среда, 22. март 2017.

Turneja za Desetku: Risto Marić po svakom kubiku traži 10 KM “za partiju”

piše: Slobodan Vasković

Risto Marić, Generalni direktor JP “Šume RS” i visoki funkcioner Socijalističke partije, razvlastio je direktore Šumskih gazdinstava u dijelu koji se odnosi na potpisivanje ugovora sa drvoprerađivačima.

Niijedan direktor ŠG više ne može potpisati prodaju niti jednog jedinog stabla, već to lično čini Marić; Štaviše, Marić je prethodnih sedmica upriličio “turneju” po cijeloj RS i Šumskim gazdinstvima, gdje je potpisivao ugovore sa drvoprerađivačima.

Bitan detalj je i da Marić u ugovorima nije potpisao cjelokupnu količinu koja im je potrebna za godinu dana rada, već im je odobrio između petine i, najviše, trećine potrebnih količina.

Gdje je kvaka?

U parama, naravno, gdje bi drugo bila.

Potpisujući ugovore na ovaj način, Marić prisiljava drvoprerađivače da mu isplate 10 KM po metru kubnom drveta i to lično “na ruke”.

Kolika je drskost u pitanju, svjedoči i podatak da, kako mi je posvjedočilo nekoliko vlasnika firmi, Marić otvoreno traži novac.

Šta to praktično znači?
Primjera radi, ako je neki drvoprerađivač tokom godine povlačio 15.000 m3 oblovine, a Marić mu ugovorom za ovu godinu odobrio 5.000 m3, vlasnik firme je Mariću prisiljen isplatiti sto hiljada KM za ostatak od 10.000 m3 drveta potrebnih za proizvodnju. Ne učini li to, ništa od drveta. Takođe, i za već izdate količine Marić je ueo “narukvicu”. 

“Ovo je otvorena pljačka. Do sada je običaj bio da se direktor Šumskog gazdinstva ‘počasti’ sa određenom sumom, ali nikada nije bilo definisane cijene po kubiku koja se direktoru mora dati. Ukoliko zaista istraje na tome da mu se isplati 10 KM po svakom kubiku, nama ne ostaje nikakva zarada”, tvrde moji sagovornici. 

Oni još ističu da im je Marić saopštio da novac ne uzima sebi “već za partiju” i da “ima podršku predsjednika stranke”.

Navedeno je javna tajna, pa je nejasno zbog čega ne reaguju MUP RS i nadležna tužilaštva, pošto je jako mnogo svjedoka otimačine koja je u toku.