski mediji, Jakšić je imao “lažni bosanskohercegovački pasoš”. Ali njegov bh. pasoš nije bio krivotvoren. 


Uredno ga je ovaj srbijanski narko boss dobio u MUP-u HNK u Mostaru. Izdat mu je 18 marta 2015. godine.




Samo šest dana ranije, službenici u MUP-u HNK  su Zoranu Jakšiću izdali i bosanskohercegovačku ličnu kartu broj 1E0T0E7J9. Svi dokumenti su izdati na ime Nikole Marjanovića, a na njima se nalazi fotografija – Zorana Jakšića. 


Godinu kasnije, u julu 2016. godine službenici peruanske policije u saradnji sa američkom DEA-om uhapsili su Jakšića zbog povezanosti sa trgovinom drogom i ubistvima. Označen je kao vođa klana Amerika koji je kokain iz Perua krijumčario u Evropu.


Odmah nakon hapšenja Zorana Jakšića, bh. policijske agencije su službeno obaviještene da je kod njega pronađen pasoš izdat u Mostaru. Tri mjeseca kasnije, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu SIPA je provela akciju “Papirus”.


“Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su danas akciju kodnog naziva “Papirus” koja je izvodi na širem području BiH. 


Akcija se provodi po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski službenici izvode jednu od najsloženijih akcija u bori protiv organizovanog kriminala u našoj zemlji. Vrše se pretresi objekata na ukupno 11 lokacija, a očekuje se lišenje slobode većeg broja osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo “organizovani criminal” u vezi sa krivičnim djelom “krivotvorenje isprave” I ovjeravanje neistinitog sadržaja”, saopćeno je iz SIPA-e 3. oktobra 2016. godine.


Predmet je ubrzo preuzelo Tužilaštvo BiH, odnosno državna tužiteljica Ivana Petković koja je tokom 2017. i 2018. godine podigla tri optužnice zbog izdavanja bh. dokumenata kriminalcima iz regije. Ali nijednom od ovih optužnica koje su u posjedu Istrage, Tužilaštvo BiH nije obuhvatilo izdavanje pasoša Zoranu Jakšiću, vođi klana Amerika.


“SIPA je o tom pasošu obavijestila sve nadležne institucije.  Nismo mi ti koji izdaju i poništavaju lične dokumente. To rade kantonalni MUP-ovi koji ih i izdaju”, objasnio je za Istragu jedan od visokopozicioniranih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu.


Naš sagovornik tvrdi da je SIPA obavijestila MUP HNK koji je trebao poništiti pasoš izdat na ime Nikole Marjanovića sa fotografijom Zorana Jakšića. MUP HNK to nije učinio, što dokazuje i naslovna fotografija.


No, pasoš izdat Zoranu Jakšiću nije jedini važeći pasoš kojeg su bh. institucije izdale bjelosvjetskim kriminalcima. Istraga se nastavlja i uskoro slijede novi detalji.