недеља, 26. март 2017.

Gola Sječa: Marić po izvoznom kubiku "reže" 10 evra

piše: Slobodan Vasković

Rukovodstvo JP “Šume Srpske”, na čelu sa generalnim direktorom Ristom Marićem, direktno radi protiv ovog preduzeća, ali i protiv interesa domaćih drvoprerađivača, od kojih su mnogi pred zatvaranjem firmi zbog hroničnog nedostatka sirovine za rad.

Osim prekomjerne sječe proteklih godina koja je “Šume RS” dovela u veoma tešku situaciju, kao poseban problem ističe se izvoz oblovine u susjedne zemlje. I to u ogromnim količinama. 

“Šume RS” ne bi smjele, po Zakonu, da isporučuju sirovinu kupcima van Republike Srpske, ali su Zakon jednostavno zaobišli tako što su čelni ljudi ovog preduzeća formirali, preko sebi bliskih lica, firme koje za njihov račun izvoze oblovinu.

Koliko je taj štetni rad uzeo maha, svjedoči podatak da je samo preko Carinske ispostave Višegrad u 2016. godini izvezeno 86.000 m3 drveta (dokumenti u mom posjedu), što je zapanjujuće velika količina. (To je više od polovine drveta koje se posiječe tokom godine u ŠG “Romanija”. Posiječe se cca 160.000 m3). 

A gdje su druge carinske ispostave i koliko je preko njih izvezeno drveta?! 

„Jedan dio sirovine odlazi u Srbiju. U Šumama tvrde da ne izvoze sirovinu, ali je problem što je daju kupcima koji izvoze. Šume su dužne da, ukoliko utvrde, da neko kupuje, a ne prerađuje sirovinu, prekinu snabdijevanje takvih kupaca i to je ono što mi očekujemo od Šuma”, rekao je krajem oktobra prošle godine Lazo Šinik, iz Udruženja šumarstva i prerade drveta.

Šinikove tvrdnje došle su u isto vrijeme kada i pismo nezadovoljnih drvoprerađivača upućeno ministru Stevi Mirjaniću Metuzalemu, u kojem su tvrdili da su tokom izbora bili primorani finansirati kampanju socijalističke partije, kojoj pripada Risto Marić, generalni direktor Šuma RS.

U istom pismu je naveden i problem nelegalnog izvoza sirovine u susjedne zemlje.

Paradoks je da su iza pisma Mirjaniću stajali drvoprerađivači bliski SNSD-u, što oni nisu ni krili.

Sam Marić je demantovao sve navode, ističući da rukovodstvo Šuma nema uvid ko “sirovinu prerađuje, a ko izvozi” i da to “ne može znati do kraja godine”.

Zapanjujući podaci o izvozu demantuju Marića, jer je lako mogao doći do njih, samo da je zatražio unformacije od UIO BiH.

Međutim, tada ne bi, nelegalno, došao do milionskih iznosa.

Glavni razlog ovog štetnog i po domaće prerađivače razarajućeg posla, jeste što je oblovina mnogo skuplja u Srbiji nego u Republici Srpskoj, pa su tako i zarade onih koji stoje iza ove otvorene pljačke višestruko veće.

Prema tvrdnjama upućenih, Risto Marić za kubik drveta namijenjen izvozu uzima “na ruke” 10 evra. Praktično to znači da je izvozom preko Višegrada, samo na tom Carinskom prelazu, "odrezao" 860.000 evra.

Naravno, nije on sam u tom lancu, već još nekolicina funkcionera JP “Šume Srpske”, kao i vlasnici firmi koje se bave izvozom. 

Već sam objavio da je Marić drvoprerađivačima iz RS postavio uslov za ovu godinu - da mu isplate 10 KM po m3, inače nema sirovine. Kako on i dalje istrajava na svom zahtjevu mnogi drvoprerađivači pripremaju otuštanje radnika, jer je to jedini način da opstanu.

Interesantno je da od velikih drvoprerađivača, bliskih SNSD-u, Marić nije tražio novac!