уторак, 20. фебруар 2024.

Sve širi rascjep unutar Crvene Sekte po pitanju kandidata za gradonačelnika Banjaluke; Istovremeno u PDP-u , istim povodom, varniči na sve strane

 

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Iako je do lokalnih izbora preostalo više od sedam mjeseci, stranke koje djeluju na području Banjaluke su već uveliko u kampanji. Očigledno je da se pitanje kandidata za gradonačelnika Banjaluke nametnulo kao najznačajnije političko pitanje u Republici Srpskoj.


2. 

Ovih dana smo svjedoci rata koji se vodi unutar PDP-a. Trenutno stanje je da su puno veće šanse da Draško Stanivuković bude izbačen iz te stranke, nego da bude kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke. Da je toga svjestan i Stanivuković pokazuju informacije da on ima u rezervi registrovan politički subjekat koji bi ga kandidovao umjesto PDP-a.

 

3.

Samouvjerenost koju pokazuje Igor Crnadak u sukobu sa Stanivukovićem svjedoči da unutar PDP-a postoji većinsko raspoloženje za izbacivanje Stanivukovića iz te stranke. Ostaje samo da vidimo da li će u paketu sa Stanivukovićem iz PDP-a izletiti i Branislav Borenović. Doduše, Borenović je od Stanivukovića dobio dovoljno novca da može da se već sada penzioniše.  


4. 

Ništa manje nije zanimljivo ni u SNSD-u. Tu se Vlado Crta Đajić, na iznenađenje mnogih, pokazao kao puno tvrđi orah nego što se mislilo. Crta insistira da on bude kandidat Crvene Sekte za gradonačelnika Banjaluke. Kao rezervnu opciju, Crta je pripremio izvjesnog doktora Nikolu Šobota koji nije poznat široj javnosti. Šobot je potpuno odan Crti.


5. 

Za razliku od Crte, Dodik bi radije da zaigra na već isprobanu kartu - Draška Stanivukovića. Dodik ima plan da kao formalnog kandidata SNSD-a za gradonačelnika Banjluke isturi nekog ko nema kapacitet da povuče veliki broj ličnih glasova. Sa druge strane, članovima SNSD-a bi, preko predsjednika mjesnih odbora, bila data instrukcija da glasaju za Stanivukovića.


6. 

Dodik je najbližim saradnicima već nagovijestio da će Srđan Amidžić biti taj koji će odigrati rolu za Stanivukovića. Amidžić je poznat kao neko ko je odan svakom gospodaru. Nekada je služio Igoru Radojičiću, nakon toga Crti, a sada Dodiku.


7. 

Kako bi Amidžiću dao na težini unutar stranke, Dodik je izlobirao njegov izbor za generalnog sekretara SNSD-a. Time je Dodik zapravo želio da ojača Amidžića na uštrb Crte. Dodik računa da će Crti biti znatno teže da se odupre Amidžićevoj kandidaturi nego nekog drugog ko nije stranački funkciner.

8. 

Ovde je bitno reći da se Crta u ovom momentu oštro protivi ideji da Amidžić bude kandidat Crvene Sekte. Crta je svjestan da bi to značilo guranje vjetra u leđa Stanivukoviću, a u čemu on ne želi da učestvuje. Osim toga, Crta je svjestan da bi Dodik za loš rezultat Amidžića na izborima optužio upravo Crtu i iskoristio to za njegovo uklanjanje sa čela Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.