петак, 11. септембар 2020.

Pohlepa: Uvijek im je premalo, nikad dovoljno


piše: Slobodan Vasković


“Kome je dovoljno premalo, nije mu nikad dovoljno”, jedan je od naboljih opisa pohlepe. On kapilarno opisuje kleptokratski Režim Milorada Dodika i klijentelističke mreže, uz čiju pomoć vlada.


Uvijek im je premalo i otimaju do zadnjeg. Bez zadrške. O tome svjedoči i tekst koji slijedi.


1.

Olimpijski centar Jahorina dobio je prije nekoliko mjeseci garancije Vlade RS da se kreditno zaduži punih 99 miliona KM.


Međutim, nisu, do sada, uspjeli da nađu ni marku kredita, jer im niko ne da pare; Finansijske institucije su, očigledno, svjesne da bi veći dio tog novca bio pokraden i proćerdan, a najmanje bi se uložilo u izgradnju objekata za razvoj turizma na Jahorini.



2.

U potragu za kreditorima dao se i Veljko Vukelić, kum Milorada Dodika, koji lobira kod nekoliko firmi iz Kine da daju bar dio od 99 miliona KM, ali “napori” tog kriminalca međunarodnih razmjera (član međunarodnih zločinačkih organizacija) nisu dali nikakav rezultat.


Vukelić je organizator i inspirator brojnih pljački resursa RS, o čemu sam detaljno pisao, a njegovi “pipci” su i Goran Osnovac Selak, formalni šef SPS-a, kao i sociopata Nenad Nešić, šef DNS-a i direktor JP “Putevi RS”, koje nemilosrdno pljačka.



3.

Ukoliko im pođe za rukom da dobiju kreditna sredstva (u šta je vrlo teško povjerovati), plan je da se, najmanje 60 posto “ugrade” u izgradnju gondole i ski staza na dijelu Jahorine koji pripada opštini Trnovo.


4.

Tu bi se za gondolu, dugu svega 685 metara i nešto propratnih sadržaja, skrcalo 20 miliona KM; Od tih 20 miliona, plan im je da otmu najmanje 12 miliona KM.


Ostatak bi bio potrošen na izgradnju staza i gondola, koje vode Ravno do Dna - Nešićevog zemljišta, uskoro i apartmana, u opštini Trnovo, čija izgradnja uveliko teče.



5.

Nešićeva firma “za zločine - Legend” već je počela gradnju apartmana od 10.476.2 m2 na lokaciji Obućina bare, opština Trnovo. Vrijednost m2, ukoliko bi se izgradila gondola, iznosio bi najmanje 1.500 evra, što znači da bi u ovoj prvoj fazi zaradili 15.714.300 evra, odnosno 30.642.885 KM.


6.

Ranije sam objavio da im je cilj, izvlačenjem novca iz budžeta, izgraditi apartmane u dvije faze i doći do ukupne zarade od 30 miliona KM, ali su bandi apetiti porasli, pa su sve poduplali.


7.

Druga faza izgradnje apartmana podrazumijeva dodatnih 12.000 m2, što, po cijeni od najmanje 1.500 evra, iznosi 18.000.000 evra, odnosno 35.100.000 KM.


Ukupno je planirano da, zlouptrebama funkcija (ne daju svog pfeninga, sav novac za izgradnju izvuku iz Javnih preduzeća, a pare od prodaje uzmu sebi), inkasiraju 65.742.885 KM. Plus onih 12 miliona koje planiraju opljačkati na izgradnji “kratke” Gondole za Trnovo, čiji bi metar mogao postati najskuplji na Planeti. 


8.

Pohlepna Banda vjeruje da je vječna i iznad zakona, jer ih štiti Dodik, koji je i Visoki pokrovitelj svih ovih poslova.



9.

Osim Nešića, suvlasnici firme “Legend” su Aleksandar Glavaš, narodni poslanik DNS-a i Mladen Lučić, odbornik te stranke u opštini Istočna Ilidža. 


U cijelom projektu pljačke od cca 78 miliona KM, osim njih, su i već pomenuti Vukelić, kao i Ljubomir Mrda, kriminalac i falsifikator.


Da je Mrda kriminalac, potvrdile su i dvije režimske institucije (Regulatorna komisija za energetiku RS i Republički inspektorat RS), koji, trenutno, pljačka proizvodnjom ilegalne struje na nezakonito izgrađenoj MHE “Miljacka”; Uprkos svemu, Mrda je i dalje član NO OC “Jahorina”.


10.

U “ekipi” je i Vladimir Luledžija, Dodikov tajkun koji je prevarom dobio najatraktivniji plac na Jahoirini, na koje je zarada vrlo skromna - svega 5,7 miliona KM, te još najmanje jedan “skriveni” partner.


11.

Svakako ne treba zaboraviti ni Dejana Ljevnaića, koji je direktor OC “Jahorina” i neće propustiti svoj “komad”, kao što to nije učinio ni na izgradnji Jahornske gondole, na kojoj je od 16 miliona, koliko je na nju “utrošeno”, ukradeno najmanje osam miliona KM.


Ljevnaić uzima i “legalno”, jer je predstavnik firme “Leitner”, od koje se gondole i nabavljaju i, po uspješno zaključenom ugovoru, pripada mu najmanje tri posto, tako da je na Jahorinskoj gondoli, samo potpisivanjem ugovora, odmah zaradio 480.000 KM. Vrijedan potpis, nema šta.



12.

Ljevnaićevi apetiti rastu, želi da preuzme potpunu komandu nad Jahorinom i druge izbaci iz igre, a Dodik mu je to i obećao - da će postati Jahorinski Capo di tutti capi odmah nakon lokalnih izbora.


13.

Sama ta činjenica dovoljna je entitetskim šefovima navodnih Tužilaštava i takozvanog MUP RS da ne učine ništa kako bi spriječili realizaciju prevare; Niti procesuirali one već izvršene, kao što je Jahorinska gondola i bjesomučno pljačkanje prilikom njene izgradnje.


14.

Da bih potvrdio navedeno, uputio sam pitanja Miodragu Bajiću, šefu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, da li njemu podređeni nazovitužioci rade išta na predmetu “Gondola” i dobio odgovor da tog predmeta nema “u evidencijama” (vidi dodatak)!



Bajić je “zaboravio” da je samo na osnovu pitanja trebalo da pokrene predistražne radnje, jer su to otvoreni izvori i radi se o ogromnoj sumi koja je oteta. Međutim, Bajić ne smije kao nazovitužilac ni prići gondoli; Možda samo kao skijaš ili planinar ili turista.


Zato je i prećutao pitanje: "Ukoliko istraga nije počela, da li će Posebno odjeljenje otvoriti istragu kako bi se ispitale drastične razlike u cijeni izgradnje jahorinske gondole u odnosu na one izgrađene u Sarajevu i na Zlatiboru, koje nedvosmisleno ukazuju na brojne kriminalne akte?"


15.

Ista pitanja isti dan postavio sam i Siniši Kostreševiću, direktoru Policije RS i nisam, očekivano, dobio odgovor.


Draganu Lukaču poodavno ne šaljem nikakva pitanja, jer je on zabranio da mi bilo ko iz Hunte odgovori na njih, a i besmisleno je zato što je narečeni, takođe, jedan od pokrovitelja brojnih kriminalnih akata.



16.

Prethodno sam, 31.08.o.g., Kostreševiću postavio i pitanja o divljoj gradnji na Jahorini u izvedbi Vladimira Luledžije, kojom je ugrožena vila Vlade RS, ali i ta pitanja su ostala bez odgovora.


17.

Ništa neočekivano, jer Kostrešević, kao ni Bajić i nisu tu da bi rješavali kriminalna djela, već ih skrivali. Potvrđuju to i najnoviji slučajevi “Potkopavanja vile Vlade RS sa Luledžijinog placa, dobijenog kriminalnim zahvatom”, te “Gondole za pljačkanje”!



Stoga ni Bajić ni Kostrešević neće istražiti kako je Luledžija došao do najatraktivnijeg placa, a došao je kriminalnim putem, pri čemu je OC “Jahorina” oštećena za cca 280 hiljada KM, o čemu sam detaljno pisao.


18.

Na tih, nezakonito otetih, 400 m2 najatraktivnijeg placa, Luledžija i njegovi partneri, Ljubomir Mrda i najbliži savjetnik Milorada Dodika, zvani Papak, (poznat po tome što je od vozača prostitutki na ljekarske preglede za deset maraka, preko švercera koza, ovaca i nešto suhomesnatih proizvoda preko Drine, dogurao do Dodika, unosnih kriminalnih poslova, koje javno priznaje nošenjem sata od sto hiljada evra, iako nije utvrđeno da li uopšte zna “na sat”, kupljenog ukradenim parama), zaradiće 5,7 miliona KM.


19.

Dvojac je označio karte kako bi kockar Luledžija dobio plac, a Bajiću i Kostreševiću su označeni “predmeti” koji se ne smiju naći ni u Upisniku, a kamoli u istrazi.


20.

Međutim, ta djela ne zastarijevaju tako brzo, pa će neke istrage, kad tad, biti.


21.

Upravo toga se veoma uplašio Luledžija koji je, nakon što sam raskrinkao njega i njegove prljave partnere, doživio teške traume, te je nabavio lični aparat za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju i umjetno disanje, koji sve češće upotrebljava.


22.

Nije poznato da li je to jedan od aparata po zlu čuvene kriminalne firme “Medietik”, braće Vlade i Želka Babića, preko koje je iz Fonda zdravstva RS, uz pomoć direktora te institucije Dejana Kusturića, opljačkano 9,4 miliona KM, teškom zloupotrebom pandemije korone, koja i dalje hara u BiH/RS. “Istragu” o ovoj pljački vodi Tužilaštvo BiH, ali, kako stvari stoje, čine sve da je što prije zatvore i ne pohapse i Babiće i Kusturića, što je već poodavno trebalo biti učinjeno.


23.

Kako god bilo, Luledžija ne koristi aparat zbog korone, već zbog straha i napada panike što su mu otkrivene sve “označene karte”.



24.

Dodika je to baš iznerviralo pa je, nedavno, u jednom restoranu, od stola za kojim je sjedio, otjerao Papka, nosača sata od 100.000 evra, što je Papak bespogovorno prihvatio i brzo se udaljio pognute glave i podvijena repa. Papci su zaista bića izuzetno razvijenih poltronskih, sluganskih, lakejskih osobina.


Dodik baš zna biti nepristojan prema sopstvenom sluganskom osoblju, a i ruka mu je, kako se tvrdi, s vremena na vrijeme, “baš teška”!


25.

Ko je Papak? Pa objaviće to uskoro režimski mediji. Ili možda Luledžija koji mu je odmah, nakon te dramatične, jezive epizode u kojoj je morao da prebrzo odgalopira od Dodikovog stola, dao na upotrebu svoj lični aparat za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju i umjetno disanje.


26.

Šetnje po Jahorini i pogled na opljačkano više im nisu dovoljni za pravilno disanje. (nastaviće se)

  

Pitanja za Miodraga Bajića (02.09.2020.)



Republičko javno tužilaštvo RS


Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije


Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja i zamjenik Glavnog republičkog tužioca


Poštovani,

mnogo je dokaza da je tokom izgradnje gondole na Jahorini (2019, godine) na različite načine otuđeno/ukradeno više od osam miliona KM, od ukupno šesnaest miliona koliko je plaćena ta investicija.


Poređenja radi - Kada 20 miliona, koliko je koštala sarajevska žičara, podijelimo sa 2,4 kilometra, koliko je duga, dođemo do cijene od 8,33 miliona po kilometru. 


Kada 16 miliona KM koliko je koštala Jahorinska gondola podijelimo sa njenom dužinom od 1 kilometra, dođemo do cijene od 16 miliona po kilometru.

Razlika je 7,67 miliona KM po kilometru, ali Sarajevska, za razliku od Jahorinske, ima 10 stubova, odnosno četiri stuba više, dok Jahorinska ima tri gondole više.


Nesporno je da je ukradena cifra, kada se sve sagleda, preko osam miliona KM.


Ukoliko Jahorinsku gondolu uporedimo za Gold gondolom na Zlatiboru, njenom cijenom izgradnje od 13 miliona evra (25,35 miliona KM) i dužinom od devet kilometara, na 36 stubova, sa tri stanice i 55 kabina, onda dođeno do zaista frapantnih razlika.


Izgradnja kilometra Gold gondole košta svega  2,8 miliona KM, odnosno 5,7 puta jeftinije nego na Jahorini.


Molim Vas da mi odgovorite da li Posebno odjeljenje vodi istragu o ovoj investiciji i u kojoj fazi je ta istraga, ukoliko je aktivna?


Ukoliko istraga nije počela, da li će Posebno odjeljenje otvoriti istragu kako bi se ispitale drastične razlike u cijeni izgradnje jahorinske gondole u odnosu na one izgrađene u Sarajevu i na Zlatiboru, koje nedvosmisleno ukazuju na brojne kriminalne akte?


Molim Vas da mi na pitanja odgovorite najkasnije do petka, 04.09.o.g.


Bajićev odgovor (Broj:IT-24/20, 04.09.2020.)


Dana 02.09.2020. godine obratili ste se Republičkom javnom tužilaštvu, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala sa zahtjevom za odgovor na pitanje da li Posebno odjeljenje tužilaštva vodi istragu o izgradnji gondole na Jahorini i u kojoj je fazi ista. 



Uvidom u evidencije koje vodi Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva utvrđeno je da  kod ovog odjeljenja nema otvorene istrage koja bi se odnosila na izgradnju gondole na Jahorini. 


Sekretar Dragica Tojagić