четвртак, 1. јул 2021.

Dosje/Dodikova "Naša banka" i dedinjska vila: Hoće li Dodik "pasti" zbog "0,03 KM u Kešu"?!


piše: Slobodan Vasković

1.
U februaru ove godine (08.02.2021.) objavio sam da je Milorad Dodik i dalje pod istragom zbog kriminalne kupovine vile na Dedinju, pranja novca, falsifikovanja i brojnih drugih malverzacija počinjenih tokom te beskrupulozne prevare.

2.
U tekstu "Dodik ponovo pod istragom zbog kriminalne kupovine vile na Dedinju i pranja novca; Dodik godinama krao struju za vilu od “Elektroprivrede Srbije”, a kada su krenuli da mu je isključe, izmirio je dug od nekoliko desetina hiljada evra u zadnji čas" (08.02.2021.), objavio sam i detalje o tome kako Dodik nije plaćao čak ni struju za tu vilu, preciznije krao je, pa je nadležni operater naložio da mu se struja "isiječe". Dodik je, u zadnji čas, to spriječio i platio nekoliko desetina hiljada evra duga.

Neplaćena struja više nije problem Dodiku, ali kriminalna kupovina vile jeste, jer istraga, iako beskrajno spora i opstruisana sa svih strana, traje i dalje.

3.
U Tužilaštvu BiH i dalje se vodi istraga o tome kako je Dodik došao u posjed vile na Dedinju, sa akcentom na način plaćanja rata, koje lider SNSD-a, navodno, isplaćuje iz svog džepa.

4.
Prije nego nastavim,. važno je navesti dvije značajne činjenice: Prva je da je "Pavlović banka", u međuvremenu (29.11.2019. godine), promijenila ime u "Naša banka"; Druga, mnogo mnogo važnija, glasi da je Milorad Dodik jedan od suvlasnika "Naše banke"!

Slobodan Pavlović, osnivač banke i njen prvi vlasnik, počišćen je iz nje bez milosti. Nikakvu milost nije ni zaslužio, jer su ga pomeli slični njemu, koji je decenijama predstavljan kao "dobrotvor". Veliki "lažnjak" bez skrupula je ta bjelosvjetska kreatura!

5.
Naravno, on je, po svom oprobanom principu, suvlasnik postao preko "trećih lica", poznatih javnosti, ali i organima bezbjednosti, a o tome ću opširnije, narednih dana, iznijeti niz detalja.

Način na koji je Dodik preko "trećih lica" postao suvlasnik "Naše banke" je novi kriminalni akt lidera "Crvene Sekte" i nekolicine njegovih pomagača, a ključna stvar je da je to učinjeno kako bi Dodik mogao direktno da prati tok istrage o navodnom kreditu kojim je kupio vilu na Dedinju.

6.
Jednostavnije rečeno, Dodik se panično boji istrage oko kupovine ekskluzivnog objekta, a njegov strah ima itekakvo opravdanje.

7.

Prema potvrđenim informacijama iz više izvora, već je, do februara ove godine, saslušano nekoliko osoba u vezi sa ovim slučajem, među kojima je i vozač koji je nosio novac. On je izjavio da nije “brojao pare”, već da ih je do banke u Bijeljini odvozio zapakovane.


8.

Moji izvori tvrde da je i Dodik u to vrijeme saslušan u Tužilaštvu BiH povodom novog pokretanja istrage i sumnji na pranje novca; Naravno, sve se i dalje drži u najstrožoj tajnosti, jer Dodik ponovo preko svojih veza u Tužilaštvu BiH prikriva da je pod istragom zbog sumnje u pranje novca.


9.

Međutim, nakon odlaska Milana Potkovanog Tegeltije sa pozicije predsjednika VSTS, istraga je posljednjih mjeseci ponovo iz "beskrvne" prerasla u "malokrvnu", a, kako moji izvori tvrde, uskoro će biti "punokrvna".


10.
Istražiocima je, prema mojim saznanjima, ponovo na "tapetu" polaganje rata u kešu, ne samo zbog razlike u Dodikovim primanjima i visine kredita, već zbog same rate koja iznosi tačno 9.127,23 KM. 

11.
U čemu je kvaka: Kako je moguće položiti na račun onih "0,03 KM u kešu" (uz već pomenutih 9.127,20 KM), kada ta kovanica, "0, 03 KM" ne postoji?!!!

Jednostavnije rečeno, nemoguće je položiti u kešu "0,03 KM", pa je krenuo novi krug saslušanja - od osobe koja je nosila novac da ga položi, pa nadalje.

12.

Osim navedenih "0,03 KM u kešu", sporna je i visina Dodikove rate u Pavlović banci, (sadašnja “Naša Banka”), koja iznosi 9.127,23 KM, a njegova plata u Predsjedništvu BiH je 5.000 KM.


Iz kojih sredatava je Dodik “namicao” dodatnih 4.127,23 KM ponovo se intenzivno istražuje, jer se, s pravom, sumnja na pranje novca.


13.
Dodik je kobnu grešku "0,03 KM u Kešu", napravio ne jednom, već cijelu prošlu godinu, tako da se nalazi u ogromnom problemu, te je njega panika sasvim opravdana i, što to ne reći, zaslužena.

Posebno što se sada zna da je u posjed dijela "Naše banke" (nekadašnje Pavlović banke) došao teškim kriminalnim radnjma, izvlačenjem milionskih sredstava iz budžeta RS, što ću detaljno objasniti u nastavcima koji će uskoro da uslijede.

14,

Da podsjetim, Dodik je 14.05.2007. godine, preko “Pavlović banke”, 750.000 evra prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju.



Predsjednik Srbije je tada bio Boris Tadić, a premijer Vojislav Koštunica, obojica Dodikovi bliski prijatelji.


15.
Vrijednost vile višestruko je potcijenjena, za ravno 510.000 evra, odnosno milion KM.


Procjenu je izvršio Aleksandar Popović, inženjer građevinarstva, 24. maja 2008. godine.

16.

Dodik je tada tvrdio da je navodno podigao kredit od “Pavlović banke” kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je, opet navodno, kredit uzeo tek godinu kasnije nakon njene kupovine - 27.06.2008. godine, kada je on odobren.


Dodik na presu, 16.02.2016., pokazuje falsifikovane dokumente 
oko kupovine vile preko "Pavlović banke 

To su sve falsifikati, kako bi se sakrile milionske malverzacije putem kojih je Dodik došao u posjed vile na Dedinju, a da nije dao ni pfeninga iz svog džepa.


17.

Istraga je godinama opstruisana, zbog čega je smijenjen bivši Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović (21.07.2017. godine); Nastavila je da tapka u mjestu i dolaskom Gordane Tadić na njegovu poziciju, ali je tokom ove godine počela da se kreće, makar se to zvalo i "pužev korak". 


18.

Ni svojevremeno hapšenje Slobodana Pavlovića, 11.02.2016., (u nastavku detaljnije) nije bilo dovoljno da istraga krene u pravom smjeru.


19.

Međutim, istraga je ponovo pokrenuta, jer je Dodik uplaćivao rate u kešu, za koji se ne zna porijeklo, a ne preko računa, što je uobičajena procedura kod svih kreditnih plaćanja.



20.

Slobodan Pavlović, vlasnik “Pavlović banke”, 11.02.2016. godine, uhapšen je na području Hercegovine, potvrđeno je tada iz Sipe.





21.
Osim njega, uhapšeno je tada još nekoliko bivših visokih funkcionera Banke, među kojima su i Petar Lazić, Ljiljana Garić i drugi.

Svi oni se terete za pranje novca.

22.
Ranije sam objavio da je prvoosumnjičeni u ovom predmetu Milorad Dodik, koji je u vrijeme kupovine vile bio premijer RS.

Cijeli slučaj je više nego zanimljiv, a u njegovom središtu je 750.000 evra, koliko je Dodik platio vilu.

Falsifikovani ugovor iz 2007.

Postavlja se pitanje otkud Dodiku 14.05.2007. godine 750.000 evra, jer on u tom trenutku na računima u “Pavlović banci” nije imao taj novac? Ko mu je dao novac, da li Slobodan Pavlović ili, pak, neko drugi, trebalo bi da pokaže istraga.

Falsifikovani prijedlog NO PB
23.
Dodik tvrdi da je sve regularno, ali datumi su neumoljivi i činjenica je da je kešom platio vilu, a tek godinu kasnije sve pokušao “pokriti” kreditom. 

Falsifikovana odluka o "kreditu"

Dodik je vilu izdao pod zakup i to 31.01.2008. godine.

25.
Istraga je trebalo da otkrije i da li je Slobodanu Pavloviću kao kontrauslugu za plaćanje vile na Dedinju, IRB RS dala kredit od pet miliona KM njegovoj firmi “Akva siti”, za izgradnju vodenog parka. 

IRB RS je odobrio kredit od pet miliona KM, uz uslov da bude isplaćen preko “Bobar banke”, što je začuđujuće, jer Pavlović posjeduje svoju banku.


Novac je isplaćen u tri tranše:
  • 27.03.2012. - 2.635.000 KM
  • 20.04.2012. - 1.822.500 KM
  • 26.07.2012. - 1.821.500 KM
Interesantno je da prva tranša od 2,635 miliona KM nikada nije iz “Bobar banke” isplaćena firmi “Aqua city”, već je to učinjeno samo fiktivno.

26.
Za davanje ovog kredita i malverzacije sa tim novcem, krivično bi trebali da odgovaraju Snežana Vujnić, bivša direktorica IRB RS i uposlenik te institucije Predrag Stanković, koji su svjesno propustili da raskinu Ugovor o kreditu, iako su imali sve dokaze da se nenamjenski troši i da nisu ispunjeni uslovi na koje se kreditirani obavezao.

Prema ugovoru, Pavlovićeva firma je trebalo da zaposli ukupno 85 novih radnika (prve godine 63, druge 22), ali su uposlili svega tri. 

27.
Dodik je vilu u Beogradu, koju je kupio 2007. godine, platio ukupno 850 hiljada Evra. Od te sume, 750 hiljada Evra prebačeno je preko “Pavlović banke”.


U oktobru 2010. godine, Dodik je rekao da je vilu na Dedinju dao pod kiriju izraelskoj ambasadi u Beogradu za oko 55.000 evra godišnje. „Kirija ide na otplatu kredita za kuću koja je i pod bankarskom hipotekom na period od deset godina”.

28.
Nakon svih dešavanja  i raznoraznih Dodikovih tvrdnji nejasno je koji, kakav i čiji kredit Dodik uopšte otplaćuje. Prije svega zato što ne postoji nikakav Ugovor o kreditu iz 2007. godine, jer je Dodik tada donio keš (iako on tvrdi drugačije), a novac od kredita koji je dobio 2008. godine, Dodik je odmah prebacio na račun Slobodana Pavlovića. 

29.
Tužilaštvo BiH u februaru 2016. zvanično je osumnjičilo Milorada Dodika za pranje novca i niz drugih krivičnih djela. Riječ je o sumi od cca 1,5 miliona KM, kojom je Dodik 16.05.2007. godine platio vilu u Beogradu. To, praktično, znači da je protiv Dodika pokrenuta istraga.

Saslušan je Slobodan Pavlović i još nekoliko uposlenika pomenute Banke, a naknadno i Dodik


30.
Slobodan Pavlović, tadašnji vlasnik “Pavlović banke”, te Blago Blagojević, Petar Lazić i Ljiljana Garić (sadašnji/bivši uposlenici Banke), prema onome što je prezentovalo Tužilaštvo, na ročištu o određivanju pritvora polovinom februara 2016. godine (kada je uhapšen Pavlović), označeni su kao Dodikovi pomagači i saučesnici u pranju novca i falsifikovanju dokumentacije. 

Tužilaštvo je tada navelo i da ima zaštićenog svjedoka u ovom slučaju. Uočljivo je da je Tužilaštvo tada govorilo isključivo o spornom kreditu i kupovini vile u Beogradu.




31.
Dodik, Pavlović&co se, prema navodima Tužilaštva, terete da su počinili niz teških krivičnih djela, među kojima je i pranje novca, falsifikovanje dokumenata i uništavanje tragova. 

Tužilaštvo BiH navelo je u februaru o.g. da je Dodik 14.05.2007. godine u Banku donio 1,5 miliona KM u kešu, nakon čega je izvršena konverzija tog novca u Evre (750.000 Evra), pa je, preko “Pavlović banke” izvršena uplata sredstava na Dodikov račun u Komercijalnoj banci u Beogradu. Tim novcem je kupljena vila. Tužilaštvo tvrdi da je vila kupljena novcem stečenim krivičnim djelom, za koje tereti Dodika i ostale.

Šta je sporno? Sporno je otkud Dodiku tih 1,5 miliona KM, jer ne postoji nijedan trag o porijeklu tog novca. 



32.
U isto vrijeme, prema navodima Tužilaštva BiH, Slobodan Pavlović je na svoj račun izvukao iz Banke, preko nekoliko firmi, 1,5 miliona KM i tim novcem je “garantovao” da će Dodik vratiti kredit od 1,5 miliona KM. Kvaka je u tome da Dodik, kako je istragom utvrdilo Tužilaštvo, nije podigao nikakav kredit u Banci, već je donio novac u kešu. 

Pavlovićev postupak sa “garancijom” je samo loš pokušaj prikrivanja pranja novca. 

33.
Tužilaštvo je, analizom dokumenata Banke, utvrdilo da 14.05.2007. godine nije vidljiva isplata nikakvog kredita Dodiku (u iznosu 1.468.373,00 KM), ali da jesu dokumentovane isplate kredita drugim licima, uključujući i kredite firmama, koje su taj novac prebacile na Pavlovićev račun, a on ga oročio kao pokriće za navodni Dodikov kredit. Koji Dodiku nikada nije ni odobren, niti postoji.


Provjerama u Centralnoj banci BiH, utvrđeno je da ne postoji nikakav kredit dat Dodiku 2007. godine.

Naknadno su osumnjičeni pokušali falsifikovati podatke, ali su to uradili amaterski, pa su istražioci Sipe lako utvrdili da se radi o pokušaju prevare.

34.: Ponovni pokušaj prikrivanja pranja para
Godinu dana nakon ovih dešavanja, 2008. godine, Dodik je shvatio da bi mogao doći u problem, jer nema pokriće za 1,5 miliona KM, pa je naložio Pavloviću da iznađe način da se sve prikrije. 

Pavlović i ostali, 27.06.2008. godine, “odobravaju” kredit Dodiku odnosno, Banka navodno mijenja uslove ranije odobrenog kredita, 14.5.2007. Međutim, već je utvrđeno da 14.05.2007. Dodik nije dobio nikakav kredit, već je pare donio u kešu.

Jasno je da se 2008. pokušava “papirnatom gimnastikom” prikriti pranje novca. 

Tužilaštvo je navelo da je 26.08.2008. godine 1.468.373,00 KM prebačeno na račun Milorada Dodika. Utvrđeno je da je Ugovor o kreditu iz 2008. ovjeren pečatom Vlade Republike Srpske. 

U Ugovoru o kreditu (od 27.06.2008. godine) se navodi da se kredit koristi za kupovinu nekretnine, koja je kupljena godinu dana ranije.

Novac dobijen 2008., Dodik odmah prebacuje na račun Slobodana Pavlovića, a on sa njega podiže male svote za uplatu rata kredita. 

Tužilaštvo sumnja i da je originalna dokumentacija uništena.

Utvrđeno je i da su Dodikove rate uplaćivala “treća lica”, a ne on. Ustanovljeno je da su rate uplaćivali Radomir Jovanović, Žarko Pavlović, Tanja Nestorović i Drago Savić.


CIN je u decembru 2015. godine objavio i visinu uplaćivanih suma, koje su u Dodikovo ime, polagali radnici “Pavlović” banke: Jovanović 26. januara 2010. godine uplaćuje iznos od 19.000 maraka;  25. februara iste godine 9.0000 maraka, a samo dan kasnije 10.000. Mjesec dana kasnije uplaćuje iznose od po 11 i 8 hiljada maraka. Svi ovi iznosi preklapaju se s mjesečnom obavezom rate Dodikovog kredita.
Milorad Dodik je u vrijeme kupovine vile bio premijer RS. 

35.
Dodik je 16. februara 2016., nastupom pred cjelokupnom javnošću, posredstvom Javnog serisa, pokušao da demantuje navode Tužilaštva BiH da je cijela tansakcija kupovine “Dedinjske vile”, klasičan primjer “pranja novca”, zbog čega su 11.02. uhapšeni/privedeni Slobodan Pavlović, vlasnik Banke, i još troje njegovih saradnika.


Dodik je pokazao dokumente, među kojima i Ugovor o kreditu, koji je datiran 14.05.2007., čime je, kako je ustvrdio, demantovao navode Tužilaštva BiH da tada nije podigao nikakav kredit, već donio novac nepoznatog porijekla, konvertovao ga u Evre (750.000 Evra), prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu i platio vilu.

36.
Dodik je tada pokazao falsifikovani ugovor koji će mu, kako stvari stoje, puževim korakom doći "glave"! Bolje i puževim nego nikako! (nastaviće se)