уторак, 28. март 2017.

Politički kontinuitet: Od Papka do Papka

piše: Slobodan Vasković

1.
Vojin Mitrović je politička konstanta - Jednom Papak uvijek Papak, njegova je deviza.

2.
Njegov politički put Od Papka do Papka počeo je prije dvije i po godine, kada je napustio NDP, podržao formiranje Vlade RS, pridružio se SNSD-u, da bi se nastavio 28.03. kada je napustio SNSD i čeka na udruživanje sa DNS-om.

3. 
Mitrović nije dobio obećano - nema uticaj u Bijeljini, gdje ga je skroz minimizirao izvjesni Nedeljko Ćorić, predsjednik tamošnjeg Gradskog odbora SNSD; Ćorić ne dozvoljava Mitroviću da ostvari bilo kakve interese, od materijalnih do političkih.

4.
Najveći udarac Papku Ćorić je zadao kada mu je oteo njegovog ličnog Papka - Zorana Maletića, pomoćnika ministra poljoprivrede.

Mitrović je tražio da Maletić zamijeni Stevu Mirjanića Metuzalema, ne shvatajući da je potonji jedan od Besmrtnika.

5.
Maletić je shvatio da nikada neće postati Metuzalem, pa je napustio Mitrovića i odgalopirao ka Ćoriću.

Galopiranje je sa balkona pratio Metuzalem, sretan što broj papkara u RS raste.

6.
Ima u pomenutom papkarskom trileru još par zapleta, jedan je i oktanski, jedan oko kandidatura za bh. parlament, ali je ključno da je Metuzalem pobijedio još jednom. 

To što je poljoprivrede sve manje dok je Metuzalemovih pobjeda sve više, koga briga. 

7.
Poljoprivreda će uskoro skroz nestati, pa će po sajmovima prikazivati Metuzalema. Kao čudo koje je opstalo u opustošenim poljima Republike Srpske.

8.
Bilo je još nekoliko “transfera”, ali to su, za razliku od Povijesnog Papka Mitrovića, pedesetsedme lige, pa ih neću ni pominjati.

9.
Ni Željka Cvijanović se nije mnogo uzbudila zbog odlaska Prvog Papka; Djeluje joj to kao olakšavajuća okolnost u slučaju kupovine “Dva Papka”, pa kako dosad nije kažnjavana…

10.
Zato se Ž.C. opet mnogo iznervirala oko Nenada Nešića, kojeg ona tretira kao papka, a ne Papka. Nešić možda djeluje kao papak, ali on jeste i Papak, jer je iz SNSD-a prešao u DNS. 

11.
Ž.C. je, prije par dana, ponovo ultimativno zahtijevala da Robijaš Nešić (odležao par mjeseci zbog nasilja), kao i cijelo rukovodstvo JP “Putevi”, odmah budu smijenjeni, ali se tome usprotivio Marko Pavić. 

Nije ni čudo - “Planet soft” još nije dobio tender od 3,5 miliona KM za softver.

12.  
Ni perač Mladen Milanović Kaja nije dobio ugovor o putarskim poslovima u tri oblasti (cca 40 miliona KM).

To mu ne dozvoljava SNSD, a i Pavić vidi, u 1060 kilometara ceste koje održava MG Mind/Mrkonjić putevi, veliku šansu da izmiri svoje tajkune Dragana Čorokala (Prijedorputevi) i Gorana Marjanovića Mućka (“Niskogradnja Marjanović”), koji su zaratili oko održavanja cesta u regiji Prijedor.

13.
Kaja se baš “namjestio” i SNSD-u u DNS-u da razriješe unutarstranačke putarske zavrzlame, a i da Dodik dodatno oslabi Zorana Tegeltiju, ministra finansija.

14.
Dodik je objavio “naučno-istraživački” rad u “Glasu” kojim je obuhvatio dvije teme - Revizija i, što je zaista interesantno, poimanje funkcionisanja vrha SDS-a od, kako je “Naučnik” formulisao, četiri predsjednika i jednog potpredsjednika. 

Rad je sav prašnjav od kopanja po arhivama.

Nema dileme da se Dodik priprema za v.d. dekana FBN-a, a ovaj objavljeni rad sigurno će mu donijeti 3 boda. I to u gostima.

14.  
Dodik je najavio i novu posjetu Vladimiru Putinu.

Pitam se koliko će ovaj put platiti hotelsku sobu: Tokom boravka u Moskvi, u maju 2015., kada je održana vojna parada, Dodik je noć u hotelu plaćao 16.470 KM. A bio je četiri noći.

15.
Zdravko Krsmanović najavio je da će Mladen Ivanić biti kandidat PDP-a i NDP-a za predsjednika RS na izborima 2018. godine; Interesantno, sličan plan ima i SNSD, koji smatra da nema sopstvenog kvalitetnog kandidata za tu poziciju.

Nebojša Radmanović se ne slaže sa tim, zasad, nezvaničnim stavom.

Mladen Ivanić se nije izjasnio po tom pitanju.

16. 
Ostanite sa mnom.