петак, 16. фебруар 2024.

Debevec i Osmica ostaju u pritvoru; Debevec je seksualni predator koji je svoje žrtve i fizički maltretirao u prostorijama Suda BiH; Osmici je dojavljeno da će biti uhapšen


piše: S.V.

Sud BiH produžio je pritvor Ranku Debevecu, suspendovanom predsjedniku Suda BiH i Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Oni se sumnjiče za nelegalno prisluškivanje u predmetima "Respiratori" i "Diploma", a istraga je proširena i na niz drugih teških krivičnih djela koja su počinili.

Na ročištu za produženje pritvora, tužiteljka Bojana Jolović iznijela je niz šokantnih detalja o drugim kriminalnim radnjama posebno Debeveca koji je, između ostalog, uzeo sat od 15.000 evra od Zdravka Mamića, uz posredovanje Ljiljanka Palaca.

Jedan dio ročišta bio je zatvoren za javnost zbog toga da se zaštiti interes svjedoka.

Tu je bilo riječi o kršenju rodne ravnopravnosti, a prema mojim saznanjima Debevec je seksualni predator koji je progonio neke od uposlenica Suda BiH.

Moje informacije dalje kažu da je neke od svojih žrtava Debevec fizički maltretirao u kancelariji predsjednika Suda BiH.

Zbog interesa istrage, ali i zaštite svjedoka neću navoditi druge detalje iz ovog dijela optužbi na račun Debevca.

Ročište, održano 15.02., pokazalo je i da je Osmici dojavljeno da će biti uhapšen, jer je pet minuta prije upada SIPA on usspio da promijeni svoj telefonski aparat: Sklonio je onaj koji je stalno nosio, a istražiocima dao drugi sa vrlo malo podataka u njemu.

Potrebno je da se tokom istrage sazna i ko je dojavio Osmici da će biti uhapšen.